Nemulțumiți de modul în care s-a desfășurat procesul de la Tribunalul Sibiu, avocații lui Silvestru Tomuță - fostul director al Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu - au cerut la Înalta Curte de Casație și Justiție strămutarea procesului. Cererea a fost respinsă, Tomuță fiind obligat și la plata unor cheltuieli de judecată. Cerere de strămutare a avut loc la jumătatea lunii mai, cu aproape două săptămâni înainte de pronunțarea sentinței la Sibiu. Apărătorii lui Tomuță sperau ca, dacă cererea le era aprobată, întreg procesul să se mute la altă instanță din țară, iar sentința Tribunalului Sibiu să fie casată. Avocații Mariana Corneanu, membru în Baroul Sibiu, și Laurențiu Mârza, membru al Baroului Alba, s-au arătat în mai multe rânduri nemulțumiți de desfășurarea procesului. Aceștia au invocat declarații ale unor martori neconsemnate și chiar au cerut la ultima înfățișare recuzarea completului de judecată. Ba mai mult, Laurențiu Mârza a spus în timpul procesului că se va adresa Curții Europene pentru Drepturile Omului. ”Nu a avut parte de un proces echitabil. Vom face plângere la CEDO. Considerăm că a fost provocat și există practică la CEDO împotriva României”, a declarat Laurențiu Mârza. Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat asupra dosarului cu numărul 3563/1/2012 la data de 11 iulie, respingând definitiv cererea de strămutare. ”Respinge, ca nefondată, cererea formulată de petiționarul Tomuță Silvestru pentru strămutarea judecării cauzei ce formează obiectul dosarului nr. 2252 /85/2012 al Tribunalului Sibiu. Obligă petiționarul la plata sumei de 200 lei cu titlul de cheltuieli judiciare către stat, din care suma de 100 lei reprezentând onorariul apărătorului desemnat din oficiu, se va avansa din fondul Ministerului Justiției. Definitivă”, a transmis ÎCCJ a României. Tribunalul Sibiu l-a găsit la sfârșitul lunii mai pe Silvestru Tomuță vinovat de luare de mită și l-a condamnat la o pedeapsă cumulativă de șase ani de închisoare, cu suspendare, la care se adaugă și o listă întreagă de măsuri de supraveghere. ”Pe durata termenului de încercare inculpatul trebuie să se supună următoarelor măsuri de supraveghere: a) să se prezinte, la datele fixate, la Serviciu de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Sibiu, desemnat cu supravegherea inculpatului; b) să anunţe în prealabil, orice schimbare de domiciliu, reşedinţă sau locuinţă şi orice deplasare care depăşeşte 8 zile precum şi întoarcerea; c) să comunice şi să justifice schimbarea locului de muncă; d) să comunice orice informaţii de natură a putea fi controlate mijloacele lui de existenţă...”, se arată, printre altele, în sentința Tribunalului Sibiu. O zi mai târziu după pronunțarea sentinței Serviciul Anticorupție Alba-Iulia a făcut recurs, procurorul de caz considerând pedeapsa prea blândă. Zece zile mai târziu și avocații lui Silvestru Tomuță au făcut recurs.
Casetă: Povestea șpăgii
La data de 29 februarie 2012, Tomuţă Silvestru a fost surprins în flagrant în timp ce primea de la suma de 8.600 lei ca primă tranşă dintr-o sumă de bani pretinsă cu titlul de mită. ”În perioada decembrie 2011 – februarie 2012, inculpatul Tomuţă Silvestru, în calitate de director al Casei de Cultură a Sindicatelor Sibiu, a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale din Sibiu (denunţător în cauză) să îi remită lunar, cu titlu de mită, pe o perioadă de 5 ani, suma de 2.000 de euro, pentru a aproba închirierea unui spaţiu din incinta Casei de Cultură în condiţii avantajoase pentru firma denunţătorului. Acest contract fusese încheiat în cursul lunii decembrie 2011 pe o perioadă de 5 ani iar cuantumul chiriei (500 de euro lunar) era modic, comparativ cu nivelul chiriilor percepute pentru alte spaţii ale aceleiaşi instituţii. Suma de 2.000 de euro trebuia achitată lunar, pe toată perioada de derulare a contractului”, a transmis atunci Direcția Națională Anticorupție.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Înalta Curte , Tribunalului Sibiu , Sindicatelor Sibiu , Curţii Europene , Drepturile Omului , Silvestru Tomuță , Baroul Sibiu , Tribunalul Sibiu , Ministerului Justiției , Baroului Alba , Tomuţă Silvestru , Serviciul Anticorupție Alba , Laurențiu Mârza , Mariana Corneanu
Vizualizari: 467
Ultimele comentarii
Acum 3 ore
Rob
Acum 3 ore
Barosanu
Acum 4 ore
Emil
Acum 4 ore
Nobody
Acum 4 ore
D.M.