Joi,
25.04.2024
Ploi Usoare
Acum
7°C

Interviu Traian Basescu: Nu am refuzat niciodata titlul de cetatean de onoare al Sibiului

Președintele suspendat Traian Băsescu a vorbit într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Turnul Sfatului despre titlul de cetățean de onoare acordat de către Consiliul Local Sibiu. Băsescu spune că nu a apucat să primească acest titlu din cauza timpului și că nu a refuzat niciodată această onoare acordată de către sibieni. 

Băsescu le-a făcut și o caracterizare sibienilor: ”sunt oameni destoinici, oameni care îşi doresc stabilitate şi bună rânduială, ardeleni mai aşezaţi, care gândesc pe îndelete”, a declarat Traian Băsescu în interviu.
 
Reporter: Judeţul Sibiu a fost în 2007 categoric de partea dumneavoastră. Din 192.205 sibieni, prezenţi la vot, 162.661 sibieni au votat pentru rămânerea dumneavoastră în funcţie. Cum credeţi că va fi votul în 29 iulie?
Traian Băsescu: Nu mai sunt atât de popular ca-n 2007. Românii sunt încă supăraţi pe mine pentru măsurile de austeritate, deşi cred că mulţi dintre ei au înţeles ce s-a întâmplat, au văzut şi sesizat lovitura de stat care s-a aplicat României, tentativa de preluare a întregii puteri de către USL pe căi ilegale şi tentativa de a acoperi lovitura de stat prin votul românilor la 29 iulie. Cred că nu se pune problema unui vot masiv din raţiuni de protest şi de absenţă a ideii suspendării Preşedintelui din agenda publică a românilor. 
 
Reporter: După votul din 2007, aţi ieşit în Piaţa Universităţii şi aţi spus: ”Semnificaţia votului de azi este că românii, indiferent de partid, vor vot uninominal, revizuirea Constiuţiei, Legea lustraţiei, o educaţie care să dea şanse tinerei generaţii, un sistem de sănătate sănătos şi nu bolnav, românii, indiferent de partid, îşi iubesc interesele lor şi cer oamenilor politici să le respecte priorităţile”. Ce priorităţi au fost respectate în aceşti cinci ani?
Traian Băsescu: Am reuşit modernizarea statului în paralel cu criza economică, schimbări profunde au avut loc în justiţie, au fost adoptate şi introduse codurile, a avut loc reforma în piaţa muncii, în sistemul asistenţei sociale, în educaţie şi am început reforma sănătăţii. Mai lipsea reforma administrativ teritorială şi modificarea Constituţiei. Opţiunea pentru vot uninominal, 300 de parlamentari şi o singură Cameră a Parlamentului a fost deja exprimată la referendumul din 2009, un referendum valid în care 85% din participanţi au votat pentru dar care nu a fost respectat de către actuala clasă politică, pentru că el nu s-a regăsit în modificarea Constituţiei. După cum ştiţi, am anunţat, şi rămâne valabilă oferta până la alegerile generale din noiembie 2012, sunt gata să-mi dau demisia şi să renunţ voluntar la 2 ani de mandat dacă este modificată Constituţia în sensul în care au votat românii la referendumul din 2009.
 
Reporter: Teoretic sunteţi cetăţean de onoare al Sibiu, practic, însă, nu aţi ridicat niciodată acest simbol. Mai aveţi de gând să o faceţi?
Traian Băsescu: Am să o fac. Nu a fost o marcă de lipsă de respect, nu am refuzat niciodată titlul de cetăţean de onoare, el a fost conferit şi acceptat. Asta chiar dacă ceremonia oficială nu a avut loc cel mai probabil pentru că nu am reuşit să ajung în Sibiu, cu o ocazie care să permită o asemenea ceremonie.
 
Reporter: Credeţi că declaraţiile din ultima vreme ale primarului Klaus Johannis au legătură cu refuzul dumneavoastră de a-l nominaliza pentru funcţia de premier al României?
Traian Băsescu: Am tot respectul şi-l apreciez pe primarul Sibiului, un om de toată isprava. Nu nominalizarea sa era problema, cât forţele politice care stăteau în faţa sa şi care-l aruncau în această aventură înainte de alegerile prezidenţiale din 2009. E vorba despre aceleaşi forţe care au dat acum lovitura de stat şi au decapitat conducerea României, au blocat instituţii fundamentale prin ordonanţe de urgenţă ilegale şi neconstituţionale. Ele vroiau să se ascundă în spatele unui Guvern Klaus Jonannis.
 
Reporter: Ce motive îi daţi unui tânăr român, ca să-l convingeţi să rămână în ţară?
Traian Băsescu: Nu trebuie să-i ofer eu motive, ci amgajatorii şi companiile private. Dacă poate să meargă şi să lucreze în străinătate este o experienţă pe care nut rebuie să o rateze, va reveni mai bine pregătit şi va putea fie să se angajeze oriunde în ţară, fie să-şi deschidă o afacere proprie. Convingerea trebuie să fie şi lăuntrică, trebuiesă creadă în propria ţară şi în ajutorul pe care-l pot aduce fiecare din aceşti tineri propriei ţări şi părinţilor lor. Iar locuri de muncă bine plătite la multinaţionale există şi în România. Unde nu am reuşit poate să dăm de capăt este cum reuşim să menţinem cei mai buni tineri în serviciul public, în funcţia publică. Aici va trebui să găsim o formulă potrivită pentru a reţine acasă, mai mult, pentru a aduce acasă din străinătate tineri cu experienţă şi foarte bine pregătiţi pentru a putea ajuta administraţia românească.
 
Reporter: Care este cel mai mare regret al dumneavoastră în cei peste 20 de ani de când faceţi politică?
Traian Băsescu: Nu am crezut ca la vârsta mea să mai trăiesc un moment care e comparabil, din punct de vedere al imaginii şi prestigiului României, cu cu o lovitură de stat dată de aceeaşi oameni susţinuţi de coaliţia puşcăriabililor din Parlament care-şi doresc să pună mâna pe justiţie în România. A doua suspendare a Preşedintelui pentru că stă în calea preluării controlului asupra justiţiei este inacceptabilă ca motiv şi modalitate de executare, prin eliminarea principalilor trei oameni în stat şi blocarea instituţiilor, a Curţii Constituţionale, a Avocatului Poporului, prin preluarea televiziunii şi radioului public. Mai grav, modul de organizare a referendumului anunţă fraude şi dorinţa de a obţine cu orice preţ demiterea Preşedintelui, indiferent cât costă acest lucru România şi pe români. Iar această aventură a fost declanşată atunci când criza abia începe cu adevărat în Europa, când în Spania, după bănci, regiunile autonome intră în faliment, în Italia 10 oraşe sunt falite, Grecia se pregăteşte să iasă din zona euro cu acelaşi faliment iar alte state vor încasa costuri prin contagiune. Şi România este expusă, 16% din piaţa bancară românească fiind deţinută de bănci greceşti. 
 
Reporter: Şi care este cea mai mare reuşită?
Traian Băsescu: Cred că cea mai mare reuşită este sistemul instituţional în domeniul securităţii, politicii externe şi independenţa justiţiei care, încet încet, s-a clădit, până la nivelul la care, dacă nu intervin modificări sensibile şi preluarea controlului politic a instanţelor şi parchetelor de către USL, îşi va face treaba. Magistraţii sunt mulţi tineri şi au prins gustul independenţei lor, a puterii pe care o au asupra politicienilor, şi nu cred că va fi uşor nici la preluarea controlului politic să controleze atât de simplu justiţia. E păcat însă că celelalte instituţii ale statului de drept, solide, au fost vulnerabilizate prin modalitatea în care s-a derulat lovitura de stat între 3 şi 6 iulie pentru că acest episod a decredibilizat soliditatea statului de drept în România şi a şubrezit imaginea ţării noastre de stat cu democraţie stabilă şi ireversibilă.
 
Reporter: Ce mesaj doriţi să transmiteţi sibienilor?
Traian Băsescu: Eu ştiu că sibienii sunt oameni destoinici, oameni care îşi doresc stabilitate şi bună rânduială, ardeleni mai aşezaţi, care gândesc pe îndelete şi simt, au acel bun simţ al românului gospodar şi echilibrat care ştie automat ce nu se cade, ce nu-i cinstit, ce-i trebuie şi ce ar putea să echilibreze spiritele mai încinse şi zvăpăiate ale unor novici în ale politicii, chiar dacă sunt susţinuţi de voturi. Eu cred în sibieni şi, veţi vedea, ei vor fi alături de ceilalţi români care vor da lecţie politicienilor care au plecat în aventuri şi au riscat viitorul ţării. Vor gânjdi cu capul lor şi vor respinge propaganda din jur, nu vor acoperi cu votul lor această lovitură de stat în derulare.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

32 comentarii

isu

Acum 11 ani

Valorile sociale determina un anumit comportament, dar rezultatul acestui comportament este determinat de principii. Acest lucru ii lipseste lui Basescu. Exista o etica a caracterului, de care Basescu nu a auzit, care se bazeaza pe ideea fundamentala ca eficienta umana este guvernata de principii. Basescu nu stie ca principiile sunt legi ale dimensiunii umane care sunt reale, neschimbatoare si incontestabil prezente precum legile gravitatiei in dimensiunea fizica. Daca era mai atent la scoala poate stia sa se poarte chiar si in cea mai inalta functie din stat. DAR......
Raspunde

ion

Acum 11 ani

Sper ca romanii sa analizeze lucrurile la rece, sa inchida televizoarele pina duminica si sa analizeze cum au mers lucrurile inainte si dupa acesta schimbare care ne aduce in fata numai politicieni care fac circ uitind complet de tara si de popor.Ced ca din nou romanii le vor da o lectie si nu vor merge la vot,pentru a se gindi inainte de a expune romanii la tara nu la interesele lor meschine.Pe noi nu ne intereseaza ce principii conduc,stinga sau dreapta dar ne intereseaza calitatea politicienilor iar acestia din urma sunt mai rai decit toti rai.Deci romani nu mergeti la vot!
Raspunde

@ion

Acum 11 ani

te-ai chinuit sa scrii un text lipsit de sens. ai impresia ca prin neprezentarea pedepsim cumva clasa politica? nu! doar lasam altii sa decida pentru noi. iar in cazul alegerilor de duminica e cu totul altceva, neprezentarea la vot este echivalenta cu sustinerea lui basescu care, ghici ce, face parte din aceeasi clasa politica despre care tu spui ca isi reprezinta doar interesele meschine, sau el este vreo fecioara nepatata care vrea binele tarii?
Raspunde

Andrey

Acum 11 ani

art. 150 (1) din constitutia romaniei \"Revizuirea Constituţiei poate fi iniţiată de Preşedintele României la propunerea Guvernului.\" deci chiar parlamentul e de vina, k nu a fost schimbata constitutia?
Raspunde

STEFAN Lucian @ Ion

Acum 11 ani

Domnule ( atat de evident si invariabil anonim Ion ) Sunteti sigur ca neprezentarea la vot este in favoarea cuiva? Eu stiu ca in societatea romana antica doar cei ce se numeau cetateni votau - tocmai pentru ca erau liberi si puteau sa isi decida singuri soarta ! Era libertatea suprema : VOTUL ! Sclavi ca dumneavoastra nu vor intelege niciodata impotanta votului - pentru ca, sclavii nu aveau drept de vot ! Deci domnule Sclav ION - ce spuneti ? va duceti sau nu la vot ?
Raspunde

cabuta

Acum 11 ani

Ce rangeste prostu.Ii recomand niste ochelari de cal.
Raspunde

alex

Acum 11 ani

Aline, asta micu ti-a trimis intrebarile inainte de interviu, care vie vb itre noi era mai bine incadrat intr-o scrisoare de intentie pentru angajare, WTF care credeti ca e cea mai mare reusita, dar cel mai mare regret..... ce***te asteptai sa-ti raspunda.... ca a facut-o pe fisa parlamentar european, ca l-a ajutat pe frasu sa faca afaceri cu armament, sau faptul ca si-a numit procuror general si procuror sef DNA pe cei mai mari admiratori, binenteles prin dna Macovei, ca nu cumva vreunul din dosarele penale ce stau in asteptare sa-si inceapa efectele juridice, ahh sau poate modificarea legii rferendumului astfel incat sa nu mai poata fii demis decat cu 50% di inscrisi pe listele electorale cand el a fost ales(prin frauda) de 20% din cei inscrisi pe liste... tot la reusite a-si integra si disparitia dosarului de colaborator cu securitatea, desi in arhiva apare inscris ca si colaborator al securitatii .... ori putea sa se laude cu faptul ca desi a mijlocit transportul minerilor la bucuresti acum se dezice de toate actiunile sale si isi creaza o imagine de sfant... insa cea mai mare reusita a-si cataloga capacitatea de a prosti pe prosti deji au evidenta in fata, vezi pixelul albastru, rusine dinu patriciu... si cea dinurma reusita ar fii ca l-a pus cu botul pe labe pe dl patriciu cu ceva dosarele care stau sa apara daca trustul ADEVARUL nu isi revizuieste pozitia fata de dreapta securista.....iar ca regrete probabil ca desi a pompat in udrea o gramada de ctr, nu a reusit sa dea si el o buca....
Raspunde

Acum ori niciodata

Acum 11 ani

A inceput apelul pentru adunarea sibienilor ! Ne vedem in Piata Mare la ora 19 sa luptam pentru Romania, pentru democratie, pentru justitie, pentru viitorul fiecaruia dintre noi. Acum ori niciodata. https://www.facebook.com/events/124627671013063/
Raspunde

ion

Acum 11 ani

ptr.5 suntem tizi, si sunt foarte liber indiferend de regim. si acum 30 ani am dus-o bine si acum o duc bine, sunt mandru ca sunt PDList si NU merg la vot. cu respect. ps. la cei 40 de ani decand muncesc imi pot permite sa te sfatuiesc ca ACUM sa nu mergi la vot.
Raspunde

unu

Acum 11 ani

reclama asta la UNIMAT iti da dureri de cap.. HUOOOO basescu !
Raspunde

Culae

Acum 11 ani

Io votez DA hotarat!I-a trecut vremea!
Raspunde

Cristi

Acum 11 ani

Ma duc la strand in ziua aia... veniti?
Raspunde

Radu @ion 1,2,3...

Acum 11 ani

Dragi ioni! Precum guvernul Boc apareti reloded in diferite forme si variante. In fond aceeasi materie servilistica, slugarnica a Dictatore Basescu. ion 1 ne indeamna sa ramanem acasa sa ii urmam sfaturile de slugarnicie si sa dam cu banul. Noi mergem la vot pentru ca suntem LIBERI! ion 2 face parte din cei care au dus-o bine si pe vremea celulilalt dictator analfabet sipe vremea actualului! El ne priveste cu dispret in incercarea noastra de a alege pentru mai bine! Ne recomanda sa stam acasa sa nu mergem la vot! NOI NU II ASCULTAM SI VOTAM PENTRU LIBERTATE SI IN MEMORIA CELOR CARE AU MURIT SA NE DEA NOUA ACEST DREPT!
Raspunde

Andy

Acum 11 ani

stabilitate no sa avem catx esti tu chiorule la putere!!! adio!!!
Raspunde

Radu @ Radu

Acum 11 ani

in graba mea am pocit limba engleza putin: a se citi \"reloaded\". Nu de alta dar nu vreau sa comenteze carcotasii ca am luat lectii de engleza de la Basescu!
Raspunde

0369809743

Acum 11 ani

Ieri dupa–masa, pe la ora 17:35, am fost sunat acasa de la acest numar, iar la capatul firului era o voce de tanar care nu si–a spus numele dar s–a recomandat \"Noi suntem de la U.S.L. Sibiu si am dori sa aflam cum veti vota pe 29.07\". Eu le–am raspuns ca voi vota cu NU. Vorbesc foarte serios. Cine vrea sa le adreseze vorbe grele, este liber sa apeleze, dupa ora 17:00, numarul de mai jos. Mult succes
Raspunde

0369809743

Acum 11 ani

Ieri dupa–masa, pe la ora 17:35, am fost sunat acasa de la acest numar, iar la capatul firului era o voce de tanar care nu si–a spus numele dar s–a recomandat \"Noi suntem de la U.S.L. Sibiu si am dori sa aflam cum veti vota pe 29.07\". Eu le–am raspuns ca voi vota cu NU. Vorbesc foarte serios. Cine vrea sa le adreseze vorbe grele, este liber sa apeleze, dupa ora 17:00, numarul de mai jos. Mult succes!
Raspunde

rosu

Acum 11 ani

nu v-ati saturat de atatea promisiuni inainte de alegeri, din `90 incoace? un lucru e sigur: \"lor\" le va merge bine si dupa alegeri, poporul ramane cu speranta ... alegerilor viitoare.
Raspunde

ion 2

Acum 11 ani

13, daca inveti si apoi muncesti o vei duce bine indiferent de regim! se pare ca ne-am invatat sa cerem, fara sa producem. ps. incearca sa gasesti un loc de dat cu capul va fi inghesuiala mare. cu respect.
Raspunde

Conspiratia

Acum 11 ani

@16, mi-ar placea ca tipul ala care te-a sunat sa fi fost de la PDL si sa fi vrut numai sa discrediteze adversarii. E plina tara de creduli, asa-i?
Raspunde

votant sau nu?

Acum 11 ani

ia uitati-va azi la mitingurile pro si anti Basescu. Eu zic daca tot sunteti ca oile - la vot sau la boicot, macar luati-va dupa militantii mai spalati... Care ori fi? Ce credeti?
Raspunde

Magda

Acum 11 ani

D-le Johannis , eu nu inteleg de ce va faceti frate cu usl , cu Ponta , Voiculescu ,Iliescu...etc. Acesti oameni calca in picioare legile, democratia,libertatea. Am auzit chiar eu cum ameninta usl la alegerile locale , dintr-o comuna a judetului Sibiu, pe cei care nu vor vota cu ei! \" Ai grija cu cine votezi............. daca iesim noi........?\" Si cu asa oameni va aliati? SCHADE!
Raspunde

citae

Acum 11 ani

Băsescu și trompetele sale ne amenință că “ patria” este în pericol. Că doar el este “bastionul“ democrației în România. Câtă minciună, amăgire și manipulare. Vectorul de destabilizare a vieții politice, a statului și instituțiilor sale a fost “vodă” și trâmbițele sale. Au decredibilizat România, au strâns încet în jurul gâtului fiecărui adversar politic un laț de furie, răzbunare, minciună. Au adus în politică violența, aroganța, abuzul, injustiția, disprețul, oportunismul, trufia. Furia destinată lui Antonescu și Ponta s-a încolăcit de gâtul lui Băsescu.
Raspunde

Votati DA pe 29 iulie!

Acum 11 ani

Raspunde

VOTATI DA

Acum 11 ani

DA /DA /DA / DA
Raspunde

Magda

Acum 11 ani

NU !
Raspunde

STEFAN Lucian

Acum 11 ani

DA - pentru ca prin alianta DA a ajuns la Putere DA - pentru ca sunt sigur ca ne va fi mai bine DA - pentru ca nimic bun nu poate iei din un biocot al votului Da - pentru ca MAGDA e platita sa comenteze la fel si ceilalti 12 - de aceea folosesc pseudonime si IP mobil ! DA - pentru ca BASESCU nu ma reprezinta DA - pentru ca BASESCU trebuie sa mearga la puscarie pentru ce a facut in tara asta si sa-i ia pe ordinarii lui ca Magda cu el !
Raspunde

Joan

Acum 11 ani

NU merg la referendum! Consider ca ilegitimitatea prin care a fost propus nu ma reprezinta.
Raspunde

ION

Acum 11 ani

cUM SE MAI plimba Buricel cu presedintele la brat pe corso.Iar acum se plimba cu Ponta si cu Antonescu.Miine daca vine altul cu ala .Cita verticalitate la omul asta?Aviz celor de la putere .Asta o vinde si pe masa ca sa ajunga bine.I se rupe de Sibiu si sibieniII ,are in jurul lui pe toti pupincuristii care-i cinta ode.Am o nelamurire numai cum o scoate la capat cu Merkel?
Raspunde

anonimus

Acum 11 ani

tu magda mai lasal pe Johanis in pace spune tu cu gasca portocalie ce ati facut ati nenorocit 4 000 000 de pensionari tu iti cumperi genti de cit am eu pensie dupa o viata de munca 42 ani sa traiti bine ticalosilor si so iei si pe sulfamida barbu cu tine la capsuni in spania
Raspunde

Biltz

Acum 11 ani

Fain interviu, echilibrat, cu intrebari bune si raspunsuri pe masura. Totusi cred ca are un \"dinte\" impotriva lui Johannis de cand cu alegerile din 2009, justificabil de altfel.
Raspunde

sibian

Acum 11 ani

DOCUMENT INCREDIBIL. Ponta a semnat un act prin care se declară de acord cu “desfiinţarea Curţii Constituţionale, ANI, DNA, CNSAS”
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus