Marţi,
05.12.2023
Partial Noros
Acum
-1°C

Viaductul din Vasile Aaron intra in reparatie capitala anul viitor

După finalizarea reabilitărilor viaductului de la Gara Mică, tot în reparație capitală va intra și viaductul peste calea ferată, situat în cartierul Vasile Aaron. În șantier vor fi și rampele de acces pe viaduct, trotuarele și iluminatul public.
Potrivit conducerii Primăriei, în bugetul de anul viitor va fi cuprinsă și suma necesară lucrărilor, ce urmează a fi licitate tot în 2013. În studiul inițial întocmit în 2011, lucrările de reabilitare a viaductului din Vasile Aaron erau estimate la 3,8 milioane de lei. Estimările vor mai crește, arată primarul Klaus Johannis. ”Am cerut o completare. Vreau să reabilităm și rampele de acces  și să lărgim și trotuarele”, arată primarul.

Lucrările nu vor închide circulația în zonă. ”Este un pic mai simplu decât în cazul viaductului de la Gara Mică. Aici sunt patru benzi, deci se va putea devia circulația pe două, cât timp pe celelalte se va lucra. Sigur, vor apărea complicații în trafic”, admite Johannis.

Viadutul din Vasile Aaron are o lungime de 114 metri, față de cei peste 360 ai viaductului de la Gara Mică. ”La rostul dintre culee și zidurile întoarse s-au produs degradări și chiar desprinderi ale betonului. Scările sunt degradate, iar parapetul acestora este ruginit și parțial deplasat. (...) Parapeții de siguranță sunt deplasați, parțial distruși și puternic ruginiți”, se arată în studiul întocmit de Beta Cops, anul trecut, referitor la acest obiectiv. ”Trotuarele pietonale și pistele pentru bicicliști vor avea lățimea totală de 3,1 m, în care se includ parapeții de siguranță tip foarte greu, precum și bordura prefabricată care mărginește partea carosabilă. Parapeții pietonali vor fi realizați din țeavă metalică”, se arată în planurile de reabilitare, aprobate anul trecut de Consiliul Local.

Foto

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

sibian

Acum 10 ani

Reabilitarea podului va ajunge sa coste peste 1 milion de euro enorm de mult probabil va avea balustrade de aur, parapeti de platina, trotuare de marmura neagra. Prin comparatie noul pod peste Cibin a fost aprox 1.3 mil eur si acolo s-a pornit de la nimic. Ma intreb nou cat era acest viaduct? probabil cat 3 km de autostrada
Raspunde

eu

Acum 10 ani

comentezi?
Raspunde

Unu

Acum 10 ani

de ce toti necunoscatori si oamenii needucati posteaza comentarii pe acest site ? Sunt un cititor fidel si citesc zilnic acest cotidian, dar cand vad comentarile anumitor indivizi imi vine sa sting calculatorul !!!
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Stinge calculatorul arunca-l pe geam si vezi daca il intreci pana la interactiunea cu pamantul ca esti prea bun si fidel pentru Pamantul asta ca sa te mai suporte. Alt \'intelectual\' frustrat ca nu are noroc in viata.
Raspunde

Andrei

Acum 10 ani

Bai cretinilor, cei care comentati toata ziua pe aici, daca aveti impresia ca este scump sau prost de ce mama dracului nu va faceti o firma sa executati voi. Puteti face avere din cate inteleg eu, in plus il executati in doua saptamani, asa cum ati vazut voi ca se face in strainatate. Dobitoci!
Raspunde

@5

Acum 10 ani

sa vina la licitatie si firme din afara țării,atunci sa vezi ce scad preturile,boule. in cazul Serbiei costul unui kilometru de autostrada este mai mic decat in cazul Autostrazii Transilvania. De exemplu, autostrada care va lega orasele Nis si Dimitrovgrad, pe o lungime de 83 de kilometri va costa 450 de milioane de euro. Din nou, matematica arata ca sarbii platesc 5,3 milioane de euro pentru fiecare kilometru. Lucrarile urmeaza sa fie finalizate pana la sfarsitul acestui an. Oficial costul celor 415 kilometri din proiectul “Autostrada Transilvania” este de trei miliarde de euro. Avand in vedere suma care s-a cheltuit pana in prezent si faptul ca doar 50 de kilometri sunt finalizat, estimarile ridica suma finala la aproape opt miliarde de euro, ceea ce inseamna peste 19 milioane de euro pentru fiecare kilometru.
Raspunde

@6

Acum 10 ani

Ţie ţi se pare că nume ca Astaldi, Strabag, Tirrena Scavi, Aktor sunt româneşti?Ei, află că sunt toate firme din străinătate care execută diferite tronsoane din autostrada A1.
Raspunde

Luci

Acum 10 ani

Pentru a reduce traficul in giratoriul de la blocul cu bulina trebuie neaparat un giratoriu nou la capatul viaductului spre Lazaret ar fi mult mai fluenta circulatia in zona
Raspunde

Hm da

Acum 10 ani

Luci ai adreptate chiar trebuie acolo un giratoriu si in plus sa se faca si sens unic pe viaduct. catre oras pe viaduct si dinspre oras ocolire pe centura. Si intre giratorii un semafor sa nu se faca ambuteiaje si dupa fiecare giratoriu cate o frumoasa trecere de pietoni. Si sa nu lasam treaba neterminata si neste alei de promenada catre rampa tiganeasca
Raspunde

ioan

Acum 10 ani

nu e prost cine cere, e prost cine da. acceasta zicala este in continuare de actualitate. Important e sa se reabiliteze, modernizeze. daca nu s-ar face s-ar striga la fel de tare si raspicat ca nu se face nimic.
Raspunde

@7

Acum 10 ani

daca taceai,filosof ramaneai....astaldi=Compania este prezentă și în România, unde a realizat numeroase lucrări de infrastructură. Astaldi Grup a achiziționat în 2001 firma SUGT Călărași, în care a investit peste 2 milioane euro (inclusiv costuri de achiziții) dezvoltând un atelier de mecanizare și o stație de concasare pentru agregat. Compania a fost criticată de presa românească pentru calitatea slabă a lucrărilor realizate în România, la prețuri exagerate, fiind acuzată de complicitate cu funcționari publici corupți.....tirrena scavi=***www.romanialibera.ro/blog/doru.cireasa/italienii-de-la-tirrena-scavi-scosi-din-joben-castigatori-pe-autostrada-nadlac-sibiu-223807.html ....aktor=***www.wall-street.ro/tag/aktor-sa.html ....strabag= ei ce mai lucreaza ....de ochii lumii . @ 7 mai matura praful si pe unde vede soacra
Raspunde

siby

Acum 10 ani

De ce sensul giratoriu are 3 benzi de circulatie, daca strazile care intra in sens au majoritatea doar 2 benzi de circulatie? Va spun eu; pentru a se crea confuzie in randul soferilor! Oricum multi nu stiu sa circule in giratorii - ma refer la pastrarea benzii de circulatie si la iesirea din sens!
Raspunde

Fost sibian

Acum 10 ani

Nascut in Sibiu si plecat din oras de 4 ani in Bucuresti. Citind aici, imi confirmati motivele pentru care am plecat din Sibiu. Natura umana acolo este de cea mai joasa speta. Pacat ca nu apreciati ce se face si pacat ca nu ati invatat nici macar sa scrieti corect! Sa va fie rusine, aveti un oras pe care nuil meritati.
Raspunde

EU

Acum 10 ani

Bine punctat \"Fost sibian\" imie rusine cu co-locatarii orasului meu. Sa va fie rusine de voi si de limbajul vostru.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus