Luni,
21.06.2021
Ploi Moderate
Acum
17°C

Pustiu de brazi in piete sibiene

 

După ce Direcția Silvică Sibiu a anunțat încă din luna noiembrie că iarna aceasta nu mai taie niciun brad pentru Crăciun, era de așteptat ca oferta să fie ceva mai restrânsă de sărbători, dar nimeni nu se aștepta ca brazii să fie atât de rari la vedere.

În piața din Vasile Aaron, una dintre cele mai mari din oraș, niciun brad nu va fi comercializat anul acesta. Săptămâna trecută, spațiul care în alți ani era destinat comercializării brazilor de Crăciun era complet gol. Pentru că a sesizat cererea foarte mare, vânzătoarea de la chioșcul cu flori spune că a făcut deja demersurile pentru a vinde ea brăduți. ”Toată lumea vine și mă întreabă, în fiecare zi. Nu este niciun brad la vânzare anul acesta. De săptămâna viitoare o să aduc eu, din aceia micuți, la 20, 30 de lei, în funcție de fiecare”. Situația este identică și la Piața Rahova: zero brazi de vânzare. Nici mari și nici mici. ”Am văzut și eu că nu sunt dar am zis că or aduce, că e prea devreme dar văd că nu vine nimeni. Nici nu știu de unde oi lua. Dar e păcat că e atâtata pădure în jurul Sibiului. Ăștia o taie și duc brazii la București și pe noi ne lasă cu ochii în soare”, spune Maria Barb, locatar în zonă.

La Piața Cibin există brazi! Pe la jumătatea săptămânii trecute, în spațiul destinat lor, erau în jur de 15 brazi la vânzare. Un brad decent, de o înălțime aproximativă de 1,70 metri, se vinde cu 120 de lei. Cei care se apropie de doi metri costă 150 de lei, iar cei peste doi metri costă și 250 de lei. Există și brăduți mici, realizați din creguțe, la 25 de lei. ”Ce avem aici sunt aduși de prin alte județe, de unde avem contracte. Deocamdată e cam slabă vânzarea dar și până la Crăciun mai e ceva timp”, spune unul dintre vânzători.

BauMax și Obi

Cei mai mulți brazi din Sibiu anul acesta i-am găsit în BauMax. La fel ca și anul trecut, întreaga secțiune de grădinărit a fost umplută de brazi, astfel că aici există pentru toate gusturile și în buzunarele. Prețurile încep de la 49,99 lei, pentru un brad micuț, cresc la 69,99 de lei pentru un brad cam de un metru și jumătate și ajung la 179 de lei pentru un brad înalt. De menționat că la BauMax deși stai practic în mijlocul a câteva sute de brazi, nu se simte nici cel mai mic miros de brad, iar coniferele nu vor mirosi nici acasă. La fel ca și în Obi, în celălalt capăt al orașului, în Baumax există de cumpărat și brazi în ghiveci, prețurile fiind de puțin peste 50 de lei.

Unde sunt brazii?

Nu mai puțin de 875 de brazi au fost confiscați de polițiștii sibieni, în cadrul unei acțiuni desfăşurate, joi, 13 decembrie.Polițiștii din cadrul secției nr. 1 Poliţie Rurală Şelimbăr au identificat săptămâna trecută, pe drumul judeţean 106 A Păltiniş – Răşinari, un autotractor ce tracta o semiremorcă încărcată cu brazi. În semiremorca verificată se aflau 1253 de brazi, deși șoferul avea aviz doar pentru 403 pomi de Crăciun. Și tot săptămâna trecută, lucrători din cadrul secției 4 Poliţie Rurală Porumbacu de Jos au confiscat 25 de brazi, care erau transportați de un bărbat în vârstă de  32 ani, din judeţul Dolj.

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

joseph

Acum 8 ani

excelent, oare de ce trebuie sa ucidem atatia pomi, doar pentru a ne satisface niste placeri marunte?
Raspunde

Ilie Pantea

Acum 8 ani

Am achiyitionat anul trecut de la Baumax un \"brad viu\" in ghiveci cu pamant in ideea ca-l plantez dupa sarbatori si SURPRIZA! era taiat ca orice brad de craciun, nu avea nici o radacina era doar infipt in ghiveciul cu pamant. Multumesc Baumax
Raspunde

@Ilie Pantea

Acum 8 ani

Si de ce nu te-ai dus cu bradul inapoi? Mi se pare bataie de joc.
Raspunde

Insula Serpilor

Acum 8 ani

de ce trebuie sacrificati brazii tineri? mi se pare un obicei barbar
Raspunde

pt. 4

Acum 8 ani

pentru ca aia mari nu prea incap in sufragerie.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus