Miercuri,
30.11.2022
Ceata
Acum
-3°C

Ultima sedinta de Consiliu local, ultimul conflict inainte de alegeri

Situație surprinzătoare la finalul ultimei ședințe a Consiliului local Sibiu: un sibian care a vrut să ia cuvântul – susținut de consilierii PD-L – nu a mai putut face acest lucru, secretarul Primăriei invitând la un moment dat poliția locală să îl scoată din sală pe bărbat. Secretarul Primăriei a susținut că omul ar fi vorbit degeaba în fața Consiliului local, deoarece aleșii locali și-au încheiat deja mandatul. Pripit, secretarul a vorbit pe lângă lege: actualii consilieri locali rămân reprezentanți ai forului legislativ local până la constituirea noului Consiliu local, în urma alegerilor de săptămâna viitoare.

Ultima ședință a Consiliului local Sibiu a fost întreruptă de câteva intervenții ale opoziției democrat-liberale, cărora le-a dat voce candidatul PD-L la funcția de primar, Mariana Brunchea. În rest, în stilul deja împământenit, 35 de proiecte de hotărâre au fost adoptate fără discuții și în unanimitate.

Secretarul: ”Mandatul consilierilor s-a încheiat”

La finalul ședinței Consiliului Local, un sibian care a mai intervenit și cu alte ocazii cerând să fie rezolvate diferite probleme de infrastructură în cartierul în care locuiește a vrut să ia cuvântul. Potrivit cutumei stabilite în ultimii ani, sibienii care doresc să ia cuvântul la finalul ședinței publice a Consiliului Local Sibiu se înscriu pe o listă. După ce toate proiectele de hotărâre de pe ordinea de zi au fost supuse votului, lista cu sibienii care doresc să vorbească în fața forului legislativ local este supusă votului consilierilor locali – dacă aceștia își dau acordul (în majoritatea situațiilor se întâmplă acest lucru), fiecare sibian înscris pe listă este invitat să își spună păsul, cu rugămintea de a se încadra într-un interval de aproximativ două minute.
La ședința de joi, ultima ședință ordinară din actualul mandat, după epuizarea ordinii de zi, au urmat câteva discursuri de final de mandat, iar ședința a fost declarată închisă. Pe fază, aleșii PD-L au vociferat că în sală este un sibian care dorește să ia cuvântul. Bărbatul a vrut să vină în mijlocul sălii, dar a fost oprit de secretarul Primăriei, Dorin Nistor. ”Domnul nu are niciun rost să vorbească în fața Consiliului Local. Mandatul consilierilor s-a încheiat. Domnul are oricum probleme ce țin de executivul Primăriei și nu de Consiliul Local. Mandatul consilierilor s-a încheiat”, a declarat rapid Dorin Nistor. Cum bărbatul insista să ia cuvântul, Dorin Nistor a invitat Poliția locală să intervină. Din auditoriul format de subordonații Primăriei s-a ridicat șeful Poliției locale, Adrian Aldea, cu mâinile desfăcute. Bărbatul cu mustață, susținut de aleșii PD-L să ia cuvântul, s-a retras în cele din urmă.

Legea îl contrazice pe secretar

Secretarul Primăriei a invocat faptul că orice intervenție  publică la finalul ședinței Consiliului local ar fi inutilă din moment ce mandatul consilierilor locali s-a încheiat. Legea 215/2001, care reglementează modul de funcționare al administrației publice locale, îl contrazice pe secretarul Primăriei Sibiu. Actualii consilieri locali își vor fi încetat mandatul abia după data de zece iunie. Mai precis, ”până la data declarării ca legal constituit a consiliului nou-ales”, după cum se arată la articolul 39, alineatul (2) al Legii amintite.

Opoziția PD-L

În afara acestui incident, ultima ”întrunire de lucru” a celor 23 de consilieri locali ai Sibiului a fost întreruptă doar de alesul din partea PDL, Mariana Brunchea. Aflată în campanie electorală, Brunchea a vorbit în numele celor patru aleși democrat-liberali, anunțând că se opune adoptării a două proiecte. Unul din acestea era impus chiar de Curtea de conturi, care a cerut să fie evidențiată clar în patrimoniul local contribuția municipiului Sibiu în modernizarea Aeroportului sibian. Mariana Brunchea a anunțat că alături de colegii săi se va opune acestui proiect deoarece consideră că acesta ar fi trebuit supus votului viitorului legislativ local.
În fine, cel de-al doilea proiect la care democrat-liberalii s-au opus a fost cel referitor la aprobarea situațiilor financiare anuale, a bilanțului contabil și a contului anual de execuție al bugetului local la data de 31 decembrie 2011. ”Anul trecut, printr-un proiect, consilierii PD-L au inițiat un proiect prin care au propus verificarea modului de cheltuire a banilor la Teatrul Național «Radu Stanca» și la Casa de cultură a municipiului Sibiu. Cum acest proiect al nostru nu a trecut, noi vom vota «împotrivă»”, a anunțat Brunchea. Firava opoziție PD-L nu a influențat cu nimic rezultatul votului.

Declarații pozitive

Dincolo de opoziția PD-L, la finalul ultimei ședinței ordinare a CL Sibiu au luat cuvântul mai mulți aleși locali, care au lăudat modul de lucru la nivelul administrației sibiene. Primul a fost social-democratul Ioan Stroie, care a urat succes tuturor candidaților, iar următorul cuvânt l-a avut Mariana Fritzmann, care a apreciat de asemenea lucrul eficient al Consiliului local Sibiu.
Ultimul discurs a aparținut primarului Klaus Johannis. ”A fost un mandat în care am reușit să schimbăm semnificativ fața Sibiului. Este mai frumos, mai primitor și funcționează mai bine decât Sibiul din 2008, care nici acela nu a fost rău”, a spus, pentru început, primarul Sibiului. ”Mulțumesc pentru modul serios în care v-ați desfășurat mandatul și pentru faptul că majoritatea proiectelor mele au fost adoptate de dumneavoastră. Vreau să mulțumesc și doamnei viceprimar Astrid Fodor și domnului viceprimar Virgil Popa care au avut mandate foarte bune, au fost colaboratori excepționali. A fost o echipă pe care și-ar fi dorit-o orice primar”, a încheiat Johannis.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

sibianul

Acum 10 ani

Atentie domnule Prefect Luati masuri impotriva secretarului primariei Sibiu daca a incalcat legea> nu treceti cu vederea asemenea abuzuri
Raspunde

Observator

Acum 10 ani

Cred ca am asistat la ultima zvacnire a PDL-ului. Cel putin la Sibiu. Oameni, treziti-va ! Doamna Brunchea, asa intelegeti sa faceti politica ? Halal ! Succes domnule Iohannis !
Raspunde

Consiliul lu ma-sa

Acum 10 ani

Asa va trebe daca ati votat sasi cu gramada in consiliul local si judetean. nici pd-listii nu sunt cu nimic mai buni.stau marturie aniii odiosi de guvernare de pana acum. SINGURA SOLUTIE VIABIA PENTRU ROMANIA: USL! USL! USL!
Raspunde

ion

Acum 10 ani

Secretarul primariei trebuie demis.Domnule prefect faceti-va datoria
Raspunde

rainbow

Acum 10 ani

Omul are dreptate.. sunt consilieri pana la alegerea noilor consilieri.. nu inteleg de ce actualii fug de responsabilitati..
Raspunde

Ilie

Acum 10 ani

se pare ca cei din PDL vor sa faca treaba buna dar nu sunt lasati, rusine!
Raspunde

Odin

Acum 10 ani

Interesant este ca acel \"simplu\" cetatean era sustinut de consilierii PDL. Dar parca nu era nevoie de \"sustinere\" politica sa vorbesti in fata consiliului (sau?). Sau poate articolul e cerut de pedelaci si de aia se mentioneaza cat de mult tin ei la cetateanul de rand si se mentioneaza numele candidatului la primarie de atatea ori.
Raspunde

matei

Acum 10 ani

propun sa fie sanctionat secretarul... desi...sa fim seriosi...nu se va intampla absolut nimic!!! probabil ca si cei din pdl se simteau inca bine, pentru faptul ca inca au consilieri in consiliul local si au vrut sa mai fie bagati in seama, cat se mai bucura de acest privilegiu :))
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus