Duminică,
03.07.2022
Cer Senin
Acum
19°C

VIDEO - Noul film semnat Dumitru Budrala: Intre PR si orgoliu

Regizorul Dumitru Budrala a avut în această dimineață avanpremiera celui mai nou film al său: Satul de demult în Muzeul Astra. În doar 40 de minute filmul se arată a fi o excelentă carte de vizită pentru muzeul sibian și mai puțin un film documentar.

Filmul impresionează de la început prin câteva cadre filmate din elicopter de-a dreptul spectaculoase. Se văd cu totul și cu totul altfel satele din Mărginime, Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului și chiar Sibiul. Odată ce trece de introducere, filmul urmează cronologic firul marilor sărbători tradiționale de peste an punându-se accent pe modul în care sunt ele cinstite și părstrate în Dumbrava Sibiului. Dumitru Budrala mai reușește să impresioneze prin surprinderea Muzeului din Dumbrava Sibiului în imagini și unghiuri noi, cum ar fi cele de la nivelul copacilor sau cele de pe acoperișuri.

”Satul de demult” se bucură și de numeroase imagini de arhivă, atât de la întemeierea Muzeului din Dumbrava cât și de la diferite obiceiuri tradiționale românești, suprinse prin toată țara.

Din punct de vedere al spectatorului obișnuit, filmul are și părți negative. El include multe clișee, atât de imagini – eternele panorame din Dumbrava Sibiului – cât și de text – ”unic în Europa”, ”echipă de aur”, ”cel mai apreciat din Europa”. Nu lipsesc nici imaginile care laudă Piața Mare sau Turnul Sfatului, deși acestea nu prea au nimic de-a face cu satul tradițional românesc.

În concluzie, noul film al lui Dumitru Budrala este un film de prezentare a CNM Astra, a Sibiului, o bună acțiune de relații publice. Văzut astfel, el este excelent realizat și cu siguranță că va uimi străinii care-l vor vedea. Cât îi privește pe sibieni, filmul le va gâdila plăcut orgoliul. Altfel, filmul nu este un documentar și nici nu se ridică la nivelul altor filme semnate de Dumitru Budrala.

”Acest film este un dar pe care Astra Film îl oferă sibienilor care încă mai sunt atașați de folclorul românesc”, a declarat  și Dumitru Budrala.

Dacă sunteți curioși, sâmbătă seară, de la ora 18:00, filmul va fi proiectat pe un ecran uriaș în Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, în prezența autorului.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

eugen

Acum 10 ani

stie cineva ce bani primeste acest om, cand CL Sibiu, ignorand cultura si traditia satului romanesc subventioneaza jegul festivalului chiriac?
Raspunde

dorin

Acum 10 ani

Aşa cum bine sesizează Dragoş Dobre, filmul nu se vrea un documentar de autor şi nici unul observaţional despre muzeul Astra (cum funcţionează, cum lucrează specialiştii din diferite departamente, cum reacţionează vizitatorii etc). Este - aşa cum a declarat regizorul Dumitru Budrala - un film de promovare, menit să spună povestea muzeului atît pentru specialiști, cît și pentru publicului larg. A fost conceput nu doar să \"gâdile orgoliul sibienilor\", ci să stârnească atenția celor din afara Sibiului şi din afara României. Imaginile emblematice ale oraşului în film (Turnul Sfatului, Podul Minciunilor şi altele) localizează muzeul în spaţiul cultural şi turistic al Sibiului având în vedere că filmul va fi pus în circulaţie pe format DVD, cu traducere în 9 limbi și cu siguranță o să ajungă și la un public, care nu cunoaște deloc Sibiul, sau România.
Raspunde

Roxana

Acum 9 ani

De ce trebuie sa criticam negativ orice efort al cuiva de a face ceva frumos? Articolul pune in evidenta umbrele (pe care, din fericire, doar autorul le vede). As fi insistat mai mult pe calitatile acestui film. E foarte usor sa demontezi, e foarte greu sa construiesti. Felicitari domnului Budrala pentru implicare si pentru ca ne reaminteste cita frumusete si simplitate era in viata taranilor de altadata.
Raspunde

@Roxana

Acum 9 ani

Este ca dupa vizionarea operei ti-a crescut productia de lapte?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus