Duminică,
28.11.2021
Cer Senin
Acum
13°C

OAR blocheaza cartierul din Dumbrava

 

Ordinul Arhitecților, filiala Sibiu - Vâlcea, a câștigat în instanță procesul intentat Consiliului Local Sibiu prin care cereau anularea PUZ-ului pentru un cartier de case de vacanță în Pădurea Dumbrava.

În zona din spatele Hotelului Hilton, incriminată în acest proces, există un adevărat paradis imobiliar. Potrivit unui PUZ eliberat în anul 2005, în acea zonă se permitea construirea de imobile unifamiliale, cu regim de înălțime P+E+M, cu un procent de ocupare a terenului de 35%. În fapt, acolo s-au construit mici bloculețe, unele cu șase, chiar 12 apartamente. „Sibiul oricum nu îndeplinește cerințele europene și naționale referitoare la spațiul verde alocat fiecărui locuitor. Sibiul are o medie de circa 13 metri pătrați de spațiu verde pe cap de locuitor în timp ce media impusă este de 26 de metri”, spune Gabriel Roșca, președintele filialei Sibiu-Vâlcea a OAR.

Planul Urbanistic Zonal în cauză a fost respins de către Consiliul Local în ianuarie 2005 printr-o notă fundamentată aproape identic cu argumentele aduse de OAR în procesul din 2008. După șapte luni, însă, același PUZ a fost aprobat de Consiliul Local, iar în 2008 a fost aprobat un PUZ care reprezintă, de fapt, o extindere a planului din 2005. „Ne-am revoltat împotriva acestui plan care se vroia o extindere a celui aprobat în 2005. Într-un certificat de urbanism din anul 2003, această zonă este specificată ca parc natural. În 2005, cu același Plan Urbanistic General în vigoare, această specificație nu mai apare”, mai spune Gabriel Roșca.

OARSibiu-Vâlcea a atacat în decembrie 2008 în instanță acest PUZ. Procesul a durat mai bine de trei ani, primind o hotărâre definitivă și irevocabilă în 22 februarie. Problema cu acel teren însă nu s-a încheiat deocamdată. Pentru că exista un litigiu referitor la acel teren la momentul redactării noului PUG, terenul a rămas acum fără reglementare. Pentru a pune capăt unei situații ce pare interminabilă, arhitecții sibieni au propus administrației locale o masă rotundă în care să se discute exact situația zonei respective. „Am trimis scrisori către toți consilierii locali, primar, viceprimari, secretar și arhitectul șef al orașului prin care i-am invitat la o masă rotundă pentru reglementarea zonei. Încă nu am primit niciun răspuns”, mai spune Gabriel Roșca. Pădurea Dumbrava este una dintre cele mai vânate zone imobiliare ale Sibiului. Pe lângă ansamblul de case de vacanță din spatele hotelului Hilton, pe terenul fabricii Sitex există intenția ridicării unui alt ansamblu rezidențial, la fel de contestat de societatea civilă. 

Bogdan Brylynski

de Bogdan Brylynski

Editor
Telefon:
0722 227 297

Comentarii

15 comentarii

sibian

Acum 9 ani

felicitari OAR !!!
Raspunde

Bulisor Cacoveanu

Acum 9 ani

Felicitari!!!,dar razboiul nu e castigat inca.Acolo au mari interese multi oameni cu mai multe perechi de fudulii si aia nu se lasa cu una cu doua.
Raspunde

sibianca

Acum 9 ani

\'vi ce mult strica padurea un bloc sau o casa. strica peisajul \' :)) ce tarani limitati puteti fii. mai iesiti din vagauna. DA CENTRAL PARK V A PLACE ???? huh? e cam de aceeasi dimensiune k paduricea dumbrava.ce draq e asa mare parc si national! palcul ala de copaci idiotzi nu stiu. apropo, stiati ca puteti planta copacii vostri iubiti oriunde? de ce nu o faceti \'iubitori de natura\' ce sunteti. iauzi mah. sa nu evolueze un oras din cauza la 3 copaci!
Raspunde

sibianca

Acum 9 ani

la fel de penali si \'iubitori de natura\' ati fost si la copacii aia de pe calea dumbravii, \'vai k ne lasa johannis fara verdeatza.....sa roadem ca vitele ce suntem\' . da acum ca copaceii aia au evoluat va place? se mai vad si cladirile destul de ok. ps aparatori de buruieni! copacii mai trebuie si schimbati, daca nu vine vantul , iti cade pe masina si dai in judecata primaria ca nu se ocupa de toaletari etc. IPOCRIZIE MAXIMA IN TARA ASTA DE LUME A 15 A !!
Raspunde

ex-Sibianca

Acum 9 ani

Ce noroc avem ca nu e SIBIANCA cea care sa hotarasca defrisarea Dumbravii,Parcului Sub Arini....
Raspunde

SENSIBILUL sibian

Acum 9 ani

FELICITARI DOMNILOR ARHITECTI! Iata ca se poate pune cineva,in sfarsit, impotriva ingamfarii sasului. Arhitectii Sibiului, sant oameni cu atitudine civica care chiar au avut curajul si tupeul sa-si spuna parerea. Daca in Consiliul Local Johannis nu tine cont de absolut nimic si nimeni, arhitectii l-au facut sa-si dea seama ca ei nu sant\"elevi supusi ai profesorului Primar\"...
Raspunde

tarfo

Acum 9 ani

Vino si taie-mi padurea ca te-o omor cu mana mea u vi sa tai legende curvo care niciodata nu le vei putea intelege 3 copaci oarbo oricum si un copac valoreaza ca tot neamu tau de scarbosi vanduti esti un jeg si o rusine pt aces oras .
Raspunde

>

Acum 9 ani

Te voi gasi oriunde ai fi tarfo si nu marefer material sa te vedem atunci vanduto ca tot tarfa e si akl indiferent dac e barbat
Raspunde

@3 sibianca

Acum 9 ani

Nu din cauza a trei copaci nu progreseaza un oras (recte Sibiul) ci din cauza unor agramati handicapati mintal, asa ca tine.
Raspunde

L

Acum 9 ani

Daca o tot dam asa cu PUZ-urile si cu spatiile verzi, cei de la OAR au venit vreodata in cartierul nou din Turnisor sa masoare spatiile verzi sau s-au uitat pe strazile care se reabiliteaza cum se taie copacii si de acopera cu asfalt spatiile verzi, nu ,sau nu ii intereseaza pentru ca interesu poarta fesu.
Raspunde

Taratorule

Acum 9 ani

Arhitectii astia ce parere au despre bisericile (hidoase) aparute in locul parcurilor?
Raspunde

liu

Acum 9 ani

bravo, de admirat asa ceva
Raspunde

jaco

Acum 9 ani

N-aţi inteles nimic! Arhitecţii nu s-au opus construcţiei în sine ci sunt supăraţi ca nu s-a respectat regimul de înălţime al locuinţelor şi cu procentul de ocupare al terenului. Atâtica!
Raspunde

arhitect

Acum 9 ani

Arhitectii s-au opus acestei hotarari de consiliu local pentru ca propunerea urbanistica agresa semnificativ o zona naturala pentru care locuitorii altor orase (si tari) ne invidiaza. Si pentru ca acest demers ar fi constituit un precedent periculos. Si pentru ca miza este importanta, dupa incercarea de rezolvare amiabila (in doua randuri), ne-am adresat instantei. Sunt si alte probleme, alte PUZ-uri, agresiuni asupra spatiilor verzi sau altor elemente de habitat urban - impotriva tuturor arhitectii iau atitudine, dar nu intotdeauna in presa - in dezbateri publice (la care publicul lipseste), in comisii administrative si dezbateri profesionale - nu toate se soldeaza cu procese in instante. Nu trebuie vazut OAR ca un cavaler pe cal alb care porneste in cruciada impotriva raului din lume. Este o organizatie profesionala, care lucreaza si la \"ordinea in ograda proprie\" (proces lung si dificil, dar in curs, credeti-ma) dar nu inchide ochii la ce se intampla in societate. Fiecare actiune merita o reactie proportionala. Si nu uitati, implicarea civica (in DEZBATERILE PUBLICE OBLIGATORII LA ORICE PUZ, de exemplu) este singurul instrument care poate face pe termen lung diferenta intre o tara pseudo-bananiera si un stat de drept respectuos fata de cetatenii sai actuali si viitori! Urmariti site-ul primariei si anunturile de mica publicitate din ziar - aceste dezbateri \"se tin\" pe sest pentru tot soiul de proiecte de dezvoltare care ne privesc pe toti. IMPLICATI-VA!
Raspunde

Odin

Acum 9 ani

sper sa darame cartierul sa are locul si sa planteze copaci peste (se poate include si Hiltonul in aceasi zona)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus