Marţi,
16.08.2022
Parțial Noros
Acum
20°C

Nu una, nu doua, ci trei autostrazi pentru Sibiu

Planul de amenajare a teritoriului judeţului Sibiu este din nou supus dezbaterii publice. Cele câteva sute de pagini care înşiră starea judeţului şi ţintele pentru anii imediat următori sunt însoţite şi de câteva planşe pe care sunt schiţate nu mai puţin de trei autostrăzi care străbat teritoriul judeţului.

În mod normal, PATJ-ul este actualizat în raport cu planul naţional, a cărui direcţie emană dinspre puterea politică. Iar noua putere promite multe, din schiţele alăturate PATJ Sibiu, suspus dezbaterii publice. Harta care ilustrează planurile de dezvoltare ale judeţului are trei linii mari şi verzi, corespunzătoare unor viitoare autostrăzi. Cea în lucru (Sibiu - Orăştie) are şi o ieşire către judeţul Vâlcea, pe la Turnu Roşu, deşi problema finanţării acestui culoar peste munţii Carpaţi este departe de a fi rezolvată.
Tot un traseu discutat şi în trecut este cel al autostrăzii botezată Transilvania, care va traversa pe câţiva kilometri şi teritoriul judeţului Sibiu, în dreptul localităţilor Dumbrăveni, Laslea şi Brădeni. În fine, cea de-a treia autostradă desenată pe harta judeţului Sibiu este una către Braşov, cu punct de plecare Sibiul. Aceasta ar urma să fie aproximativ paralelă cu DN1.
Referitor la acest ultim traseu, memoriile care însoţesc schiţele PATJ indică faptul că pe traseul către Braşov ar urma să fie, de fapt, doar un drum expres. Vechiul proiect, probabil, al noului drum care ar fi trebuit să lege Sibiul de Braşov, ocolind orice localitate, viteza proiectată pentru tranzit fiind de 120 de km pe oră. La acest drum expres, însă, Ministerul Transporturilor condus în acea vreme de Radu Berceanu a renunţat. Rostul acestui drum, se arată în PATJ, ar fi realizarea unei legături rapide între autostrada Transilvania şi coridorul IV pan-european.

Tot pe hârtie

Reabilitarea drumului către Braşov a fost realizată, în prezent DN14 (Sibiu – Mediaş – Sighişoara) fiind în lucru. Acelaşi PATJ arată că drumurile naţionale din judeţ rămase de reabilitat mai sunt cele care fac legătura între Mediaş şi Iernut şi cel care leagă Teiuş de Copşa Mică. Ambele drumuri dau bătăi de cap şoferilor.
În ceea ce priveşte drumurile judeţene, pe lângă cele aflate deja în lucru, mai sunt enumerate alte cinci la capitolul priorităţi: DJ 142J Şeica Mare – Şeica Mică (drum impracticabil pentru maşini în prezent şi care obligă la un ocol de zeci de kilometri), DJ 142E Dârlos – Hoghilag, DJ Slimnic – Ocna Sibiului – DN1 şi modernizarea DJ 106E Cristian – Jina.
Că nu tot ceea ce este trecut pe această "hârtie" rămâne doar la stadiul de proiect o dovedesc celelalte priorităţi trecute în PATJ şi care fie au fost îndeplinite, fie sunt în curs de realizare. Sibiu – Agnita, este finalizat, în lucru fiind Jina – Şugag, Sadu – Râul Sadului – Sădurel, Răşinari – Poplaca – Orlat, DN1 – Cârţa – Nou Român – Chirpăr – Agnita.
Cu toate aceste date, PATJ pare o documentaţie întocmită în pripă, cu date care, de cele mai multe ori, sunt valabile pentru anul 2009.
 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

6 comentarii

buluc

Acum 9 ani

Foarte bine, acum la treaba!
Raspunde

#

Acum 9 ani

Candva se mancau niste clatite grozave in Sibiu. Intr-un singur loc...
Raspunde

@ 2

Acum 9 ani

si nu le-au mai dat autorizatie...
Raspunde

sibian

Acum 9 ani

Vai de capul vostru usl-asilor ,va fi vai de tara aceasta daca va mai ramane pe mana voastra .
Raspunde

sibiu

Acum 9 ani

..cred ca pana la urma orice drum din sibiu se va transforma in autostrada si uite asa vom fi mai ceva ca nemtii.
Raspunde

gina

Acum 9 ani

*** cu apa rece vorbe goale ale comunistilor
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus