Miercuri,
01.02.2023
Innorat
Acum
-2°C

Cate masini inmatriculate, atatea procese pe taxa auto

Din cauza numărului foarte mare de procese înregistrate pe taxa auto, declanșate de legile șovăielnice al statului român, judecătorii Tribunalului Sibiu riscă să se transforme în simpli funcționari. Conducerea Tribunalului spune că este în criză de personal în vreme ce numărul proceselor noi crește continuu.

Ședințele de judecată pe contencios-administrativ ale Tribunalului Sibiu au devenit în ultima vreme mai mult treceri în revistă ale documentelor aflate în dosarele privind restituirea taxei auto. Aproape jumătate din cauzele aflate zilnic pe lista ședințelor de judecată, pe contencios-administrativ, vizează taxa auto.

”Dacă știți câte mașini s-au înmatriculat în ultimii ani știți și câte procese pe taxa auto avem. Am impresia că toată lumea face astfel de procese. Avocații au formulare și doar le completează și trimit dosarul mai departe”, a declarat Ioan Rusu, președintele Tribunalului Sibiu.

Cornelia Prundaru, expert și purtător de cuvânt al Tribunalului Sibiu, spune că în statistica instanţei,  capitolul „taxe fiscale”, include atât taxa de înmatriculare cât şi alte taxe fiscale, ele nefiind defalcate. Totuși, ”numărul de dosare ce au ca obiect  pretenții, anulare act taxe si impozite, obligația de a face, înregistrate  în anul 2011 este de 2.977, iar înregistrate  în anul 2012, pe perioada 1 ianuarie – 3 aprilie este de 1.148 de dosare”.

Sibienii sunt încurajați să-și ceară taxa auto înapoi și de succesul inregistrat in luna aprilie a anului trecut de Ioan Tatu, sibianul care a dat in judecata statul roman pentru recuperarea taxei auto si a castigat la Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene. Acesta a fost reprezentat de avocatul Dragos Tarsia. Devenit între timp consilier în cadrul Baroului de avocați Sibiu, Dragoș Târșia spune că ”hotararea data de Curtea de Justitie a Comunitatilor Europene a deschis calea pentru mii si mii de oameni aflati in aceeasi situatie”.

"Daca ar fi sa dau un procent referitor la cresterea numarului proceselor, cred ca acesta ar fi de o mie la suta”, a mai declarat Târșia.

Pe de altă parte, conducerea Tribunalului Sibiu nu se arată deloc încântată de această situație. ”Numărul total al proceselor noi înregistrate a crescut foarte mult. În același timp, nouă ne-au și plecat oameni. În acest moment avem peste zece posturi vacante pe care încercăm să le ocupăm”, a mai declarat Ioan Rusu, președintele Tribunalului Sibiu.

Pe parcursul anului 2011 Tribunalul Sibiu a rulat un număr total de 16.730 de dosare, având în grila de funcționare 30 de judecători.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus