Luni,
05.12.2022
Cer Senin
Acum
-0°C

"Voteaza legal! Mita si votul ilegal inseamna inchisoare"

Direcția Informare și Relații Publice, din cadrul Ministerului Administrației și Internelor, desfășoară la nivel național, în perioada 15-29 iulie, o campanie de informare și conştientizare a cetăţenilor români cu drept de vot, cu privire la riscurile nerespectării legislaţiei referitoare la procesul electoral.

Campania MAI vizează campania electorală generată de referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu și, în special, ziua votului - 29 iulie 2012. Sloganul  campaniei este „Votează legal!”.

Obiectivele acestei campanii, implementate şi la nivelul structurilor MAI din judeţul Sibiu, sunt informarea cetăţenilor asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale şi conştientizarea acestora pentru asigurarea unui proces electoral legal.

Ampla acțiune a MAI se adresează, în general, tuturor cetăţenilor români cu drept de vot şi, în special, tinerilor care împlinesc 18 ani, celor care votează pentru prima dată, populaţiei cu drept de vot din mediul urban şi rural, membrilor formaţiunilor politice sau voluntari ai acestora, tuturor celor implicaţi în derularea campaniei electorale.

Flyer cu articolul 54 din legea nr.3/2000, pe verso

În timpul campaniei vor fi postate afişe în locuri accesibile, cu grad ridicat de vizibilitate din partea publicului larg (locaţii proprii şi cele ale partenerilor), vor fi distribuite pliante - cu preponderenţă în mediul rural şi în locurile cu valori de trafic ridicat (în perioada campaniei electorale), respectiv în secţiile de votare (în ziua votului), iar spoturile TV şi audio vor fi difuzate la posturile centrale şi locale de televiziune şi radio.

Pliantele vor conține o imagine în care două persoane sunt încătușate, una pentru dare, iar cealaltă pentru luare de mită. Pe verso, pliantele vor avea inscripționat integral articolul 54 din Legea nr. 3/2000, care face referire la „promisiunea, oferirea sau darea de bani ori de alte foloase în scopul de a determina alegătorul să voteze sau să nu voteze în cadrul referendumului se pedepsește cu închisoare de la șase luni la cinci ani”. De menționat că „pedeapsa se aplică și persoanei care votează fără a avea drept de vot ori alegătorului care votează de mai multe ori în ziua referendumului” și că „tentativa se pedepsește”.

De asemenea, cetățenii sunt îndemnați să sesizeze încălcarea legii și să anunțe organele abilitate prin formarea numărului unic 112.

Mesaje de prevenire a votului ilegal

„Dacă dai mită – constând în bani sau bunuri – pentru a vota sau a nu vota un candidat/ o listă de candidaţi faci închisoare între 6 luni şi 5 ani. Și tentativa se pedepseşte” sau „Decide singur la vot! Nu te lăsa influenţat de promisiuni, bani sau  cadouri! Alegătorul care votează de mai multe ori în ziua referendumului riscă închisoarea de la 6 luni la 5 ani! Nu uita! Şi tentativa se pedepseşte” sunt doar două din mesajele de prevenire a votului ilegal.

Mai multe informații despre campania MAI puteți găsi pe site-ul www.votlegal.mai.gov.ro, care include şi un flux de ştiri actualizat în mod dinamic.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus