Vineri,
29.03.2024
Partial Noros
Acum
16°C

Hotel si centru cultural in cladirea Liceului Pedagogic

Proaspăt retrocedată Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia  clădirea din vecinătatea Bisericii Ursulinelor a și fost închiriată unei mari companii din județul vecin. Aceasta s-a angajat să restaureze complet clădirea, apoi să amenajeze aici un centru de conferințe, un centru cultural și un hotel.

În toamna aceasta se împlinește un an de când clădirea în care a funcționat Liceul Pedagogic din Sibiu, de pe strada General Magheru, a rămas nefolosită. Spațiul a fost retrocedat de primăria Sibiu, în 2003, Arhiepiscopiei Romano-Catolice din Alba-Iulia. Până la sfârșitul anului școlar 2010 – 2011 biserica a lăsat copiii să învețe aici, iar din primăvara acestui an noii proprietari au recepționat clădirea. În scurt timp însă, Arhiepiscopia au închiriat spațiul firmei SC Corint Grup SA din județul Alba. ”Cei care au închiriat clădirea de la noi vor decide exact ce vor face acolo. Acum sunt încă în faza incipientă, urmează să decidă exact ce vor să facă. Din primele discuții se pare că va avea loc o reabilitare a clădirii apoi o parte va fi trnsformată în hotel iar o altă parte într-un centru cultural, cu spații de conferințe și ce mai doresc ei. Este decizia lor ce vor face acolo”, a declarat Szász János, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia. Contactați de Turnul Sfatului, noii administratori ai clădirii au confirmat existența unui plan de anvergură în zonă. ”Avem un proiect important în acel spațiu. Urmează să mă consult cu conducerea firmei și voi reveni cu detalii legate de ceea ce urmează să se întâmple”, a spus și Emanuel Drăgușin, reprezentant al SC Corint Grup SA. Până la închiderea ediției reprezentanții Corint Grup nu au mai revenit cu niciun fel  de informații suplimentare.
SC Corint Grup SA a avut în anul 2008 o cifră de afaceri de 9.955.500 de lei, iar în 2009 de 16.550.766 lei. În ultimii ani Corint Grup a câștigat cele mai multe contracte de reabilitare și modernizare a centrului istoric din Alba-Iulia. În presa locală din județul vecin firma nu se bucură de o imagine prea favorabilă, jurnaliștii din Alba-Iulia scriind că firma a primit multe contracte pe criterii politice. În plus, în ultimii trei ani firma a avut contracte de restaurare a monumentelor istorice inclusiv în Iași, Brașov, Sinaia, Hunedoara, Câmpina, Ploiești sau Timișoara. La jumătatea anului trecut SC Corint Grup SA a inaugurat în Alba-Iulia primul hotel de lux din oraș, în urma unei investiții de peste patru milioane de euro. Hotelul este construit la etajul și mansarda clădirii manutantei din Cetatea istorică a Albei și are, pe lângă restaurante și săli de conferințe, un centru spa cu piscină și săli de fitness.
Cât privește clădirea din Sibiu, alipită de Biserica Ursulinelor, pe vremea când își desfășura activitatea acolo, Colegiul Național Pedagogic se lăuda că ar fi una dintre cele mai vechi școli din țară. Istoricul Gh. Maior afirma: „ ... cea mai veche școală normală din România este Școala normală ortodoxă româna Andrei Șaguna din Sibiu”. Clădirea a fost contruită în secolul XV, ca mănăstire a ordinului dominicanilor. 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

9 comentarii

joseph

Acum 11 ani

Foarte ciudat ca un asemenea imobil, plasat intr-o zona istorica si mai ales spirituala este lasat in voia sortii , chiriasul urmand a decide ce activitati se vor desfasura acolo. Un bordel? De ce nu, daca vin banii...
Raspunde

mb

Acum 11 ani

Cladirea nu a fost construita in sec. XV, ci in sec. XVIII pe locul fostei manastiri dominicane. Din vechea manastire a mai ramas doar capela si corpul de cladire adiacent.
Raspunde

ALEX

Acum 11 ani

O SA SCHIMBE CU TOTUL ZONA SUPERB VA FI BRAVO ALBA.
Raspunde

callas

Acum 11 ani

si primaria nu are nimic de spus? De cand un chirias poate sa faca ce vrea cu cladirea inchiriata? Sau iarasi se adevereste ca biserica este stat-in-stat?
Raspunde

Veta

Acum 11 ani

Pe oriunde te invarti, tot de BISERICA dai. In Romania, biserica e in toate. Cladirea unde se da examen (sala AUTO) apartine de Arhiepiscopia ortodoxa romana si trebuie sa platesti chitanta (5 ron) ca sa intri in sala de examen. Asta pe langa toate taxele pe care le platesti, esti obligat ca TU sa suporti chiria pusa de popi. In rest, n-au un wc in cladire si astepti pe scari ca sa intri la examen. Prefectul ce spune despre asta?
Raspunde

un nedumerit

Acum 11 ani

Mai decind a ajuns SIBIU SA DEPINDA de Alba nu va e rusine sa va conduca un sat vezi curtea de apel notari publici dna si multe altele asai cind votati nesibieni astia vinde Sibiu pe bucati azi miine ne trezim ca muzeu Brukenttal e la Cluj Biserica Evanghelica la Brasov etc
Raspunde

karla

Acum 11 ani

foarte bine ca se face ceva. intradevar actuala cladire este de secol 18 cu o aripa de inceput de secol 20 (cea dinspre pasajul spre franciscani). PS lume...orice s ar face se va tine cont ca este monument istoric, nu au voie sa altereze fatada sau pereti interiori, se vor face mici modificari inclusiv reabilitare. occidentul este plin de asemenea cazuri, spitale medievale care acum sunt hostel ori magazine, manastiri care sunt hotel sau birouri....vechi hale industriale transformate in mall business park etc
Raspunde

BcwxUswnAnM

Acum 11 ani

Oprea si altii care au inca suparari iulniteNu ne e rusine ca suntem romani din cauza faptelor acelora din alte culturi , ci din cauza ca nu ne putem complet delimita moral de prapadul infaptuit chiar de romanii nostri, in Romania, si nu numai.Cu putina rabdare, veti cunoaste ca nu numai americanii au fotografiat Romania si Bucurestiul in anii 60, dar si multi fotografi romani, unii pe drept considerati artisti ai genului. Din pacate, imaginile luate de cei dinauntru, dupa ce au facut deliciul unor albume sau expozitii, au zacut pana in 1989 arhivate cu grija in edituri si alte institutii. Apoi, in 1990 cand s-a dat liber la furaciunea pe scara larga au fost culese de cei care avusesera acces la ele, pentru a-si face propria colectie, pentru a le vinde prin talciocuri sau pentrtu a le distruge pur si simplu. Uite, asta ar fi un bun motiv sa ne fie rusine ca suntem romani: ca ne-am vandalizat propria istorie. In nici o alta tara fosta socialista nu s-a intamplat asa ceva pe scara atat de larga.Din fericire, mai sunt si oameni care simt ca o bucurie nu e completa daca nu o impartasesti cu altii. Multumiri lui Alex Galmeanu, pentru ca s-a orientat si de data asta impotriva curentului si a comis generozitatea inadmisibila de a nu pastra pentru sine ce a gasit. Un fapt aparent mic, dar ce scanteie mare a declansat.
Raspunde

HXplHCxFyQnDpncl

Acum 11 ani

Cea mai adevarata si mereu atacula , e remarca : Tiganii nu s-au schimbat de atunci ,dar nici reactia noastra fata de ei Din pacate , pt mine si pt altii ca mine , totusi s-a schimbat ceva legat de tigani , in acesti 45 de ani si anume numarul lor ( al tiganilor , vreau sa zic ) .Nu vreau sa fiu admonestata ca instig la violenta sau ca am principii rasiste , dar se pare ca unul dintre cei mai mari ofiteri pe care i-a avut Romania in perioada celui de-al II-lea Razboi Mondial , nu a fost lasat sa isi faca treaba pana la capat Pacat! In rest , imagini de vis , care ma transpun in Bucurestiul anului nasterii mele Am fost surprinsa placut ca cineva a reusit sa imortalizeze Bucurestiul tocmai in anul in care vedeam acolo , lumina vietii. E un Bucuresti disparut demult , cu atat mai romantic si nostalgic , cu cat e legat de anii copilariei mele si tot ce e legat de copilarie , ramane in sufletul fiecarui om , nostalgie
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus