Cel mai mare ziar din capitala Statelor Unite ale Americii a publicat zilele trecute un articol despre Transilvania, mare parte din text fiind dedicat Sibiului. Articolul este însoțit și de o fotogalerie care ilustrează pitorescul ținutului ”de dincolo de munți”, din cele unsprezece imagini trei fiind preluate din Sibiu.
Autorul articolului, John Martin Taylor, este cunoscut în SUA și nu numai nu doar în calitate de ziarist, ci și drept un apreciat autor de cărți culinare. John Martin Taylor și-a pornit documentarea despre Transilvania din Sibiu, amintind că nu celebrul Dracula este cel care l-a determinat să viziteze această parte a lumii, ci o carte de bucate scrisă de fostul proprietar al restaurantului Four Seasons, din New York. ”Cartea este neobișnuită nu doar pentru combinația de istorie și folclor, poezie și sociologie, ci și pentru bucătăria acestui creuzet din Europa Centrală, unde maghiari. armeni, sași, români și romi și-au clădit casa”, amintește autorul articolului.
În evident, John Martin Taylor remarcă fostul titlul de Capitală culturală al Sibiului, piețele din centrul istoric, Podul Minciunilor și ”ochii” de pe acoperișurile clădirilor istorice. Însă, ziaristul american și-a urmat și interesul pentru mâncărurile tradiționale, ”scotocind” după detaliile locale. ”Un vânzător rom, cu mâinile negre de la decojitul nucilor (vizita a avut loc anul trecut – n.r.) a vrut să îmi vândă nu numai nuci, ci și rădăcină de pătrunjel, fructe portocalii și luminoase de pădure (cătină) și cireșe-corn (fructul unui copac). Din păcate, nu am avut nici cea mai mică idee cum să le folosesc”.
Ceea ce remarcă reprezentantul ziarului american este că, odată cu intrarea în UE, măcelarii și producătorii de brânză au fost mutați să își vândă marfa în spații închise, dotate cu frigidere mari. ”Cu toate acestea, bucăți mari din fiecare fel de brânză erau așezate deasupra acestor frigidere”, redă jurnalistul imaginile din Piața Cibin, care s-a declarat îndrăgostit de brânza de oaie cumpărată de la fiica unui cioban din Rășinari.
De altfel, brânza din Piața Cibin l-a determinat pe John Martin Taylor să viziteze și o parte din Mărginimea Sibiului, ale cărui sate se remarcă prin pitorescul lor tradițional. Din articolul despre Transilvania nu lipsesc descrierile din Muzeul din Dumbravă, unde la Cârciuma din bătrâni și-a ostoit foamea cu o varză cu slănină și cârnați de casă.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Podul Minciunilor , marginimea sibiului , Statelor Unite , Europa Centrală , Piaţa Cibin , New York , John Martin Taylor , Four Seasons Hotels
Vizualizari: 276
Ultimele comentarii
Acum 5 ore
Sibian
Acum 6 ore
Muresan
Acum 6 ore
Rob
Acum 6 ore
Asdfasdf
Acum 6 ore
Pixelul albastru