Vineri,
21.06.2024
Cer Senin
Acum
21°C

”FITS 2012 are cel mai ambitios program de pana acum”

Ce au făcut actorii TNRS în țara cu cea mai mare producție de cocaină din lume? De ce este prim-ministrul României atât de atașat de Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu încât îl laudă de fiecare dată când are ocazia? Când vom putea vedea noua mega-producție teatrală semnată Silviu Purcărete? Răspunsurile, în rândurile de mai jos.


Rep.: Este gata programul ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru?
C. C.: Programul este definitivat, în curând începe și vânzarea de bilete. El era gata de mai mult timp, au mai fost doar ceva mici permutări, în special în raport cu biletele de avion. În ultima vreme companiile aeriene sunt mai tot timpul în criză și oricând ne putem aștepta la greve sau schimbări ale unor zboruri. Este o nebunie, absolut o nebunie. Deci programul este gata, avem o conferință de presă în 8 mai la București și una în 20 mai la Sibiu. Este cel mai ambițios program de până acum și sper din toată inima ca în zilele următoare să concretizăm și partea de finanțare care ține de Guvern și Ministerul Culturii. Totdeauna zona de finanțare care vine din partea orașului este singura foarte certă, este singura pe care  o cunoaștem cu mult timp înainte și ne-am dori să avem același nivel de implicare și din partea celorlaltor structuri. Ca de obicei, banul public este prezent în proporție de 26 la sută din bugetul festivalului. Cel mai important este faptul că sunt nume foarte grele care vin la Sibiu.


Rep: Când estimați că vom putea vedea noul spectacol al domnului Purcărete, ”Călătoriile lui Gulliver”?
C. C.: În mod cert spectacolul va ieși la timp pentru ediția din acest an a FITS. Avem programate niște avanpremiere în jurul datelor de 11 – 13 mai. Mai avem programate și alte două reprezentații, în ideea de a avea o perioadă suficientă de coacere a spectacolului. Este un spectacol de la care așteptăm foarte mult, este și un text dificil, neteatral, dar o aventură pe care sperăm să o finalizăm foarte bine pentru că spectacolul este deja cumpărat de Festivalul de la Edinburgh, vor fi cinci reprezentații între 16 și 21 august.  

 
Rep.: În ce relație sunteți cu prim-ministrul României, care laudă FITS de fiecare dată când are ocazia?
C. C.: MRU este unul din oamenii care au trecut pe la Sibiu, anul trecut a avut împreună cu domnul Hurezeanu o conferință în cadrul festivalului și noi ne-am bucurat că a avut parte de această experiență personală cu Sibiul. Toate personalitățile care au trecut pe la Sibiu și au avut experiențe personale și cinstite cu FITS, au plecat foarte, foarte impresionate. Suntem bucuroși că în noua postură a domniei sale găsește mereu cuvinte de laudă. Cred eu că este și firesc. A înțeles ce înseamnă acest festival ca motor de dezvoltare a acestei comunități.


Rep.: Ce ați făcut în Columbia, cum a decurs experiența Bogota?
C. C.: Festivalul Iudeoamerican de Teatru de la Bogota este unul dintre cele mai importante festivaluri de teatru din lume. Funcționează o dată la doi ani, adună companii de pe toate continentele, este într-un oraș de nouă milioane de locuitori, este cu totul altceva decât ceea ce înseamnă un festival într-un oraș european. Dacă ne raportăm la Edinburgh, la Avignon sau la Sibiu. Este un festival strategic pentru acea zonă a lumii. România, grație TNRS ȘI FITS, care sunt în parteneriat cu acest festival de la Bogota, a fost invitată de onoare. A fost singura țară în această postură privilegiată. Am fost cu două spectacole - cu ”Electra” și ”Așteptându-l pe Godot” - și a mai fost Teatrul Maghiar din Cluj cu ”Leon și Lena”. A fost un schimb important de creativitate pentru că ”Așteptându-l pe Godot” a fost vândut complet cu o lună și jumătate înainte. Toate cele cinci reprezentații au fost vândute integral și pentru organizatori a fost o surpriză, ”Așteptându-l pe Godot” fiind totuși un masterpiece al teatrului absurdului, dar nici pe departe un text cu o foarte mare afluență de public. Ei bine, a fost absolut șocant pentru ei să mai programeze încă două reprezentații care s-au vândut în două zile. A fost o reacție absolut uluitoare. Au fost zeci de minute de aplauze. Ovații. Tropăituri. S-a dansat. S-a cântat... A fost o reacție la care nimeni nu s-a așteptat, mai ales că eu mai fusesem de două ori la acest festival și este un oraș cu câteva zeci de teatre, un oraș foarte mare, o țară cu o populație dublă decât populația României. Este o țară ciudată, unde știm bine că 40 la sută din drogurile lumii se produc și care reprezintă un obiectiv strategic pentru americani, plantele care cresc acolo fiind baza industriei farmaceutice americane. România a mai avut acolo și câteva ateliere, eu însumi prezentând o conferință, un alt atelier fiind susținut de domnul George Banu, dânsul fiind și principalul moderator al acestor întâlniri.


Rep.: Sunt sigur că v-ați întors și cu noi proiecte și contracte.
C. C.: Îmbucurător este faptul că spectacolele noastre au fost contactate de nenumărați difuzori, producători, promotori de festivaluri. Suntem deja în discuții avansate cu două festivaluri din Brazilia, cu un festival din Argentina, unul din Uruguay, de asemenea două festivaluri din Mexic și există o intenție a festivalului din Caracas de a lua un spectacol. De asemenea, avem difuzori din Australia interesați.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus