Vă spun de la bun început. Dacă vreţi să mâncaţi ceva atât de bun încât la final să vă lingeţi degetele, nu vă temeţi de cei 30 de kilometri distanţă, nu socotiţi şi benzina consumată până acolo, urcaţi la volan şi nu vă opriţi până când n-o să vedeţi, pe stânga, Perla Păltinişului.
Nu că s-ar fi terminat restaurantele din Sibiu, dar masa de la Perla chiar s-a nimerit. Numai bine după o plimbare spre vârful Onceşti, în aer curat care face poftă de mâncare. Încă de la început Perla avea semne bune. Parcarea plină, semn de belşug şi de clienţi mulţumiţi. Încă nu ne aşezasem bine la masă şi meniurile ne aşteptau frumos aranjate. Cu liota de copii după noi prezentam semnalele clasice ale coşmarului unui chelner. Ne-a adus apa fierbinte pentru încălzitul pireuţurilor din sacoşă. Şerveţele după ce toate au dispărut într-o mare de hârtii mototolite. Tacâmuri extra, farfurii şi farfuriuţe, fără măcar să strâmbe din nas. Mă autoexasperasem cu cerinţele, domnişoara nimic.
E ceva ce te îndeamnă să comanzi ciorba gulaş la Perla. Fără să ne vorbim, toţi patru am comandat exact acelaşi gulaş. O bunătate de ciorbă, cum mai rar. Lecţie deschisă pentru restaurantele "cu specific" ce servesc în loc de gulaş o ciorbă de cartofi niţel picantă. Stau să mă gândesc cum să o descriu. Nu pot, domne, nu pot. Bună de poţi să-ţi baţi copiii cu basca. Iar dacă am început în ritmul ăsta, un ciolan de porc părea continuarea firească. Nici n-am întrebat de garnitură. O dată pentru că speram să nu aibă, că deja simţeam că nu mai pot iar, a doua oară, că dacă tot avea, varză, fasole, pentru mine era egal. Ciolanul să fie bun. Şi-a fost, ai de mama lui ce bun a fost. Nu neapărat gustul. Pentru că, între noi gurmanzii fie vorba, gustul ciolanului nu prea ai cum să-l greşeşti sau să-l modifici prea tare. Dar frăgezimea? Pfoa, se topea în gură de bun ce era. Puteai să simţi colesterolul cum curge pe gâtlej în jos. Varza dulce, ardeiul iute şi hreanul pişcăcios... o combinaţie briciu lu moşu. Şi, dacă vă tentează cârnaţii cu fasole din meniu (Credeţi-mă. Vă tentează) pot să garantez cu jur pe verde că sunt absolut delicioşi. Am gustat din farfuria vecinilor ca să pot oferi un meniu complet. Papanaşii nu i-am gustat, dar pentru că s-au mai cerut încă două porţii înclin să cred că au fost din cale afară de delicioşi. Scorul? 12 lei gulaşul, 24 ciolanul cu suc, pâine şi-alte brizbriz-uri, cei mai bine investiţi 60 de lei din istoria mea de gurmand. Parol!
Juninho Perlambucano
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Ultimele comentarii
Acum 11 ore
Q
Acum 11 ore
Newman
Acum 12 ore
Ron
Acum 13 ore
Eu
Acum 13 ore
Emil