Joi,
03.12.2020
Parțial Noros
Acum
0°C

Jubileul de diamant

27 Mai 2012 22:50

 

Evenimentul anului 2012 în Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord nu este Olimpiada de vară, ci Marele Jubileu al celor 60 de ani de la încoronarea Reginei Elisabeta a II-a! Și, așa cum pe plan sportiv, olimpiada este un eveniment european și mondial, Jubileul de Diamant este o celebrare a pilonului de stabilitate politică – economică - culturală a Europei, și deci a întregii lumi. Pentru că Marea Britanie a fost un centru al lumii, un imperiu economic extins pe 5 continente și care, pe lângă dezavantajele politice specifice, a oferit multor zone de pe mapamond avantaje economice și civilizaționale de netăgăduit ! Și astăzi, imense teritorii din America de Nord, Africa și Asia cu Australia funcționează instituțional și economic de la impulsul primit prin structurile Imperiului Britanic, fie că recunosc acele popoare, fie că nu…

Un Jubileu al celei mai vechi și stabile Monarhii din lume este în primul rând un triumf al națiunii britanice, cea care a fost suficient de inteligentă în a-și păstra forma statală cea mai sigură, într-o lume în care structurile instituționale edificate de om sunt cele mai fragile construcții… Cu toate greutățile gestionării unei scene internaționale tot mai complicate, Regatul Marii Britanii a avut liniștea și coerența internă necesare rolului de factor de echilibru mondial – între marea putere globală care este S.U.A., Uniunea Europeană și țările emergente (China, India, Brazilia), plus complexa lume a treia !

Celebrarea acestui mare eveniment are mai multe momente speciale. Cel mai recent a fost acum câteva zile – reunirea reprezentanților tuturor monarhiilor din lume ! Avem mândria că poporul nostru a avut pe cel mai justificat reprezentant al său – Regele Mihai I al României, prezent imediat la dreapta Reginei Elisabeta, într-o fotografie istorică ! Familia Regală a României, înrudită în linie directă cu Familia britanică, a însemnat, încă o dată, prezența întregii națiuni române la o sărbătoare a națiunilor care contează în lumea de azi. Peste toate necazurile prin care trece țara astăzi, (pradă unor vremelnici conducători care o mână spre abis !) avem încă legături trainice cu Tradiția europeană – reprezentanții Monarhiei britanice, duci, lorzi, Prinți moștenitori, în frunte cu Prințul Charles de Wales, vin adesea în România, punând cea mai trainică pecete de spațiu al Europei și al tradiției pe aceste tărâmuri, urgisite de proprii conducători…

Primul eveniment al Jubileului de Diamant a fost Adunarea celor două camere ale parlamentului britanic, în catedrala Westminster, unde Regina Elisabeta a II-a a rostit un memorabil discurs aniversar. Un discurs asemănător, în spirit și în formă, a prezentat Majestatea Sa Regele Mihai I, cu câteva luni înainte, în parlamentul României, la aniversarea a 90 de ani de viață.

Toți comentatorii politici au fost de acord că Regina Elisabeta a II-a a folosit, și cu acest prilej, cuvinte simple - dar vorbind despre lucruri extraordinare:

„Parlamentul a supraviețuit ca o piatră unghiulară, de nezdruncinat, la temelia constituției noastre și modului nostru de viață. Istoria leagă Monarhia de Parlament, într-o conexiune care traversează timpurile, de la o domnie la alta. Așa că, într-o vreme în care ceea ce este firesc și ține de ritmul normal al vieții este mai puțin apreciat decât a face ceva extraordinar, am fost avertizată că sunt doar a doua Regină care are ocazia să-și sărbătorească Jubileul de Diamant !”

Referința este bineînțeles la Regina Victoria, și, cu aceeași fină ironie, Regina Elisabeta a continuat spunând că a avut plăcuta îndatorire de a trata până acum cu 12 prim-miniștri ! Majestatea Sa a adus un cuvânt de mulțumire Prințului consort Philip și întregii familii, care o sprijină inclusiv călătorind în fostele colonii, grupate în Comunitatea națiunilor :

„Aceste călătorii ne ajută să păstrăm afinitățile noastre cu țările din Commonwealth – o treime din populația globului…

Acasă, Prințul Philip și cu mine vom vizita orașe mari și mici, vom merge și la țară. Am speranța sinceră că Jubileul de Diamant va fi prilejul de a aduna oamenii împreună, într-un spirit al vecinătății și al sărbătorii în propriile comunități.

Sperăm de asemenea să celebrăm munca profesionistă şi munca voluntară a milioanelor de oameni de-a lungul şi de-a latul ţării, a celor care lucrează pentru binele public. Ei sunt sursa sprijinului vital al bunăstării şi al ajutorului pentru ceilalţi, cei adesea neobservaţi sau trecuţi cu vederea.”

Sigur că în aceste puține cuvinte, Regina subliniază valoarea solidarității și comuniunii în fiecare așezare a Regatului, pentru că nu există numai citadele ale industriei, ale finanțelor sau consumului – fiecare om este important și fiecare loc are valoare pentru o țară normală !

„Aici, în parlament,  ne este reamintit trecutul, continuitatea istoriei noastre naţionale şi virtuţile căpătate în timp, rezistenţa, ingenuitatea şi toleranţa. Sunt privilegiată să fiu martora unei bucăţi din această istorie, şi, cu sprijinul familiei mele, să mă dedic mereu slujirii marii noastre naţiuni şi oamenilor ei, în anii care vin”.

Regina Elisabeta nu uită să amintească parlamentului, și tuturor politicienilor, că OAMENII, fiecare și toți împreună, duc țara mai departe ! Este o afirmare explicită a personalismului concepției tradiționale, superioară oricărei elucubrații politice de pe arena lumii de azi !

 

 

Comentarii

1 comentarii

yCOoayVBUgjugckcmD

Acum 8 ani

Nu stiu ce GPS foloseşti dar, pt. a merge cu inima imctpaaa, mai toate softurile de aest gen au o optiune de simulare a traseului (fie cu bifare drumuri platite sau nu); vei avea, astfel, idee despre dificultatea traseului, nr. km parcurşi, combusibil consumat etc. Se pot pune şi asa numitele POI-uri, adică puncte de interes, adica obiective turistice, benzinarii, restaurante, bănci etc).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus