Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Modificari in programul FITS 2012: 14 evenimente, 5 spectacole de strada, o expozitie si spectacolul de artificii au fost anulate!

Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu anunță anularea mai multor evenimente programate în cadrul celei de-a XIX-a ediții a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, care va avea loc în perioada 25 mai – 3 iunie. Decizia a fost luată ca urmare a deficitului bugetar creat în urma retragerii finanțării promise de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național.

Bugetul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu a fost proiectat având la bază o contribuție de două milioane de lei din partea Ministerului Culturii și Patrimoniului Național. Din suma propousă anul acesta, Ministerul Culturii și Patrimoniului Național va putea acoperi mai puțin de jumătate, și anume 700.000 de lei.

„Domnului Diaconu vreau să îi mulțumesc pentru că încearcă să găsească o soluție, deși dânsul nu are nicio vină. S-a trezit în situația în care premierul a zis că nu mai poate fi folosit fondul de rezervă bugetară” a declarat Constantin Chiriac, directorul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu.

Acesta a mai adăgat că „Un festival ca cel de la Sibiu ar trebui să aibă un cadru mult mai bine securizat, iar în acest sens ar trebui regândită o strategie națională cât mai repede posibil. Vocația Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu este să adune, sub semnul creativității, artiști din Europa și din lume, în așa fel încât Sibiul și România să devină un loc pentru dialog, un loc de promovare a creativității din România și spre România”.

Organizatorii festivalului anunţă că reducerea bugetului îi obligă se anuleze 14 dintre evenimentele programate pentru FITS 2012, dar şi spectacolele de stradă ale companiilor Da Motus din Elveţia, Cirq' Ulation Local din Belgia, Woest din Belfia, Tutatis din Spania, Les Goulus din Franța, expoziția fotografilor Scott Eastman și Dragoș Spițeru, precum și spectacolele de artificii.

Varianta actualizată a programului poate fi verificată pe www.sibfest.ro.

Cea de-a XIX-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS) se va desfășura în perioada 25 mai – 3 iunie și va fi prezentată sub genericul „Crize. Cultura face diferența”. Timp de zece zile orașul Sibiu se va transforma într-o scenă uriașă reunind artiști din toate colțurile lumii.

Anul acesta organizatorii au pus în vânzare peste 20.000 de bilete. Preţul unui bilet variază între 10 şi 40 de lei, în funcţie de eveniment şi locul în sală. Biletele pot fi achiziţionate de la Agenția Teatrală din Sibiu. Toate biletele cumpărate pentru aceste evenimente vor fi rambursate în cel mai scurt timp posibil, spun organizatorii. Contravaloarea biletelor cumpărate online va fi rambursată direct în contul cumpărătorilor. Posesorii de bilete cumpărate de la Agenția Teatrală din Sibiu sunt rugați să se adreseze Agenției pentru returnarea banilor sau pentru a schimba biletele cu locuri la alte spectacole.

SPECTACOLE ANULATE:

• Concertul de gospel Autostrada spre Rai / Highway to Heaven - Gospel Dream (Franța) din datele de 26 și 27 mai

• Spectacolul de teatru Casa Cerbilor / The Deer House - Needcopmany (Belgia), programat pe datele de 27 și 28 mai

• Concertul Sága / Hai să credem în poveşti – Dez Mona & Box (Belgia) din data de 29 mai

• Spectacolul Circa / Circa realizat de Yaron Lifschitz și Circa Ensemble – C!RCA (Australia) din data de 29 mai

• Musicalul The Full Monty – Teatrul Naţional Timişoara (România) din data de 30 mai

• Spectacolul de teatru Egg(S)Hell al companiei Maladype (Ungaria) din data de 31 mai

• Spectacolul de teatru și jonglerii One For The Road / Magia Râsului– Galina & Sonny Hayes (Marea Britanie) din data de 31 mai

• Spectacolul de teatru Seuls / Singuri - Au Carré de l’Hypoténuse (Canada) din datele de 31 mai și 1 iunie

• Spectacolul de teatru Trei surori - Nebolshoy Drama Theatre (Rusia) din data de 1 iunie

• Spectacolul de teatru Platonov al companiei Maladype (Ungaria) din data de 1 iunie

• Concertul Cânturi spirituale bizantine și slave - Ensemble Melodi (Serbia) din data de 1 iunie

• Concertul Music of Elizabethan Court and Theatre / Muzica Elisabetană – Ensemble Renaissance (Serbia) din data de 2 iunie

• Concertul Baroque Revived / Baroc Redivivus – Ensemble Renaissance (Serbia) din datele de 2 și 3 iunie

• Concertul de fado Todas Las Horas Son Viejas / Parfumul Vinului Vechi – Maria Berasarte (Spania) din data de 3 iunie

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

8 comentarii

sandokan

Acum 11 ani

Iata cum campania elecotorala pentru iohANUS, pe banii prostilor, pierde din amploare si intra mai putini bani in pusculita popochiriacului!
Raspunde

dan

Acum 11 ani

@sandokan \"retragerii finanțării promise de la Ministerul Culturii și Patrimoniului Național\". Deci de la ministerul culturii nu mai vin banii, pt ca mr. ponta trebuie sa dea ajutoare sociale la lipitorile care nu au lucrat in viata lor, dar voteaza uniunea socialista, si in plus el nu merge cu masina normala, el vrea un autoturism hibrid sa nu fie deranjat de zgomotul de la motor.
Raspunde

Pt. PRIMAR

Acum 11 ani

Daca ar intra si DNA-ul pe firul sarlataniei la Festivalul de Teatru si la Sibiu Baroc, ar avea mari surprize: JAF LA DRUMUL MARE. Toata politia din Sibiu stie si sunt destule informatii despre costurile reale ale evenimentelor platite de la bugetul local. Cum de s-a imbogatit un slujbas din Primaria Sibiu, de-a ajuns in TOP 300? Ce legaturi atat de puternice s-au legat intre el,primar,Chiriac,Dragoman si altii? E simplu, atat de simplu astfel incat pana si politistii sibieni si-au dat seama: OCHIUL DRACULUI II UNESTE, BANUL.
Raspunde

Alo, DNA?

Acum 11 ani

Florin Staicu, finul său, Răzvan Marcu şi Claudiu Gavrea au înfiinţat împreună Asociaţia Sibiu 1191 în data de 21 decembrie 2007, dar deja era prea târziu să se mai sifoneze bani de la evenimentele culturale din anul respectiv, când Sibiul a fost capitala culturală a Europei şi s-au furat bani într-o veselie sub pretexte culturale! Asociaţia „Sibiu 1191\", cod unic de înregistrare: 22978428, figurează cu sediul în mun. Sibiu, str. Ţiglarilor, nr. 81. Asociaţia respectivă, o adevărată căpuşă „culturală\" a tras primul tun în 2010, cu ocazia campaniei „Sibiu, capi­tala bunelor maniere\". Atunci asocia­ţia „Sibiu 1191\" a organizat specta­colului „Carmen\", în Piaţa Mare din Sibiu, împreună cu Teatrul de Balet Sibiu, condus de alt „ţepar\", Ovidiu Dragoman, care este şi director al casei de Cultură a Municipiului Sibiu şi om de încre­dere al primarului Klaus Iohannis, fiind foarte priceput în jonglerii cu bani destinaţi culturii, la fel ca şi Constantin Chiriac, directorul Teatrului Radu Stanca. Amândoi directorii au fundaţii/asociaţii proprii prin care deturnează în propriile buzunare fonduri destinate evenimentelor cul­turale sibiene. Parada Barocă - Intrarea în oraş a Baronului Brukenthal, 29 aprilie 2012 Un alai penibil de figuranţi „baroci\", echipați în blugi şi încălţaţi cu adidaşi, l-a însoţit pe aşa-zisul baron Brukenthal, întruchipat de un individ „aghesmuit\", căţărat pe un soi de năsălie. Această suită cu aspect grotesc a fost însoţită de Cimpoierii din Transilvania, Fanfara de la Ghelari şi de Toboşarii din Hunedoara, fiindcă circul fără zgomot, nu-i circ deplin. La final, nelipsitele focuri de artificii ca să mai spele din jenanta paradă a prostului gust. Kitsch-ul a fost organizat de Asociaţia \"Sibiu 1191\" şi face parte din agenda culturală a anului Sibiu Baroc Update, fiind finanţat de municipalitatea sibiană cu 250.000 lei, alţi 100.000 lei reprezentând sponsorizări . Ţigănia din 29 aprilie a costat maximum 50.000 de lei, iar 300.000 au intrat in buzunarele organizatorilor, 100.000 de lei (23.000 de euro!!!) de căciulă pentru Marcu, Staicu şi Gavrea! Daca nu ar exista proştii, cum s-ar umple de bani deştepţii?
Raspunde

Cosmin

Acum 11 ani

Ne meritam soarta! Marea majoritate a sibienilor nu sunt interesati de tunurile care se dau \"pe sub mana\", atata timp cat exista \"circ\" si voie buna in oras. Cum ne putem asocia sa-i demascam pe \"edilii\" sibieni? Ce sanse de succes avem la un proces corect? Doar un proces colectiv, cu o acuzare numeroasa, cred ca ar reusi sa ii atinga penal pe acesti tical... pardon, oameni de cultura. Se baga careva?...
Raspunde

saracu

Acum 11 ani

Festivalul de teatru saracu are doar 3 milioane de euro de cheltuit din banii publici pentru CULTURA, TEATRU??? adica concerte de rock, pop, motocros, si ARTIFICII???? Dragi ziaristi ar trebui sa va mai informati si voi ce fel de festivaluri de teatru se mai fac nu in Avignon si in Bogota, chiar aici in Romania. Printre festivalele de teatru cel din Sibiu este considerat cea de bilc ieftin, circ de strada si sunt cele serioase chiar de TEATRU din Cluj, Timisoara si Sf Gheorghe. Va rog sa faceti comparatie pe piese de teatru intre ce e acolo si ce e la Sibiu. Si faceti comparatie si la bugetul lor. Ar fi cazul sa faceti jurnalistica adevarata, nu sa livrati doar informatiile de promo din partea celui care comanda articolul.
Raspunde

pt. saracu

Acum 11 ani

Chiriac nu doar comanda articole aici, ci chiar le plateste, tot cu bani de la buget!
Raspunde

eu

Acum 11 ani

Îmi pare rău că sunt atâți oameni care pangaresc numai. Puneți sesizări la instituții abilitate nu va mai vărsături oful degeaba aici. Pana la urma ne interesează să avem parte de un festival unde sa oferim diversitate si spectacol si prin care sa facem cunoscut numele Sibiului, ceea ce se si întâmplă. Nu toți sibienii sunt dornici numai de teatru, unii vor si spectacole. Eu ca sibian sunt mulțumit!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus