Duminică,
05.12.2021
Cer Senin
Acum
1°C

Ovidiu Popartan, organizator Transilvania Tatto: "Financiar vorbind, in primii doi ani a fost un dezastru"

Transilvania Tatto este atât de bine văzut în afara granițelor țării, încât, dacă am face o comparație, ar fi ca și cum Sibiul ar găzdui anual o finală de campionat național. În spatele convenției de tatuaje stă Ovidiu Popârțan, cel mai cunoscut artist tatuator din Sibiu.

Reporter: Mai ții minte când ți-ai făcut primul tatuaj?

Ovidiu Popârțan: Mult prea devreme. Cred că aveam 16 ani.

Rep.: De ce ai vrut să te tatuezi și ce ți-ai tatuat?

O. P.: Arăta foarte urât. Era logo-ul unei trupe rock, cu un stil foarte extrem, pe care l-am și acoperit după câțiva ani.

Rep.: Ce trupă?

O. P.: Slayer! Și cu asta cred că am zis tot (râde n. r.).

Rep.: Deci ai fost la concertul de la București de acum câteva zile. Cum ți s-a părut?

O. P.: Am fost, clar. Și a fost foarte fain, mi-a plăcut.

Rep.: Referitor la deplasări, pe unde ai fost în ultimele luni, pe la convenții de tatuaje din lume și cu ce te-ai întors?

O. P.: Am fost la mai multe convenții din Europa, în special în Germania, dar am participat și în Lichtenstein, Austria, Ungaria, Danemarca și cam atât. Dar cele mai multe convenții le-am făcut în Germania, pentru că Germania este cea mai mare scenă la ora actuală și în fiecare lună există câte o convenție într-un oraș mare, iar în fiecare week-end, în câte vreun oraș mai micuț. Cel mai important lucru cu care am rămas este experiența acumulată, care se reflectă în munca de zi cu zi.

Rep.: Meseria de tatuator este ca oricare altă meserie, cu cât muncești mai mult cu atât ești mai bun sau se pune mai mare accent pe talent?

O. P.: Amândouă contează, dar cu cât exersezi mai mult cu atât te perfecționezi. Iar de la evenimentele astea dedicate tatuajelor contează foarte mult să aduni informații din fiecare loc, să înveți de la fiecare vecin de stand, de la fiecare artist pe care îl întâlnești te poți inspira. Atât tehnic cât și pe partea artistică. Mai departe, exersând și străduindu-te, normal că îți poți îmbunătăți stilul personal. Calitatea lucrărilor crește în fiecare an, sau chiar de la lună la lună.

Rep.: Când ai făcut primul tău tatuaj?

O. P.: Tot pe la 16 ani, nu am fost singurul care s-a tatuat așa aiurea. Am fost mai mulți prieteni și eu având ceva înclinații artistice, ca să spun așa, am retușat catastrofele respective.

Rep.: Cât de greu a fost pentru tine să deschizi salonul acesta de tatuaje? Mă gândesc numai la tine, rocker tatuat mergând cu dosare după aprobări.

O. P.: Salonul ăsta de pe Bălcescu a fost foarte ușor să-l deschid, cred că a fost al patrulea sau al cincilea. Dar primul studio pe care l-am deschis, în 2000, mi-au trebuit vreo trei ani ca să intru în legalitate. A fost extrem de greu la vremea respectivă să pot obține o autorizație pentru tatuaje și body-piercing în condițiile în care în România nu exista niciun studio legal. Erau câteva deschise, însă funcționau sub titulatura de salon de cosmetică și alte activități de înfrumusețare, iar aici intrau tatuajele și body-piercingul. Mie mi se părea că nu este cea mai bună titulatură și nu numai din cauză că vroiam eu neapărat să scrie acolo tatuaje, ci pentru că nu aveam chef să îmi vină controale și eu să fiu undeva între cabinet medical și salon de înfrumusețare. Într-un caz normele sanitare sunt mult mai aspre, în vreme ce în cazul al doilea normele sanitare sunt mult mai lejere. Fiind o legislație strictă, te trezești că nu știi în ce ape te scalzi.

Rep.: A fost cazul să funcționezi ilegal, o perioadă?

O. P.: Nu, dar am avut două tentative să-mi deschid studio și am renunțat tocmai pentru că nu puteam obține actele necesare. N-am vrut să încep cu un compromis și unul atât de mare. Am luptat până am obținut toate hârtiile. N-a fost ușor dar de strădaniile de atunci încă mă bucur și acum. Azi toată lumea mă cunoaște că sunt tipul ăla care venea acum mulți ani și ne înnebunea cu memorii și cereri.

Rep.: Din punct de vedere financiar, cât de greu ți-a fost să urnești o astfel de convenție de tatuaje? Te-ai îmbogățit între timp?

O. P.: Dimpotrivă, financiar vorbind, în primii doi ani a fost un dezastru. A trebuit să scot o grămadă de bani din buzunar pentru că nu am vrut să fac niciun compromis din punct de vedere al calității. Eu m-am comparat tot timpul cu evenimentele similare de afară. În ultima vreme, având sprijin din partea autorităților locale și învățând foarte mult din experiența anilor trecuți, am început să ne gospodărim mai bine. Eu sper să nu mai fie cazul să vin cu prea mulți bani de acasă, dar în niciun caz nu mă îmbogățesc. Poate doar ca imagine, dar în România nu cred că mai avem nevoie de imagine. 

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

6 comentarii

unknown

Acum 9 ani

Bravo Ovidiu !
Raspunde

Sibian

Acum 9 ani

\"În ultima vreme, având sprijin din partea autorităților locale\" ........incredibil ce trist. Pe ce se pot duce banii publici...
Raspunde

Dacu

Acum 9 ani

Tatuajul este o forma de arta si nu vad de ce nu s-ar sprijini aceasta forma de catre autoritatile locale. In final autoritatile sprijina festivalul de teatru de film de ce nu si unu de tatuaje ? Sa nu uitam ca banii publici sunt pentru toti sibienii nu doar pentru cei conformisti.
Raspunde

anti prosti

Acum 9 ani

E o forma de arta manelistule....daca nu se face ,nu se arata tu sibian cocalar,nu ai mai avea ce invata.....foarte frumos her....bafta si speram sa iasa tot superb
Raspunde

Diana

Acum 9 ani

Mai, sibian adevarat.. Decat sa mearga banii la fotbalisti care oricum nu fac nimic, nu castiga nici un meci de 20 de ani, mai bine merg la un salon de tatuaje si la un om care face ceva in orasul asta. Nu stiu daca ai vazut cati turisti au fost in perioada conventiei...sau poate nu ai avut curaj sa iesi din casa cu tricoul roz intr-un oras plin de tatuati :) Sa stii ca datorita acestor oameni si acestor evenimente Sibiul are de castigat si consiliul local are habar in ce sa investeasca. In lucruri care merita cu adevarat...
Raspunde

Ovidiu

Acum 9 ani

Multumesc pentru support prieteni ! Si anul acesta vom reprezenta Sibiul la loc de cinste in bransa noastra ! la fel ca in anii trecuti ecourile conventiei de la sibiu vor trece oceanul in toate cele 4 zari !
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus