Luni,
07.10.2024
Cer Senin
Acum
8°C

Parlamentare 2012: noile nume vechi

Turnul Sfatului a făcut o amplă a analiză a celor care se pregătesc să candideze la parlamentarele de anul acesta. Nume care nu vor mai candida: Ioan Cindrea și Mircea Silvestru Lup. Nume vechi: toți ceilalți care sunt și acum. Posibile nume noi: Pavel Bichicean, Ioan Axente, Horațiu Marin și Gheorghe Frăticiu, Nicolaie Georgescu, Teodor Banciu și Laurențiu Fufezan, printre alții. Cele mai interesante negocieri, însă, se poartă între două persoane din partide diferite: Mircea Cazan și Cornel Știrbeț. Surse din USL susțin că cei doi discută să candideze în colegii diferite, pentru a evita confruntarea directă.

Cu puține necunoscute și cu un calendar extrem de clar privind validarea candidaților pentru alegerile parlamentare, social-liberalii le-au luat fața democrat-liberalilor în ceea ce privește completarea listelor electorale pentru alegerile generale. USL are un termen destul de scurt în ceea ce privește finalizarea negocierilor penntru definitivarea listelor. În PSD, cel puțin lucrurile sunt cât se poate de clare. ”Astăzi (n.r. vineri) a fost ultima zi de depunere a candidaturilor, vom face săptămâna viitoare un sondaj de opinie și vinerea viitoare vom avea o ședință a Biroului Permanent Județean în care se vor stabili candidații”, a declarat președintele PSD Sibiu, Ioan Cindrea. PSD a primit în urma negocierilor cu liberalii cinci din cele nouă colegii electorale din județ. În două dintre ele lucrurile sunt cât se poate de limpezi: la Senat, Colegiul 2 va candida Viorel Arcaș, în timp ce la Camera Deputaților, în Colegiul 3 va candida Gheorghe Roman. În alte trei colegii se așteaptă rezultatul unor sondaje de opinie. În Colegiul 2, în care este acum deputat Raluca Turcan sunt patru pretendenți, în Colegiul 4, cel în care a fost parlamentar Ioan Cindrea sunt doi candidați (Pavel Bichicean și Ioan Axente), iar în Colegiul 5, unde este deputat acum Mircea Silvestru Lup este un duel între Horațiu Marin și Gheorghe Frăticiu. Mircea Silvestru Lup nu și-a mai depus candidatura. ”Nu e momentul să vorbesc acum”, s-a limitat să spună Lup. ”Pentru Colegiul 5 sunt depuse numai două candidaturi, până la termenul limită propus pentru această etapă domnul Lup nu și-a depus intenția de a candida”, a explicat situația Ioan Cindrea.

În Colegiul 2 existau zvonuri care spuneau că ar fi fost cedat de PSD în favoarea UNPR, însă acestea au fost negate de liderul PSD. ”Nu s-a discutat niciodată această variantă, nici măcar nu s-a luat în calcul vreodată așa ceva, nu s-a pus în discuție. Noi avem colegiile electorale cu numerele doi, trei, patru și cinci și colegiul doi de la Senat. Pentru Colegiu doi de la Camera Deputaților avem patru nominalizați care vor intra într-un sondaj de opinie. Sunt patru posibili candidați extrem de puternici, însă nu vreau să le spun numele, pentru că tuturor le-am promis asta. Vom da publicității numele candidaților în momentul în care vom ști exact cine va candida”, a declarat Cindrea. Constantin Morar ar fi fost vizat pentru o astfel de poziție în Colegiul 2, în cazul în care UNPR ar fi primit colegiul. ”Nu știu de unde a apărut această discuție, sincer eu nu am mai avut timp în ultima perioadă de așa ceva. Nu am vorbit nici la București, nici în teritoriu, dar m-a mai sunat cineva să mă întrebe. Am fost uimit, pentru că nu știu nimic de această variantă”, a dezmințit varianta fostul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Constantin Morar.

În ceea ce îi privește pe liberali, lucrurile nu sunt extrem de clare. Liderul PNL Sibiu, Mircea Cazan nu pare decis în ce colegiu să candideze, având variantele din Sibiu, în Colegiul 1 sau colegiul ce acoperă zona Mărginimii Sibiului, Colegiul 6. De decizia lui țin alte trei candidaturi, inclusiv una din PDL! În cazul în care Cazan va candida în Colegiul 1, este de așteptat ca deputatul PDL, Cornel Știrbeț să-și încerce norocul în Colegiul 6, din Mărginimea Sibiului, pentru că nu va dori o competiție cu liberalul. Surse din USL spun chiar că ar exista negocieri între Cazan și Știrbeț pentru a se evita în campania electorală. În cazul în care Cazan va alege Colegiul 6, pe listele USL din Colegiul 1 va candida cel mai probabil rectorul Universității Alma Mater, Nicolaie Georgescu. Dacă în final, Mircea Cazan va opta pentru candidatura în Colegiul 1, atunci este de așteptat ca în Colegiul 6 să candideze fostul primar din Săliște, Teodor Banciu, asta chiar în condițiile în care între Mircea Cazan și Teodor Banciu nu sunt cele mai bune relații. Va fi interesantă negocierea privind alegerea colegiilor pentru liberali, pentru că în cazul în care niciun candidat PNL din colegiile unu și șase nu vor obține cel puțin 50% din voturi, atunci cel mai probabil va ajunge în parlament liberalul cu cel mai mare număr de voturi, deoarece la redistribuire este posibil să primească PDL poziția din primul colegiu, în urma unui mai mare rest de voturi după prima distribuire a mandatelor, a celor care au câștigat majoritatea absolută din colegiu. În aceste condiții, în cazul în care Mircea Cazan va alege Colegiul 1, va avea nevoie de un număr de voturi mai mare decât al colegului liberal din Colegiul 6, pentru a fi sigur că va ajunge să voteze legile țării. ”Astăzi nu vă putem da un răspuns dacă eu, Mircea Cazan, voi candida pentru Mărginimea Sibiului sau pentru Sibiu, pentru că în funcție de cum se va repartiza și cel de-al patrulea loc, atunci putem face echipele ca să fim câștigători. Ceea ce pot să vă spun sigur astăzi este că toate cele patru colegii ale ACD sunt câștigătoare cu 50+1 la sută. Din toate sondajele pe care le avem, că fie pe vot politic, în cazul Sibiului, sau pe votul din Mărginimea Sibiului, unde a fost sondat direct Mircea Cazan, avem peste 50 la sută, dar avem undeva la 52 -53 la sută, într-o marjă de eroape de plus, minus 3 la sută, adică putem lua 49,99 sau 55 la sută”, a declarat în urmă cu două săptămâni deputatul Mircea Cazan.

Social-democrații sunt mai relaxați în această privință, pentru că au șanse mari ca după alegerile din decembrie să obțină din ”prima” doi parlamentari. Gheorghe Roman este de așteptat să obțină 50% plus unul din voturi, același lucru fiind așteptat de la candidatul din Colegiul 4, cel în care a activat actualul președinte al Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea.

În PDL nu se știe deocamdată aproape nimic. Ce este sigur este faptul că liderul organizației județene, Ion Ariton, va candida în Colegiul 1 pentru Senat, iar deputatul Raluca Turcan va încerca să-și mențină poziția în Colegiul 2 pentru Camera Deputaților. La fel, Cornel Știrbeț și-a declarat intenția de a candida din nou, însă nu se știe dacă va opta pentru Colegiul 1 sau Colegiul 6, evident, din calcule electorale. În cazul în care Știrbeț va opta pentru colegiul din Mărginimea Sibiului, atunci în Colegiu 1 este de așteptat să se producă o surpriză, și anume apariția unui candidat din Alianța de Centru Dreapta, cel mai probabil, Laurențiu Fufezan, unul din sibienii care au pus bazele în Sibiu a organizației Noua Republică, din care apoi s-a retras. Acum este unul liderii locali ai Partidului Forța Civică. ”Noi suntem preocupați în acest moment să construim o organizație puternică la nivel județean. În ce privește candidatura pentru alegerile generale, vom putea face comentarii în momentul în care listele de candidați vor fi anunțate oficial”, a declarat Laurențiu Fufezan

La fel ca la USL, și în PDL, cei mai harnici în privința anunțării candidaților pentru alegerile parlamentare au fost medieșenii. Deja aici se știu doi dintre candidați, și anume Cristian Marian, fiul primăriței din Brateiu, care va candida pentru Colegiul 3 și consilierul județean Florin Neag.  Medieșenii au optat pentru aceste canddiaturi mizând pe două considerente: tinerețe și schimbare. ”Am ales să candidez pentru această funcție dintr-un singur motiv: îmi doresc foarte mult schimbarea. Acest cuvânt atât de mult folosit în ultimii 20 de ani și-a pierdut mult din înțeles și atunci aș merge mai departe și aș spune că îmi doresc o schimbare în bine. O schimbare în bine pentru toți cetățenii zonei din care fac parte”, a declarat Cristian Marian în conferința de presă în care a fost anunțată candidatura. ”Candidez pentru că mă interesează tot ce înseamnă viitorul acestei țări. Am un băiețel de doi ani de zile și vreau să crească într-o altfel de Românie . Fac parte dintr-o organizație politică pentru care tinerii înseamnă ceva capacitatea acestora de a dezvolta o altfel de politică”, l-a completat Florin Neag.

Rămân ”descoperite” alte trei colegii pentru care democrat-liberalii așteaptă încă propuneri din interior. Sunt de așteptat să participe la alegerile parlamentare nume de politicieni care au candidat și în urmă cu patru ani: Dan Nanu și Dan Voinea.

USL

Camera Deputaților

Colegiul 1 – Mircea Cazan (Nicolaie Georgescu) (PNL)

Coelgiul 2 – 4 posibili candidați PSD

Colegiul 3 – Gheorghe Roman (PSD)

Colegiul 4 – Pavel Bichicean, Ioan Axente (PSD)

Colegiul 5 – Horațiu Marin, Gheorghe Frăticiu (PSD)

Colegiul 6 - Teodor Banciu (Mircea Cazan) (PNL)

Senat

Colegiul 1 – Nicolae Neagu (PNL)

Colegiul 2 – Viorel Arcaș (PSD)

Colegiul 3 – Minerva Boitan (PNL)

 

PDL

Camera Deputaților

Colegiul 1 – Laurențiu Fufezan

Colegiul 2 – Raluca Turcan

Colegiul 3 – Cristian Marian

Colegiul 4 – Florin Neag

Colegiul 5 – ?

Colegiul 6 – Cornel Știrbeț

Senat

Colegiul 1 – Ion Ariton

Colegiul 2 – ?

Colegiul 3 – ?

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

Cicero

Acum 12 ani

La timpuri noi, tot noi !
Raspunde

sibiu

Acum 12 ani

scarboshilor! nu va mai voteaza nici dracu! oamenii ar trebui sa va rupa capu unu cate unu.
Raspunde

nu mai votez

Acum 12 ani

uni si aceasi in campanie s-a intrebam ce ati facut pentru judetu sibiu ca nu se vede nimic s-a votam adevarati sibieni nu inplanturi olteni moldoveni tot ce ati facut vati incuscrit ca familile mafiote din sicilia atenti micu titulescu pregateste pentru jud sibiu o intoarcere la regiunea STALIN DIN ANI 50 CIND SIBIUA FOST SABOTAT DE PARINTI ACTUALILOR PARLAMENTARI fiti cu ochi pe iei
Raspunde

pt Cindrea

Acum 12 ani

bine ca nu mai candidezi, OMULE fara CUVANT, si „penalule” care iti angajezi sotia si nepotul la CJ. Ma rog pentru sanatatea ta si pentru ca sa fii condamnat penal. Un coleg si prieten psd-ist care dupa ce ai castigat CJ-ul le-ai intors spatele. ROATA SE INVARTE CINDREA.....
Raspunde

zelea

Acum 12 ani

CE FATA DE SCORPIE IMPUTITA SI NESPALATA ARE turcan .Romanii doresc sa ajunga in SICRIU es si cretinul ala de barbatu-so
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus