Miercuri,
17.08.2022
Cer Senin
Acum
16°C

Pachete in loc de parinti

Zeci de copii din judeţul Sibiu, îşi petrec o mare parte din copilărie în absenţa unui părinte sau crescuţi de bunici. Sărăcia din mediul rural îi determină pe părinţi să plece spre Spania, Italia sau Germania, pentru un salariu lunar de aproximativ 1.000 euro. În locul părinților, copiii rămași acasă primesc pachete cu biciclete, laptopuri, dulciuri şi haine de firmă.

Dintre cele 64 de localităţi ale judeţului Sibiu, Vurpărul şi Merghindealul sunt comunele din care au plecat cei mai mulţi părinţi la muncă în străinătate. În Vurpăr aproximativ 153 de persoane, iar în Merghindeal, cu satul aparţinător Dealu Frumos, de asemenea, tot în jur de 150 de persoane. “La noi sunt trei familii plecate de mult timp, şi-au lăsat copiii cu cine au putut, iar după ce s-au stabilit acolo au luat copiii în vacanţă sau chiar permanent, nu i-au mai lăsat în grija bunicilor. Acum, pe timp de vară, avem 150 de părinţi, fie mama, fie tatăl, care au plecat cu contract pe trei luni, la muncă în agricultură, în Germania. Copiii sunt în comună la rude sau la bunici în alte localităţi”, povestește preotul Eugen Marin.

Preotul comunei Merghindeal, Cristian Sasu, spune că în localitatea cu o populaţie de aproximativ 600 de persoane sunt cel puţin 50 de familii, din care unul dintre părinţi sau chiar amândoi, pleacă în străinătate pe parcursul anului.

„Motivele care îi îndeamnă să plece sunt în primul rând dificultatea găsirii unui loc de muncă în zonă, în condiţiile în care comuna este situată la marginea judeţului, la aproximativ 65 de kilometri distanţă de Sibiu. În general în sezonul acesta, unul dintre părinţi este plecat la muncă în Germania sau Italia. Se mai duc şi amândoi părinţii şi lasă copiii în grija bunicilor sau a altor rude mai apropiate, dar aceste cazuri sunt mai rare”, spun Cristian Sasu.

Şi în Dealu Frumos situaţia este la fel. Aici numărul localnicilor care au lăsat câte un copil sau chiar mai mulţi să trăiască o copilărie fără părinţi, este de aproape o sută de persoane.

„Sunt multe familii care se văd nevoite să plece la muncă în străinătate şi lasă copiii în grija mamei, bunicilor sau a unei mătuşi. În Dealu Frumos avem 73 de părinţi plecaţi pe o perioadă lungă în altă ţară, adică de mai mult de şase luni. Pe lângă ei, mai avem şi 22 de familii plecate sezonier, pe o perioadă de aproximativ două luni”, spune preotul satului, Nicolae Godan.

”Noi pentru copil plecăm”

Claudia B. are 31 de ani şi obişnuieşte să plece în fiecare vară la muncă în Germania, ca menajeră într-un hotel. Fiul ei, Sebi, are 11 ani şi stă peste vară cu bunicii, în Italia. Îl sună de două ori pe săptămână şi de fiecare dată închide telefonul cu gândul că „trei luni trec repede şi o să mă întorc la copil”. Toamna vine însă greu, iar „Sebi e mult mai mare şi mai schimbat decât era cu trei luni în urmă”.

„Soţul pleacă la muncă în Germania, la o fermă, câte şase luni pe an, iar eu plec doar vara când e băiatul în vacanţă. Şi atunci mi-e greu să stau fără el, chiar dacă acum e mare, nu mai e ca la şase ani când plângea de fiecare dată când îmi auzea vocea la telefon. Dar într-un fel, acum cred că înţelege, pentru că noi pentru el plecăm, să îi oferim tot ce îşi doreşte, că aici nu avem unde să ne angajăm pe un salariu decent”, spune Claudia.

Cifrele din evidenţa Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului nu corespund cu realitatea - părinţii nu obişnuiesc să anunţe când pleacă. Preoţii, în general, ajung să ştie cel mai bine care e situaţia în localităţi.

„E îngrijorător să îi vezi cu câtă nerăbdare îşi aşteaptă părinţii, deşi bunicii sau cei în seama cărora rămân, cei care le poartă de grijă. Ironia sorţii e că oamenii aceștia se duc spre binele copilului, să aibă bani să-l întreţină. Mai sunt unii care se întorc, mamele mai ales, pentru că nu rezistă fără copii, în special dacă sunt mici, sub şapte ani”, spune preotul Valentin Aldea, din Roşia.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus