Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
12°C

Cineva minte: Firu sau Chira?

Încă directorul Liceului teoretic ”Stephan Ludwig Roth”, Dorin Chira, sugerează că va fi înlocuit de la 1 septembrie pe criterii politice. Noul inspector școlar general al județului, Ștefan Firu, declară că însuși Chira s-a prezentat la biroul său pentru a-i spune că nu mai dorește să fie director.
În locul lui Dorin Chira, conducerea Inspectoratului școlar județean Sibiu a numit un profesor de la o altă instituție de învățământ din Mediaș – Școala Națională de Gaz, situație cu care mai mulți dascăli din cadrul ”St. L. Roth” nu sunt de acord și propun alte nume.

Declarațiile

”Acum nu am intenția de a renunța la funcție. Bănuielile mele sunt multe, cred că nu pot să le fac publice pe toate. Sunt născut în octombrie 1954 și trebuie să ies în pensie 2019. Eu în dialogul cu dânsul (inspectorul școlar general – n.r.) nu am fost întrebat câți ani mai am până la pensie”, a declarat Dorin Chira (foto dreapta), în cadrul unei conferințe de presă.
Contactat de Turnul Sfatului, Ștefan Firu, inspectorul şcolar general, spune că Dorin Chira ar fi trebuit să solicite prelungirea mandatului său de director printr-o adresă care să fie trimisă Inspectoratului până în data de 16 august. "Înainte de această dată, a venit la mine la birou domnul Chira, mi-a spus că mai are câţiva ani până la pensie şi vrea să stea liniştit. E om care a albit în învăţământ, mi-a spus că s-a săturat. Acum spune că nu știa că trebuie să depună cererea de prelungire. Păi, ce director este, atunci?". Potrivit lui Firu, pe 22 august Chira a depus o solicitare de prelungire a mandatului. ”Eu deja am trimis la București situația cu noii manageri. Nu se mai poate face nicio schimbare, eu nu sunt dispus să încalc legislația. Acum dă cu noroi în mine. E singurul director schimbat, nu e nimic politic. Domnul Chira dă dovadă de lipsă de caracter”, adaugă Firu. El susține că oricum Dorin Chira nu ar fi putut rămâne director, deoarece nu îndeplinește un nou criteriu solicitat în lege: acela de a fi membru al Corpului experților în educație, condiție impusă directorilor de instituții de învățământ.

Politica

Ștefan Firu este membru PSD. Partid din care face parte și Mariana Tarniță, consilier județean din Mediaș, al cărui fiu a fost exmatriculat din rândurile elevilor Liceului ”St. L. Roth” după ce acesta a pălmuit un profesor. Dorin Chira, director din 1989, spune că nu este membru al vreunui partid politic. ”Conform Regulamentului școlar, nu un director dispune exmatricularea sau sancțiunea unui elev. Consiliul profesoral decide astfel de lucruri”, comentează Chira situația.
Ștefan Firu spune că nici nu știe de această situație.
Primarul Mediașului, Teodor Neamțu (PD-L), vede intervenția politicului în această situație. ”Eu nu am ce să reproșez domnului Chira, sub managementul căruia Liceul a avut rezultate deosebite și prin prisma a ceea ce au reușit elevii instituției, cât și din punctul de vedere al administrării acesteia. Mi s-ar fi părut normal, ca primar, să fiu întrebat: acesta este un director bun sau rău? Este o greșeală să fie înlocuit”, adaugă Neamțu.
Potrivit lui, în municipiul Mediaș și alți manageri de instituții de învățământ urmează să fie înlocuiți.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Elena

Acum 11 ani

Ha ha, aburelile alea cu corpul de experti sa le spuna altcuiva! Sunt destui si in Sibiu care nu au aceasta calitate, asa ca e praf in ochi! Acum toate scursurile intra in USL si vor functii, ce mai conteaza realizarile si rezultatele excelente ale liceului... Sa va fie rusine, de-asta nu vom fi credibili niciodata!
Raspunde

Ursa

Acum 11 ani

Nu ar trebui sa conteze politicul ci daruirea pentru meseria de dascal, rezultatele obtinute pe parcursul anilor, opinia colectivului de dascali si a parintilor. Sunt oameni de calitate si intr-un partid si in altul. CALITATEA CONTEAZA, oameni buni!!
Raspunde

andreea

Acum 11 ani

dl firu multe mutari face in ultima vreme in invatamantul sibian inclusiv educatoarele le muta dupa bunul sau plac uitand ca la mijloc sunt copii care s-au invatat cu aceeasi profesori si-au avut rezultate foarte bune.rusine ca se uita de copii si se recurge doar la propriile interese. pe dl firu nu-l schimba nimeni?!
Raspunde

profesor

Acum 11 ani

D-nul Inspector Firu stie (sau se face ca nu stie) cam putine se pare. A numit director la Scoala Ciresarii Medias profesor care nu face parte din Corpul de experti in management . La fel si la Scoala Mihai Eminescu Medias a numit dir. adjunct fara sa faca parte din Corpul de experti. In schimb este vorba de numirea politica a fam. Ciuciuna pentru ambele scoli.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus