Vineri,
04.12.2020
Cer Senin
Acum
10°C

Ramona Todericiu: "Tarifele la camine vor creste vara acesta!"

26 August 2012 23:49

Directorul adjunct al departamentului administrativ al Universității Lucian Blaga vorbește despre lucrările de reabilitare și modernizare care au loc în acest moment în spațiile ULBS, de pregătirile pentru începutul noului an universitar și despre creșterea tarifelor de cazare și masă.

Reporter: Ce lucrări are ULBS în perioada aceasta, pentru începutul noului an universitar?

Ramona Todericiu:Nu avem lucrări foarte mari, în special igienizări, reparații curente, acum vrem să ne apucăm să refacem instalația electrică și cea de încălzire la căminul de la Energetic, dar încă nu avem semnat cordul cu ei, numai protocolul și mai așteptăm. În rest, cam în fiecare cămin am făcut câte ceva, dar cum spuneam, lucrări de mică anvergură. Asta și pentru că nu erau mari necesități. Am mai vrut, de exemplu, să băgăm în renovare unul dintre căminele de pe Bulevardul Victoriei, dar nu am avut bani.

Rep.: Au nevoie de renovare căminele de pe Vitoriei? Credeam că sunt printre cele mai dotate.

R. T.:În principiu ele arată bine, dar mai sunt unele probleme. Ca într-o casă unde locuiesc mai mulți oameni și toată lumea folosește bunurile la comun, cam așa e. Eu am ținut ca unul din cămine să intre în renovare dar nu s-a putut. Ne vom ocupa de acum, după ce pleacă ultimul grup cazat acolo, de igienizări, văruieli și pregătiri mai mici. Acum vrem să pavăm aleile din fața căminelor.

Rep.: Ați avut studenți cazați pe timpul verii?

R. T.:Studenți sunt în Căminul 7, dar am avut foarte multe evenimente, a fost școala de vară de la ASE București, am avut cazați toți oaspeții Consiliului Județean pe timpul verii, a fost o sursă de bani în plus care ne ajută cu cheltuielile acum.

Rep.: Începând cu anul acesta universitar intră în circuit și noul cămin din Ștrand. Cum va crește el capacitatea de cazare?

R. T.:Căminul Academica are 70 de locuri de cazare, dar oferă condiții foarte bune. Acolo sunt repartizați doctoranzii, rezidenții, studenții de la master și cei căsătoriți.

Rep.: Sunt mulți studenți căsătoriți în ULBS?

R. T.:Sincer, nu știu, pentru că nu am avut niciodată spații de cazare doar pentru ei. Dar sunt câțiva, sunt dintre rezidenți care s-au căsătorit, este vârsta.

Rep.: La cantina ULBS care este situația, acolo se va schimba ceva?

R. T.: La cantină se lucrează în acest moment și am avut tot timpul grupuri. Până acum acolo am reprarat în partea de jos, am făcut ceva zugrăveli și reparații curente, iar acum așteptăm să plece ultimul grup și începem renovarea și în sala de sus.

Rep.: Știu că în fiecare vară se stabilesc și tarifele pe anul următor atât la cazare cât și la mâncare. Cresc prețurile?

R. T.: Da, vor crește tarifele vara aceasta. Nu știu sigur dacă și la cantină dar la cămine dar. Uitați că s-au scumpit toate față de anul trecut, și curentul, și gazul și salariile, a fost o majorare de salarii și va fi una și în decembrie, deci prețurile nu mai pot aceleași. Nu știu cu cât în acest moment, acum lucrez și am scos și tarifele practicate de alte universități prin țară, dar sigur vor crește. Mai depindem și de subvenția de București, pe care încă nu știm cum ne putem baza. Dar perspectivele nu sunt foarte bune, în ultimii ani a scăzut de la an la an. Această subvenție influențează extrem de mult tariful. Altfel, mi-ar fi ușor să spun că vor crește tarifele cu 30 la sută, dar ar fi o prostie, nu ar fi cifra reală.

Rep.: Care e situația la Sibiu în comparație cu alte universități din țară? E mai scump sau mai ieftin?

R. T.: Eu m-am referit doar la cazare și avem unele tarife mai mari și unele mai mici, dar din punct de vedere al condițiilor oferite, nu prea ne putem compara cu multe alte universități. Oferim condiții foarte bune, aceasta este realitatea. Doamna prorector are fata studentă la București și m-a sunat de acolo, când s-a dus să vadă căminul unde va sta. A zis că era frumos, l-a văzut de afară, era zugrăvit, avea termopane... și când a intrat înăuntru, mi-a zis că a intrat în misterela Parisului! A zis că nici ea, care a terminat tot ASE-ul, n-a avut parte de asemenea condiții proaste. Și mobilierul lor de acum 20 și ceva de ani dacă îl păstrau tot arăta mai bine față de ce e acum. A zis că s-a speriat de cum arată camerele. Iar la toaletă, dacă vrei să faci duș trebuie să stai pe WC. Horror. Numai impovizații… Ca să revin, eu zic că din punct de vedere al calității serviciilor, prețurile oferite de ULBS sunt mai mult decât rezonabile. Toată lumea ar vrea cheltuieli mai mici, și noi am vrea asta, dar nu se poate.

Rep.: Pentru anul 2012 mai are universitatea planificate alte investiții majore, sau proiecte noi?

R. T.: Nu prea știu de astfel de investiții. Acum se lucrează la mansarda la Facultatea de Medicină, mai este o lucrare mare la Facultatea de Științe Economice, impusă de Pompieri și serviciile de urgență, și cam atât. În rest, se mută decanatul de la Facultatea de Științe de la sediul vechi, de pe strada Brutarilor pe Victoriei, aici lângă Rectorat. Cam atât.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

4 comentarii

Catre smecheri

Acum 8 ani

1) Oprean a mutilat ULBS; 2) ULBS a devenit o firma de extorcat bani in interes de grup; 3) Procesul de invatamant este periferizat; 4) Studentii sunt doar o marfa si o sursa de bani. De aceea, vin tot mai putini si mai slabi la ULBS; 5) Rectorul Bondrea este un umil executant al ordinelor presedintelui senatului, faimosul (in rau) Oprean, a carui linie falimentara o continua cu sarg; 6) Nici o sansa de viitor.
Raspunde

base

Acum 8 ani

@catre smecheri: unii, sau majoritatea, prefera ULB pt ca e mai ieftin ca in alte parti, chiar daca la suprafata nu se vad tot expuse de tine. oltenii vin si asa, diploma sa obtina, restul nu conteaza
Raspunde

pt voi doi

Acum 8 ani

Ce sa ziceti si voi.. veti fi doi oameni invidiosi.. nu va mai luati atat de oameni, daca sunteti atat de buni comentatori spuneti-le in fata ce aveti de zis. Tot comentati pe aici cu anonim.. Sunt curioasa cu ce va ocupati.. eu cred ca sunteti zugravi sau portari :)) si va doriti sa fiti cineva si neavand alta posibilitate va luati de oameni valorosi.. hai uscheala la munca, nu la intins mana..
Raspunde

oana

Acum 8 ani

e adevarat, universitatea a devenit o corporatie, care vinde servicii studentilor si urmareste interesele economice... dar nu e doar cazul ULBS, ci a universitatii romane in general... si nu puteti generaliza cand spuneti ca procesul educational este periferizat, sunt facultati ale ULBS care se ocupa de instruirea studentilor foarte bine :)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus