Joi,
24.09.2020
Partial Noros
Acum
21°C

"Un sfat ca sa faci bani? Pleaca din Romania!"

28 Octombrie 2012 23:59

De mai bine de două săptămâni, doi tineri din Brazilia și Polonia predau elevilor din câteva licee sibiene  educație financiară. Ei stau la Sibiu până în decembrie, timp în care discută cu peste 70 de elevi de la  CN Octavian Goga, CN Gheorghe Lazăr, Liceul Pedagogic,  Liceul Economic, Onisifor Ghibu și CN Samuel von Brukenthal. Întregul proiect este organizat de AIESEC Sibiu. Cum se simte la Sibiu Ayres Fonseca, de 22 de ani, din Brazilia, și Pawel Sygnowski, de 29 de ani, din Plonia, dar și ce îi învață ei pe elevi, aflați în rândurile următoare.

Reporter: Câți bani ai în cont, în momentul de față? Te descurci bine cu banii ca să-i înveți pe alții despre bani?
Ayres Fonseca: (râde) Contul meu bancar este împărțit în două, îl administrez împreună cu tatăl meu. Eu studiez, nu muncesc pentru bani, prin urmare nu am un cont bancar impresionant. Totuși, scopul acestui curs nu este să-i învăț pe români cum să se îmbogățească, ci să deprindă câteva principii esențiale ale economiei de bază. Sunt numeroase informații utile legate de bani și bănci care le pot fi de folos tinerilor în viitor. Și trebuie să recunosc, pe unele dintre ele le descopăr și eu acum, pe măsură ce cursul avansează.

Rep.: Cum te-ai acomodat în Sibiu?
A.F.: Înainte de ajunge la Sibiu am petrecut o perioadă de timp în Ucraina, în Lvov, și a fost prima mea călătorie în afara granițelor țării, în afara Braziliei. Mi s-a părut un oraș foarte aglomerat, ocupat, foarte diferit de Sibiu. Acolo am petrecut șapte săptămâni, iar în Sibiu voi sta șase săptămâni. Deocamdată mi se pare un oraș foarte calm, adormit și, cel mai important, am auzit că trebuie să ningă, iar eu n-am văzut niciodată zăpadă.

Rep.: La meteo ziceau că pe săptămâna viitoare...
A.F.: Abia aștept. Eu am ales să vin în Sibiu la recomandările unor prieteni din București, mi-au povestit despre numeroasele evenimente culturale de aici și despre atmosfera orașului. Din acest motiv am și venit aici, pentru că este un oraș în care te relaxezi.

Rep.: Deci este mai mult un schimb de experiență pentru tine.
A.F.: Da, mai degrabă așa. Facem asta pentru experiență, pentru a cunoaște oameni noi, pentru a crea o rețea.

Rep.: Revenind la cursurile de economie, cum ți s-au părut elevii din Sibiu?
A.F.: Mi s-au părut destul de timizi, a trebuit să vorbim foarte mult pentru că ei nu voiau să o facă deloc. Doar câteva fete erau mai active în clasă, de altfel, sunt numai fete în clasă și un singur elev, m-am și mirat. Am fost chiar puțini mirați de cât de retrași sunt, deși păreau să fie atenți le ceea ce le spuneam. Acum luăm în considerare posibilitatea de a revizui materia pentru a face cursurile și mai interactive, astfel încât să-i facem pe elevi să fie mai implicați. Adevărul este că nu mă așteptam să fie așa retrași, pe nicăieri nu am văzut elevi atât de timizi.

Rep.: Care sunt principalele diferențe pe care le-ai observat între România și Polonia?
Pawel Sygnowski: Prima impresie este că România nu-i o țară prea dezvoltată, în niciun caz ca Polonia. Pe de altă parte, tocmai am întâlnit o doamnă din Polonia (arată către Piața Mică - n. r.) care locuiește în Sibiu de câțiva ani, s-a stabilit aici și are numai cuvinte de laudă despre oraș. Am observat că Polonia, în general, este o țară mai scumpă și am auzit că dacă ajungi cumva într-un spital din România o să trăiești un coșmar. Doamna aceasta de care îți spuneam mi-a mai zis că, spre deosebire de polonezi, românii nu sunt foarte apropiați unul de altul, sunt un neam mai rece, mai mult fiecare pentru el. Cât privește Sibiul, este un orășel micuț, în centrul țării, drăguț și cam atât, nu prea ai ce spune despre el.

Rep.: Pentru tine cum a fost întâlnirea cu elevii?
P. S.: Eu n-am fost atât de dezamăgit ca Ayres, mie mi s-a părut că a fost destul de ok, nici nu poți avea așteptări prea mari de la câțiva elevi de liceu. Eu cred că li se pare puțin greu ceea ce le spunem noi și din cauza faptului  că nu toți vorbesc engleza la un nivel prea avansat, așa că se tem să ia cuvântul sau să se exprime. De înțeles am observat că ne înțeleg, dar le este greu să vorbească.

Rep.: Care crezi că sunt principalele informații cu care elevii sibieni ar trebui să rămână la finalul cursului tău?
P. S.: Marea majoritate a lor nu are cont în bacă, nu știu cum se poate crea unul și nici cum se administrează. Cu excepția banilor cash de la părinți, nimeni nu știe nimic despre bani și finanțe. Eu nu vreau să-i conving să meargă să-și deschidă conturi la bancă, oricum vor face asta că n-au de ales, eu vreau să rămână cu câteva principii de bază despre cum funcționează băncile, economia, cum circulă banii lor într-o economie. Vreau să le arăt că economia nu înseamnă că primești niște bani și să-i cheltui. Împrumuturi de la bancă, conturi de economii și credite pentru locuințe, vor ajunge singuri la lucruri de genul acesta. Ca să concluzionez, cred că cel mai important lucru este să învețe că trebuie să fie foarte atenți cu banii lor, să-i gestioneze cu înțelepciune și să țină cont că o decizie greșită poate avea urmări asupra vieții lor pe termen foarte lung.

Rep.: Dacă te pricepi, de ce nu-mi dai un sfat cum să înmulțesc banii?
P. S.: Dar pot să-ți dau: pleacă din România (râde - n.r.)! Mai degrabă călătorește, vezi cum trăiesc alții!

Rep.: Referitor la programul AIESEC care te-a adus aici, cum ți se pare? L-ai recomanda spre exemplu studenților români?
P. S.: E un simplu program de schimb de experiență, le poate prinde bine, însă nu trebuie să-și facă speranțe foarte mari. Ce facem noi aici, în Sibiu, este ceva de bază, simplu, eu personal mă aflu aici de aproape două săptămâni și n-am făcut mai nimic, abia au început cursurile. Rămâne de văzut cum va fi în zilele următoare.

Rep.: Ție cum ți se pare programul, tu ești mai mulțumit de el?
A.F.: Este un proiect studențesc până la urmă, nu un proiect academic, nici nu era prevăzut să fie foarte mare. Cred că ideea de bază este să oferim unor elevi câteva informații de bază și o experiență nouă, altfel decât ceea ce fac la școală în mod curent. Să-i ajutăm să facă un pas în față, să descopere și mai mult lumea pe care o vor întâlni după terminarea școlii. Și cred că asta se întâmplă.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

12 comentarii

karla

Acum 7 ani

cineva ar trebui sa i explice polonezului putin istoria sibiului, apoi sa comenteze ca e un orasel mic dragut si cam atat. PS in trecut(ev mediu) polonezi vene au in sibiu sa se stabileasca si sa faca bani, astfel devenind parte din patriciatul orasului.
Raspunde

#

Acum 7 ani

Imi place de acesti doi tineri, sunt sinceri si ancorati in realitate.
Raspunde

hi,hi

Acum 7 ani

Ta apuca rasul, ipocritii astia au venit sa faca bani in Romania, dar sfatuiesc romanii sa plece!!! E tare!!!!!! :)))))
Raspunde

@hi,hi

Acum 7 ani

AIESEC este un ONG care este bazat pe voluntariat. Ei nu au venit sa faca bani in Romania pentru ca au asigurat doar minimum necesar pentru a trai decent (cazare + masa), care nu este platit nici macar cu salariul minim pe economie. \"Sfatul\" acestuia a fost o gluma din cate observi daca citesti tot articolul, si a fost pus ca titlu pentru ca atrage atentia celor care vad doar aceasta parte a interviului, si nu citesc tot (asa ca tine).
Raspunde

#

Acum 7 ani

Nu cred ca fost tocmai o gluma, cred ca a fost mai mult un raspuns diplomatic. Nu le-a trebuit mult timp acestor tineri ca sa-si dea seama ce tara de rahat e Romania. Cat despre Sibiu, e plin de lume la orice \"chestie\" culturala, cu o conditie: sa fie pe GRATIS.
Raspunde

Florin

Acum 7 ani

Eu zic sa nu mai astepte zapada...sa plece mai repede ca poate o prind in Polonia. Carari batute!
Raspunde

karla

Acum 7 ani

si ca veni vorba de carari batute....parca moaca aia pocita de polonez behaie ceva de genul ca tara e primitiva? sta prost la infrastructura? rade ciob de oala sparta:))) ce draq de drumuri are polonia? acum ceva ani stiu ca erau groaznice. tot respectul pt polonia, istoria lor si cate au patimit dar..gura mica ca am fost in aceeasi oala ;) cat despre oras ca i se pare mic...pai pardon, n avem populatia poloniei....care si aia inainte si dupa ue emigrau masiv mai ales in insula aia denumita uk. si acolo inaintea romanilor erau cei mai huliti. sa nu auda britanicii de polonezi
Raspunde

pfu

Acum 7 ani

secta aiesec sucks big time!
Raspunde

Alina

Acum 7 ani

La fiecare comment citit, cineva trebuie sa insulte pe altcineva , apoi intervine a treia persoana in joc si tot ASA , iar in final, in loc sa se discute despre articol se ajunge la contorizarea celui mai destept sau a celui mai prost/ incult. E o problema la nivel național , oamenii au libertate de exprimare dar e trist ca nu se știu exprima, si aici nu mă refer la exprimare academica ci la una de bun simt si mai ales pe subiect. Fiecare are dreptul sa își dea o părere si dacă cineva nu e de acord cu ce se scrie, foarte bine, nu vad de ce ar trebui sa fie insultat. E de-a dreptul urat sa vezi ca excelam doar la injurii, in loc sa dam dovada de control si respect. Mie imi place pentru ca.... Nu sunt de acord cu ce s- spus din motiv ( si aici motivul nu trebuie sa fie \" cutarica e un bou/ vaca ) Respect părerea lu X dar eu consider ca...
Raspunde

Florin

Acum 7 ani

Hai Alina lasa-ne...citeste articolul si atunci o sa iti dai seama de ce suntem impotriva unora are au impresia ca au pus coada la pruna. Daca tot vine cineva sa predea...sa o faca unul care stie, adica un profesor...nu unul care comenteaza tara in care a venit sa ...chipurile ”predea”. Educatia Financiara inseamna si diplomatie + respectul fata de omul care te primeste in tara lui. Cat priveste pe cei doi...daca au asa pareri optuze...nu inteleg de ce au mai venit aici. Sa mearga in tarile care au ”potential” si sa ne lase.
Raspunde

Nemilosu

Acum 7 ani

Karla, am fost in Polonia in 2001 si era mai fain ca in Cehia. Au recuperat mult de tot. In prezent, am inteles ca polonezii o duc cel mai bine din tot estul european, doar slovenii inca mai sunt deasupra lor
Raspunde

marginean

Acum 7 ani

ma intreb in ce limba sunt tinute cursurile si ce calificare au cei doi? Sper ca in engleza si nu in portugheza sau poloneza si ca ei sunt studenti la economie si nu la ei acasa, ci intr-o tara avansata din punct de vedere economic, altfel....
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus