Miercuri,
12.05.2021
Parțial Noros
Acum
20°C

Crestere alarmanta a cazurilor de scarlatina

Nu a trecut încă epidemia de rubeolă declanşată acum câteva săptămâni în judeţul Sibiu, că deja s-a semnalata o creştere alarmantă a cazurilor de scarlatină. Potrivit Direcţiei Publice de Sănătatea Sibiu, numărul cazurilor de scarlatină înregistrate în primele trei luni ale anului, este aproape dublu faţă de numărul cazurilor din 2011, pentru aceeaşi perioadă.

„În primele trei luni ale anului au fost declarate 31 îmbolnăviri, astfel opt în ianuarie, 13 în februarie şi zece în martie. Anul trecut, în acelaşi interval de timp au fost internaţi doar 16 pacienţi”, au declarat reprezentanţii DSP Sibiu.

Medicii de familie spun că părinţii vin cu copiii la cabinet atunci când apar primele simptome, după care sunt îndrumaţi spre Secţia de Boli Infecţioase a Spitaluilui Clinic de Pediatrie.

„Am avut două cazuri în ultima perioadă. Părinţii au venit la cabinet când au început să le apară copiilor erupţiile cutanate. De aceea recomandăm sibienilor ca în cazul în care copilul se plânge de dureri de gât, are erupţii cutanate şi febră, să se prezinte de urgenţă la medic”, spune Cătălin Sava, medic de familie.

Scarlatina este o boala infecto-contagioasă a copilăriei, întâlnită mai frecvent sub vâsta de 10 ani. Se caracterizeaza prin debut brusc cu febră, alterarea stării generale, enantem (angina streptococica, ciclu lingual) şi erupţie tegumentară. Este determinată de acţiunea unei toxine eliberate de către streptococii beta-hemolitici de grup A.

Transmiterea se face pe cale respiratorie, prin tuse, strănut, râs, vorbit, de la bolnavii cu scarlatină, cu angina streptococică sau purtatorii sănătoşi de streptococ beta-hemolitic de grup A la nivelul orofaringelui. Bolnavii cu scarlatină sunt contagiosi începând de la sfârşitul perioadei de incubaţie, în perioada de debut, în perioada de stare 1-2 zile după începerea tratamentului cu penicilină. În absenţa tratamentului, pot fi contagiosi şi în perioada de convalescenţă, până la 10 săptămâni.

Toţi bolnavii de scarlatină se internează obligatoriu în spital timp de 7-10 zile pentru izolare şi tratament.

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

1 comentarii

Catalin

Acum 9 ani

Daca doriti cu adevarat ceva mai bun aici sunt solutiile ***sibiu.nouadreapta.org/
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus