Vineri,
28.01.2022
Ceata
Acum
-2°C

Toamna se numara procesele. DIICOT incepe cu benzinarii

 

Proprietarii firmelor sibiene Ana Oil SRL și Aral SRL – Dumitru Ghișe, respectiv Dumitru Bratu – au fost trimiși în judecată de procurorii DIICOT într-un dosar penal al cărui obiect este ”iniţierea, constituirea de grup infracţional organizat, aderarea sau sprijinirea unui asemenea grup”. 22 de milioane de lei este valoarea prejudiciilor calculate de procurorii care susțin că au avut loc afaceri necurate cu motorină. DNA-ul mai are în lucru un alt dosar tot pe tema tranzacțiilor cu motorină, dosar care nu a ajuns încă în instanță.

10 octombrie este primul termen de judecată al dosarului în care, alături de Ghișe și Bratu, au mai fost trimise în fața instanței alte 15 persoane, plus alte șase societăți comerciale. Nume cu rezonanță națională în dosarul respectiv  sunt cele ale lui Sorin Blejnar, fostul șef al Agenției Naționale de Administrare Fiscală, și al lui Vasile Bran, fost deputat și subsecretar de stat.

Potrivit datelor din rechizitoriul procurorilor Direcției de investigare a infracțiunilor de criminalitate organizată și terorism, ”gruparea infracțională” funcționa încă din 2004. În acte exporta motorină în Polonia (combustibil exceptat de la plata taxelor), în realitate o vindeau în țară fără acte și la un preț mult mai mic decât cel de pe piață. Printre firmele enumerate de DIICOT între cele care cumpărau motorina ieftin este și Ana Oil SRL, deținută de sibianul Dumitru Ghișe, a cărui avere a fost estimată la 28 de milioane de euro de Top 300 Capital.

Rolul lui Sorin Blejnar, fostul șef al ANAF, era de a se asigura că firmele din grup nu erau controlate de autoritățile statului, arată procurorii DIICOT – "firmele sunt supravegheate la nivel înalt", era textul livrat lucrătorilor vamali care încercau să dea de cap documentelor. În perioada monitorizată de procurori, martie –iulie 2010, au fost tranzacționate cantități serioase de motorină. ”Membrii grupării au obţinut beneficii financiare considerabile prin sustragerea de la plata accizei aferente cantităţii de peste 5.000 tone de motorină achiziţionată în regim suspensiv, combustibil comercializat pe piața internă. (...) Bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de aproximativ 22.000.000 lei, reprezentând TVA şi accize”, arată cei de la DIICOT.

Printre cele şase firme trimise în instanţă şi asupra conturilor cărora a fost pus sechestru se numără şi Ana Oil SRL şi Aral SRL. În 2010, cele două firme au avut împreună o cifră de afaceri de peste 367 de milioane de lei şi profituri cumulate de mai bine de 3,5 milioane de lei.

DNA-ul tot din jurul lui Blejnar porneşte

Fostul şef al ANAF a primit interdicţie de a părăsi ţara în dosarul instrumentat de DIICOT. El a declarat zilele trecute presei centrale că se consideră nevinovat şi că dosarul aflat pe rolul Tribunalului Braşov reprezintă o răzbunare a unui procuror angajat în trecut în cadrul Vămii.

Însă în jurul aceluiaşi Sorin Blejnar – mai precis a lui Codruţ Marta, fostul său şef de cabinet - au construit un dosar de urmărire penală şi procurorii DNA. Valoarea prejudiciilor estimate în acest dosar este mult mai mare, 15 milioane de euro. În dosar apar numele altor doi sibieni: Viorel Comăniţă, fostul şef al Vămilor, şi Ovidiu Moldovan, administratorul Benz Oil din Mediaş. Comăniţă este cercetat penal pentru sprijinirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la evaziune fiscală, iar în ceea ce-l priveşte pe medieşeanul Ovidiu Moldovan, procurorii DNA cercetează complicitatea la evaziunea fiscală şi constituirea unui grup infracţional organizat. În acest dosar sunt cercetate 17 persoane fizice.

S-a aşternut liniştea

Turnul Sfatului a încercat să ia legătura cu cei doi sibieni trimişi în judecată de DIICOT. Până la închiderea ediţiei nu au putut fi contactaţi. În trecut, atât Ghişe, cât şi Dumitru Bratu şi-au declarat nevinovăţia.  "Eu nu ştiu cine este Blejnar, nu ştiu nici nimic de anchetă. E greşeală", spunea Ghişe. "Treaba lor ce au făcut toţi ceilalţi. Eu nu am făcut nimic, am fost chemat la DNA, la Braşov, am dat declaraţii, am luat şi avocat. Nu sunt vinovat de nimic", a susţinut, pentru Turnul Sfatului, şi Dumitru Bratu.

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

4 comentarii

Sibian

Acum 9 ani

Aaaaaaaa....deci acestia sunt acei oameni milionari din Marginime care se comenta despre ei la alte articole cat de cinstiti sunt ei si cum muncesc de mici si maram averea si-au facut-o de pe urma oilor....
Raspunde

bormaina

Acum 9 ani

era timpu
Raspunde

#

Acum 9 ani

econtext.ro/finante-banci/banci/harta-romanilor-ingenuncheati-de-restantele-la-credite-restantele-au-crescut-de-zeci-de-ori-in-unele-judete-vezi-care-sunt-judetele-disperate.html
Raspunde

gigi

Acum 9 ani

\"averea domnilor ciobani\" a inceput sa infloreasca din contrabanda cu benzina odata cu embargoul aplicat Serbiei in anii 2000. se pare ca si fostii ciobani au profitat de razboiul vecinilor din anii 2000 si ar fi foarte interesant de stiut cine ia sprijinit, tolerat si la cine mai cotizeaza \" domnii oieri\".
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus