Vara lui 2012 pare a fi una capricioasă pentru sibieni, iar acest lucru nu se datorează doar vremii, ci mai ales scumpirii alimentelor. La piaţă, în magazine, chiar şi la producători, preţurile sunt mai mari cu aproape o treime decât în aceeași perioadă a anului trecut.
În Piaţa Cibin, comercianţii, fie ei din Răşinari, Craiova sau Vâlcea, se plâng de aceleaşi lucruri: chirii mai mari cu 30% faţă de anul trecut, număr scăzut de cumpărători, marfă mai scumpă la producători.
“Ne merge rău, că municipalitatea a majorat taxele pe spaţiu şi nici oamenii nu mai cumpără la fel de mult din piaţă, ca în anii trecuţi. Cu criza asta au scăzut şi salariile şi puterea de cumpărare. Apoi mai sunt şi cei care merg la cumpărături în hipermarketuri şi din comoditate cumpără de acolo şi legume şi fructe, chiar dacă nu sunt la fel de proaspete şi sănătoase. Şi în plus producătorii au cerut tot mai mulţi bani pe marfă, aşa că noi am dat mai mult, dar am adăugat şi la preţ. Omul vede şi nu mai ia două kilograme de roşii, ia doar unul”, spune Rodica. F, o vânzătore de la piaţa Cibin.
Cumpărătorii se plimbă printre tarabe şi caută locul cu preţurile cele mai mici. La fructe, sibianul are de ales între banane, mere, struguri sau fructe de sezon cum sunt cireşele şi căpşunii, care costă nouă lei kg. Anul trecut preţul ajungea să scadă până la șapte lei pentru fructele de sezon, acum se menţine precum în luna mai.
Nici la legume nu e mai ieftin. Roşiile se vând cu patru lei kg, fasolea verde cu opt lei, ardeiul cu șapte, varza cu trei lei, iar legătura de ridichi, ceapă verde sau kilogramul de cartofi ajung la 1, 5 lei.
Interesele comercianților primează
“Să fie mai ieftine produsele în acest an, e ceva cam incredibil de crezut. Vor fi mai scumpe comparativ cu anul trecut, pentru că în stabilirea preţurilor nu se ţine cont de productivitate, ci de interesele comercianţilor, aşa că aceştia îşi vor urma interesul şi vor creşte preţurile. Chiar daca preţul scade la producător, la comerciant interesul e să crească. Toţi comercianţii încearcă să determine cumpărătorii să creadă că ridicarea preţului se datorează pagubelor produse de zăpezi şi de inundaţii, dar pagubele produse sunt de 0,1 % din producţie, deci foarte puţin şi nu pot influenţa preţul stabilit de producător. Tot ce spun comercianţii este doar o poveste ca să crească preţul produselor”, spune directorul Direcţiei Judeţene pentru Agricultură Sibiu, Gheorghe Budrală.
În magazine, acelaşi trend
Pe rafturile magazinelor scumpirile variază în funcţie de produs. Cea mai spectaculoasă creştere au avut-o ouăle, care în câteva luni au ajuns de la 0,4 lei la 1,2 lei bucata. De vină pentru creşterea atât de bruscă a preţului la producţia avicolă, par să fie comercianţii, care preferă să exporte peste 90% din ceea ce produc.
„Am vorbit cu cei de la firma care ne livrează nouă ouă, să ne dea un preţ mai bun, dar nu au vrut. Au zis că majoritatea ouălor se duc acum în străinătate şi e normal să crească preţul în ţară, aşa că luăm cu cât ne cer. Nici omul nu mai cumpără ca înainte, dar tot cumpără că ouăle sunt de bază în alimentaţie”, spune sibianca M. M, care deţine un magazin alimentar.
Deşi anul trecut România era pe primul loc la ritmul scumpirilor, în primele luni ale lui 2012 ţara noastră a înregistrat una dintre cele mai mici rate ale inflaţiei din Uniunea Europeană. Tendinţa de scădere nu a durat prea mult, iar în această vară scumpirile au înclinat balanţa, încă o dată, în defavoarea cumpărătorului.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Gheorghe Budrală , Direcției Județene , Uniunea Europeană Guvernului P , Agricultură Sibiu , În Piața Cibin
Vizualizari: 318
Ultimele comentarii
Acum 26 minute
Sebastian Petrumihai Dendrologea ( pensionar, 50 de ani, senator )
Acum 30 minute
Mangalitza Intotero_Trifoi
Acum 30 minute
Asdfasdf
Acum 35 minute
Asdfasdf
Acum 38 minute
Un român