În cinci ani, Institutul Confucius din Sibiu a devenit un model pentru multe universități din țară și nu numai. Deschiderea Institutului în anul în care Sibiul era Capitală culturală europeană a deschis legături apreciate între România și China, Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu având un rol cheie în proiectele de o tot mai mare anvergură.
Aniversarea celor cinci ani de existență a Institutului Confucius la Sibiu a fost celebrată de o serie de evenimente organizate de Universitatea ”Lucian Blaga”. Au venit la Sibiu nume importante în relațiile dintre România și China: Excelența SA, doamna Huo Yuzhen, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în România, vicepreședintele Universității de Limbă și Cultură din Beijing, Huo Mingjie, fostul ambasador al României în China, Romulus Ioan Budura, Emil Hurezeanu, expert media și relații internaționale. Le-au fost gazde rectorul Universității sibiene, Ioan Bondrea, președintele Senatului, Constantin Oprean, dar și reprezentanții administrației locale.
Evoluția celor cinci ani
Institutului Confucius de la Sibiu i-au urmat alte două institute, la Cluj-Napoca (2009) și Brașov (2012). De asemenea, la Deva și Constanța au fost înființate Clase Confucius. Rolul acestora este de a întări cooperarea între România și China, atât în plan educațional, cât și cultural. ”În limba chineză există o vorbă: relațiile bune între state țin de legăturile dintre oameni. Institutul Confucius este o dovadă în acest sens. Relațiile chinezo-române se bizuie pe colaborarea pragmatică între oamenii celor două popoare, profesorii institutului fiind ambasadorii țărilor”, a declarat Huo Yuzhen, ambasadorul Chinei în România.
”Este o certitudine pentru China: Institutul Confucius este un liant cu poporul chinez. Oricare alt Institut Confucius s-ar crea în România, primul este cel din cadrul Universității «Lucian Blaga». Este o mândrie și mulțumesc celor care au participat la dezvoltarea acestui proiect”, a spus și Ioan Bondrea, rectorul ULBS.
Proiecte concrete: cameră de comerț, catedră de limba română
Vicepreședintele celei mai mari universități din Beijing, cea de Limbă și Cultură, Huo Mingjie, a venit pentru a doua oară la Sibiu. ”La prima mea vizită la Sibiu, Institutul Confucius abia prindea rădăcini, împlinind un an. Acum este un copac puternic. Din Beijing am aflat de numeroase evenimente organizate de Institutul Confucius. În viitor dorim să strângem legăturile și vom lua legătura cu universitățile din România pentru a înființa la Beijing catedre de limba română”, a anunțat profesorul universitar.
Însă ”efectele concrete” ale dezvoltării relațiilor datorită Institutului Confucius se vor vedea și la Sibiu. Președintele Senatului ULBS, Constantin Oprean, a anunțat că anul viitor, la Sibiu va fi creată o filială a Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a Chinei, cu scopul evident de a promova colaborarea economică între cele două țări. ”Numai în 2012, Institutul a avut peste 60 de acțiuni cu peste 4.600 de participanți. Numărul celor care vin la cursurile de limba chineză sunt în continuă creștere. În prezent, în România există opt centre, cu 83 de grupe de cursanți”, a mai adăugat Constantin Oprean.
Potrivit reprezentaţilor chinezi, valoarea tuturor schimburilor comerciale între cele două țări este de 3,2 miliarde de dolari în primele zece luni ale anului. Valoarea este în scădere faţă de cea din perioada similară a anului trecut, dar autorităţile chineze sunt interesate în dezvoltarea, în continuare, a relaţiilor economice, alături de cele culturale.
Impresionatul drum al Chinei
Dincolo de evenimentele oficiale programate cu ocazia aniversării celor cinci ani de existență a Institutului Confucius, Excelența Sa, doamna Huo Yuzhen, ambasador al Chinei în România, s-a întâlnit și cu studenții sibieni, cu oamenii de afaceri locali, cu profesori sibieni. În cadrul unei întâlniri cu discuții deschise, Huo Yuzhen a prezentat și câteva detalii din devenirea țării pe care o reprezintă. ”La fel ca și România, acum 30 de ani China era o țară socialistă. Drumul parcurs de atunci nu a fost unul drept, dar a fost același, socialismul chinezesc. În 1978 decalajul față de restul lumii era evident, dar atunci a fost luată hotărârea de a deschide țara față de restul lumii. Am muncit foarte mult ca popor, ne-am străduit. Să știți că poporul chinez este foarte muncitor și poate îndura mult”, a spus reprezentantul diplomatic.
”La finalul anilor '70 a început construirea prime autostrăzi. Pentru chinezi era greu de închipuit atunci cum arată o autostradă. Acum, China are 85.000 de km de autostradă. La începutul anilor '80, venitul mediu lunar pe locuitor era de 200 de yuani (aproximativ 100 de lei), iar PIB-ul pe cap de locuitor era de 50 de dolari. Azi, media veniturilor lunare este echivalentul a 4.500 – 5.000 de yuani (aproximativ 2.250 – 2.500 de lei), iar PIB-ul era, anul trecut, de 5432 de dolari pe cap de locuitor. Rezultatele s-au văzut și în rezervele valutare. Dacă în 1978, acestea erau de 5,1 miliarde de dolari, anul trecut acestea au avut un nivel de 4.300 de miliarde de dolari”, a mai expus câteva cifre Huo Yuzhen, despre țara care acum este a doua putere economică mondială și cel mai mare importator și exportator la nivel global.
”În China îl cunoaștem pe Eminescu”
Potrivit ambasadorului Chinei la București, România este o țară cunoscută în rândul poporului chinez. ” În China îl cunoaștem pe Eminescu, pe Ciprian Porumbescu, dar și pe regina gimnasticii, Nadia Comăneci”. Iar pentru a cunoaște și mai bine istoria poporului chinez, Huo Yuzhen a anunțat organizarea unei mari expoziții de relicve istorice în România, pe parcursul a trei luni. ”Expoziția va ilustra civilizația antică a Chinei. Până acum, nu s-a reușit aducerea acestei expoziții din cauza costurilor enorme cu plata asigurării. Partea chineză își va asuma, acum, aceste plăți și vă așteptăm pe toți la București, pentru a vizita expoziția”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri:
Nadia Comăneci ,
Excelenţa Sa ,
Emil Hurezeanu ,
Institutul Confucius ,
Lucian Blaga ,
În China ,
Constantin Oprean ,
Republicii Populare Chineze ,
Ioan Bondrea ,
Institutului Confucius ,
Institut Confucius ,
Ciprian Porumbescu ,
Președintele Senatului Univers ,
Clase Confucius ,
Huo Mingjie ,
Huo Yuzhen ,
Romulus Ioan Budura ,
Deschiderea Institutului ,
Din Beijing
Ultimele comentarii
Acum 4 ore
Satuldeprosti
Acum 4 ore
Sibian
Acum 4 ore
Lidia blajan
Acum 5 ore
Marius
Acum 6 ore
Asen