Duminică,
04.12.2022
Ceata
Acum
2°C

Studentii internationali au urat bun venit primaverii la Balul Martisorului

A venit primăvara şi studenţii Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu au ales să marcheze acest moment prin organizarea Balului Mărţişorului, un eveniment la care au participat peste 150 de studenţi internaţionali şi profesori.

Departamentul Relaţii Internaţionale din cadrul Universităţii "Lucian Blaga" şi Casa de Cultură a Studenţilor Sibiu au acceptat ideea studenţilor de a organiza un eveniment dedicat primăverii, moment sărbătorit în diferite moduri, în toate culturile. Miercuri, 29 februarie, în ultima zi „oficială” de iarnă, tinerii şi profesorii s-au reunit la cantina studenţească unde au dansat, au ascultat muzică şi s-au bucurat de momentele artistice pregătite de studenţi şi de dansatorii M&M, trupa de dans a Casei de Cultură a Studenţilor din Sibiu. „Ideea a fost comună, s-au gandit şi elevii să organizeze un eveniment, iar profesorii s-au bucurat să răspundă afirmativ la propunerea  lor, pentru că este un moment cu semnificaţii pentru cultura şi tradiţia românească. Ne-am gândit că aşa le facem cunoscute obiceiurile noastre, mai ales pentru că mărţişorul este specific românesc, iar în lume doar Bulgaria mai are ceva asemănător, respectiv şnurul alb-roşu, dar fără ceva prins de el, ca trifoi sau horar, cum avem noi”, spune Liliana Popescu, directorul Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu. Organizatorii au decis că tema balului va mărţişorul, iar cu ocazia aceasta studenţi din China, Turcia, Bulgaria, Vietnam şi alte ţări vor putea afla mai multe despre tradiţia românească a mărţişorului.

„Noi nu avem o zi specială în care să sărbătorim venirea primăverii, în schimb există unele zone ale ţării în care se organizează mici festivaluri dedicate primăverii. Chiar dacă nu purtăm cu această ocazie talismane norocoase, cum aveţi în România mărţişorul, noi sărbătorim prin dans şi muzică. Mă bucur să iau parte la această sărbătoare, în această ţară minunată şi mă bucur să văd că primăvara aduce bucurie tuturor, indiferent în ce ţară ne aflăm”, a spus Le Dang, student la Inginerie, din Vietnam.

Mărţişor cu jazz, flamenco şi dans modern

Invitaţii au fost întâmpinaţi cu câte un cadou: un mărţişor handmade. Profesorii ULBS, profesorii şi doctoranzii străini, precum şi studenţii prezenţi au început seara în compania dansatorilor de la trupa M&M a Casei de Cultură a Studenţilor Sibiu. Tinerii au pregătit momente de cha cha, flamenco şi dans modern. „Ne-am pregătit cu câteva dansuri pentru că toate evenimentele se sărbătoresc cel mai bine prin dans. Ne-am bucurat să evoluăm în faţa unui public atât de complex şi a fost minunat să-i vedem pe toţi zâmbind, aplaudând şi unii, chiar ridicându-se să danseze”, a spus Alexandru Opreanu, dansator în M&M. Seara a continuat cu un recital susţinut de formaţia sibiană “Harmony”. Sandra, Ramona, Denisa, Ana şi Teo, au încântat publicul cu un colaj de cinci piese de jazz din repertoriul internaţional. După „Harmony”, au dansat breakdance băieţii de la Refresh Crew, care au pregătit un număr special. Ultimul moment artistic al serii a fost oferit de nouă studente din Turcia, care au încântat publicul cu dansuri tradiţionale turceşti.

Cu amintiri de-acasă

Tinerii şi-au amintit de festivalurile şi evenimentele organizate în ţările natale, de obiceiurile diferite, iar unii dintre ei au găsit chiar similarităţi între obiceiurile de acasă şi cele româneşti. „Noi avem în India o sărbătoare asemănătoare numită „Basant”. Basant-ul se sărbătoreşte între 24 februarie şi 15 martie. Festivalul reprezintă una dintre cele mai cunoscute sărbători din ţara noastră şi se realizează după anumite ritualuri: toată lumea poată haine colorate în galben auriu, pentru că acesta aduce noroc. Predomină culoarea galbenă, nu albul şi roşul ca în România, pentru că galbenul simbolizează culturile de muştar copt, iar oamenii gătesc orez galben care este considerat de bun augur la început de primăvară. Tot în perioada de Basant se înalţă zmee viu colorate şi toţi sărbătoresc pe stradă şi în balcoane, se pregătesc multe feluri de mâncare, se dansează şi se organizează concursuri. De asemenea, purtăm embleme speciale de argint, coliere special create pentru această zi”, îşi aminteşte cu nostalgie Numera Ismail, din India. Studenţii sunt obişnuiţi cu sărbătorirea momentelor tradiţionale româneşti şi dacă pe majoritatea le cunosc de anul trecut, simbolul mărţişorului este ceva nou pentru ei, aceasta fiind prima ediţie a Balului Mărţişorului.

„Nu am mai participat până acum la o astfel de sărbătoare a primăverii, cu ritualuri specific româneşti. Este primul an în care iau parte la această sărbătoare a românilor. Este un pic diferit de felul în care se urează bun venit primăverii la noi în ţară. Noi avem un festival şi în timpul festivalului se poartă haine în culori care simbolizează viaţa, renaşterea, un nou început, cum sunt verdele şi roşul. În această seară pentru mine a fost foarte frumos, atmosfera a fost veselă şi a fost plăcut să-i vedem şi pe profesori într-un alt mediu, nu doar la catedră”, a mai spus Le Dang. „Este pentru prima dată când studenţii iau parte la Balul Mărţişorului. Este o altă ocazie pentru ei de a socializa, de a petrece o seară minunată împreună cu profesorii pe îi cunosc doar de la cursuri. Au dansat cu toţii, s-au bucurat de momentele artistice deosebite şi m-am bucurat să-i văd pe toţi mulţumiţi la sfârşitul serii”, a spus Daniela Preda, director al Departamentului de Relații Internaționale al ULBS. Studenţii plănuiesc deja următorul eveniment, iar profesorii spun că în următoarele şase săptămâni vor pregăti un alt bal, de data aceasta dedicat sărbătorii Paştelui. „Înainte de Paşte vom organiza un alt eveniment, tot o seară dedicată  în primul rând studenţilor internaţionali, care sunt departe de locurile natale şi au nevoie de astfel de momente, pentru a realiza că există sărbători comune şi momente în care se pot bucura de sprijinul şi prietenia colegilor şi a profesorilor, chiar dacă sunt departe de casă”, a mai spus Liliana Popescu.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus