Duminică,
14.09.2025
Cer Senin
Acum
19°C

La Perla, unde-auzi cum canta mierla

Vă spun de la bun început. Dacă vreţi să mâncaţi ceva atât de bun încât la final să vă lingeţi degetele, nu vă temeţi de cei 30 de kilometri distanţă, nu socotiţi şi benzina consumată până acolo, urcaţi la volan şi nu vă opriţi până când n-o să vedeţi, pe stânga, Perla Păltinişului.

Nu că s-ar fi terminat restaurantele din Sibiu, dar masa de la Perla chiar s-a nimerit. Numai bine după o plimbare spre vârful Onceşti, în aer curat care face poftă de mâncare. Încă de la început Perla avea semne bune. Parcarea plină, semn de belşug şi de clienţi mulţumiţi. Încă nu ne aşezasem bine la masă şi meniurile ne aşteptau frumos aranjate. Cu liota de copii după noi prezentam semnalele clasice ale coşmarului unui chelner. Ne-a adus apa fierbinte pentru încălzitul pireuţurilor din sacoşă. Şerveţele după ce toate au dispărut într-o mare de hârtii mototolite. Tacâmuri extra, farfurii şi farfuriuţe, fără măcar să strâmbe din nas. Mă autoexasperasem cu cerinţele, domnişoara nimic.
E ceva ce te îndeamnă să comanzi ciorba gulaş la Perla. Fără să ne vorbim, toţi patru am comandat exact acelaşi gulaş. O bunătate de ciorbă, cum mai rar. Lecţie deschisă pentru restaurantele "cu specific" ce servesc în loc de gulaş o ciorbă de cartofi niţel picantă. Stau să mă gândesc cum să o descriu. Nu pot, domne, nu pot. Bună de poţi să-ţi baţi copiii cu basca. Iar dacă am început în ritmul ăsta, un ciolan de porc părea continuarea firească. Nici n-am întrebat de garnitură. O dată pentru că speram să nu aibă, că deja simţeam că nu mai pot iar, a doua oară, că dacă tot avea, varză, fasole, pentru mine era egal. Ciolanul să fie bun. Şi-a fost, ai de mama lui ce bun a fost. Nu neapărat gustul. Pentru că, între noi gurmanzii fie vorba, gustul ciolanului nu prea ai cum să-l greşeşti sau să-l modifici prea tare. Dar frăgezimea? Pfoa, se topea în gură de bun ce era. Puteai să simţi colesterolul cum curge pe gâtlej în jos. Varza dulce, ardeiul iute şi hreanul pişcăcios... o combinaţie briciu lu moşu. Şi, dacă vă tentează cârnaţii cu fasole din meniu (Credeţi-mă. Vă tentează) pot să garantez cu jur pe verde că sunt absolut delicioşi. Am gustat din farfuria vecinilor ca să pot oferi un meniu complet. Papanaşii nu i-am gustat, dar pentru că s-au mai cerut încă două porţii înclin să cred că au fost din cale afară de delicioşi. Scorul? 12 lei gulaşul, 24 ciolanul cu suc, pâine şi-alte brizbriz-uri, cei mai bine investiţi 60 de lei din istoria mea de gurmand. Parol!
 
Juninho Perlambucano

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi

Vizualizari: 2726

Comentarii

13 comentarii

Autodenunt

Acum 13 ani

Prietene, daca tu traiai in SUA cred ca in urma articolelor tale se sesiza compania de asigurari medicale (acolo e privat tot) si iti mareau urgent si substantial prima de asigurat pe motiv de existenta a unor factori de risc asupra sanatatii. Pofta buna! ;-)
Raspunde

Sibianul

Acum 13 ani

Cu ce ati fost sponsorizati sa ridicati asa in slavi Perla Paltinisului? Mi se pare mult prea exagerat articolul, mai ales ca mereu aveti ceva de criticat si deodata, e pita lu\' Dumnezeu acolo...hai sa fim seriosi!!!
Raspunde

Veta

Acum 13 ani

Perla Paltinisului are aceiasi patroni ca barul Naf Naf...
Raspunde

veta... chiuveta

Acum 13 ani

au vandut barul de cateva luni bune, informeaza-te inainte sa bagi fitile aiurea
Raspunde

un sas

Acum 13 ani

Am fost si eu de citeva zile nu se exagereaza deloc in articol mincarea si servirea super ii de apreciat colectivul si in special cine ii conduce.
Raspunde

ion

Acum 13 ani

Daca zeama din poza este gulasul pe care-l lauzi,inseamna ca n-ai mancat la Fantanita Haiducului un ceaun din care dau galustile pe-afara...
Raspunde

Veta

Acum 13 ani

Uite aici gulas adevarat: judithbistro.ro/meniuri.php?lang=ro&cat=7
Raspunde

PeIBcCMHePMVvrb

Acum 13 ani

I saw your tweet with your teabag & think that's so awosmee! What brand of tea is that? It's super fun.Also, I adore your hair up in a bun. Totally classic & I'm sure it was beautiful.
Raspunde

EqcAmYKjigg

Acum 13 ani

Inspiration can come from the darndest pleacs. a0 I was doing some research on New York for our trip this fall when I happened upon The Mark Hotel. a0Located at the corner of that's and husband would never pay (seriously 77th Madison Ave) the hotel interior shots made my jaw drop. Housed in
Raspunde

unu altu

Acum 13 ani

adevarat gulas si la fantanita haiducului la fel cu toate ca nu e specialitatea caseei dar intrec \"unicul\" asa cum lauda unii restaurantul unguresc din sibiu bravo Perla
Raspunde

alex

Acum 13 ani

adavaratul gulas se scrie \"gulyas\" si nu orice zama ce are putina boia in ea se poate astfel denumi, ma rog fiecare cu gusturile lui, oriunde ati merge eu va doresc pofta buna!
Raspunde

Georg

Acum 13 ani

Este asa cum scrie alex, gulyas, dar nu asta e important, cu faptul ca glyas/gulas NU ESTE CIORBA asa cum scapa textul in articol, ci este SUPA.. cel mai bun este cel facut acasa. daca stii..Baza ar fi de fapt paprica planta intreaga, nu numai cea praf..depinde de cantitatea de apa..dar cam la oala de 10l 1,5-2 kg de paprica..carne de vita, si NU tanara...paprica praf, crema de gogosari (tot ungureasca) cartofi festkochend, nu cei ce se sfarama.. cartofii vin numai al urma..Apoi trebuie sa piste..clar.. Bine asta e numai o schita..practic e mai complicat sa scrii si simplu sa vezi. Dar, ca la toate smecheriile e bine sa calesti inainte tot..carne si legume..asta merge daca-l faci cu porc..daca-l faci cu vita de ia batrana si cu zgarciuri, daca l-ai calit ai talpa de pingele la pantofi pe 3 ani. N-o ma inmoi nici cu slujbe..Atunci caliti numai ierburile si radacinile morcovi, patrunjel, oarece gulie, ceapa, oarece paradaisa /tomata rosie..si tzeller radacina cu frunza..multa frunza.. fierbi mult tot, dar mult..si apoi cam la urma bagi crumpenii taiati cubulete...Paprica praf n-o caliti ..devine amara.. o bagati direct in zama..Carnea cat o fierbeti..daca bagati sare devine beton, daca nu, nu capata gust, se satureaza cu apa si nu mai trage sare..poate frecati carnea cu un strop de vin..apoi la fierbere CU ceapa intreaga..asta inmoaie deasemenea....Sunt multe feluri de gulyas..nu exista UNICUL, fiecare sat isi are zama lui. Si, palinca lui.
Raspunde

Jeje

Acum 12 ani

Am fost si eu o data la Perla si mi-a ajuns. Jeg cit cuprinde, atat in sala de mese cat si la toaleta, chelneri necalificati, plus ca se fuma desi erau niste semne destul de evidente cum ca fumatul e interzis. De mancare nu mai spun nimic. In afara de 2-3 restaurante in Sibiu si in imprejurimi restul sunt cantine...
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus