Miercuri,
24.07.2024
Cer Senin
Acum
21°C

"Cand am hotarat sa evadez am mers la risc, ori scap ori ma impusca"

de col. (r) V. Neghină

Poveste vieții veteranului de război col. (r) Cufteac Serghie, din Asociaţia Veteranilor de Război „Traian Moşoiu” Sibiu, ar putea fi oricând subiectul unei cărți sau a unui film.

A văzut lumina zilei la 17 decembrie 1920 în oraşul Hotin în iulie 1940 când a început invazia sovietică peste Nistru asemenea tuturor tinerilor români din teritoriul cotropit şi-a găsit refugiul dincoace de Prut. A hotărât atunci să-şi pună braţul în slujba patriei, absolvind Şcoala de ofiţeri de rezervă nr. 2 din Bacău cu calificativul excepţional, cu gradul de sublocotenent în specialitatea infanterie. După absolvire a fost încadrat în Regimentul 7 Vânători Divizia 8 Infanterie în funcţia de comandant de pluton puşcaş. Botezul focului l-a primit pe frontul de răsărit începând de la sfârşitul lunii martie 1944 până la 23 august acelaşi an după care a luat parte la toată campania din vest pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei şi Cehoslovaciei. În est a participat la luptele purtate de armata română pe râul Bug pe aliniamente succesive la vest de acest râu. În aceste aprige lupte la începutul lunii aprilie 1944, împreună cu mulţi alţi camarazi a căzut prizonier la armata sovietică fiind dat dispărut şi şters din evidenţa Regimentului 7 Vânători.

A rămas în captivitate până pe 6 aprilie când a reuşit să evadeze întorcându-se la regimentul său reluându-şi comanda plutonului cu care a participat la luptele din zonele localităţilor Moghilev, Edinet şi Dorohoi. „Când am hotărât să evadez am mers la risc, ori scap sau mă împuşcă. Decât să ajung să trăiesc calvarul vieţii de prizonier la ruşi am riscat totul. Ştiam la ce chinuri m-ar fi pus sovieticii, mai ales că în 1940 m-am refugiat peste Prut la fraţii mei români. Sovieticii aveau o mare răfuială mai ales cu prizonierii români din teritoriul răpit şi care s-au încadrat în armata română. Când am evadat din spate trăgeau ruşii iar din faţă trăgeau aliaţii, pentru că mă îndreptam spre poziţiile lor. Am făcut salturi am mers târâş, am mers în zig-zag şi nu m-au ţintit. Am avut mare noroc că în afară de curaj am avut şi o foarte bună condiţie fizică care m-au ajutat. Nu mi-a fost uşor deloc pentru că a trebuit câteva zile să rabd de foame, limitându-mă numai la apă, căutându-mi unitatea. Ştiam că dacă rămâneam prizonier nu aş mai fi avut nici o bucurie, nici bucuria de a fi în viaţă“, îmi mărturiseşte bătrânul veteran.

După 23 august 1944, a fost „vărsat“ la Regimentul 19 Caracal, Divizia 11 Infanterie unde a primit comanda plutonului 3 din companie 4 batalionul 2 infanterie. La comanda acestui pluton de olteni fără o temeinică pregătire şi experienţă de front a participat la luptele din Transilvania, pe teritoriile Ungariei şi Cehoslovaciei până în luna ianuarie 1945 când a fost repartizat la comandamentul Armatei a IV-a în funcţia de translator al comandantului acesteia, gen. Nicolae Avramescu, cu generalii sovietici. ”Cunoşteam foarte bine limba rusă, rupeam ceva şi din germană şi franceză cât învăţasem în anii liceului şi Şcoala de ofiţeri din Bacău. Am fost translator până la sfârşitul campaniei din vest“, îşi încheie povestea de război veteranul Cufteac Serghie.

A fost decorat cu ordine şi medalii precum: „Ordinul serviciului Credincios cu Spade clasa a III-a“, „Coroana României clasa a V-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară“; „Ordinul Steaua României clasa a V-a cu Spade şi Panglică de Virtute Militară“; medalia sovietică „Ordinul asupra Germaniei fasciste în marele război 1944-1945; „Ordinul Steaua Republicii Populare Române clasa a V-a pentru fapte de arme săvârşite în războiul împotriva Germaniei fasciste“ şi altele. După revoluţia din decembrie 1989 a fost avansat succesiv până la gradul de col.(r) iar în 2005 a primit „Crucea Comemorativă a celui de al doilea război mondial 1941-1945“. În 1946, cu gradul de sublocotenent aspirant la gradul de căpitan a fost obligat să spună adio arme, pe motiv de dosar politic - luptase împotriva URSS. După război a urmat Academia Comercială şi a lucrat la IPAS unde timp de 35 a fost şeful serviciului plan până 1989 când s-a pensionat.

La începutul primăverii acestui an, distinsul veteran de război col. (r) Cufteac Serghie, la venerabila vârstă nonagenară, a trecut în lumea somnului de veci, lăsându-ne amintirea unui  adevărat erou care şi-a făcut datoria faţă de ţară, armată şi tron, sub sacra deviză: „PATRIE, ONOARE, DEMNITATE”. Odihnă veşnică, glorie eternă şi recunoştinţă din partea urmaşilor.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus