Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
18°C

Romania la Targul de la Viena: noroc cu Sibiul si austriecii

Austriecii au construit un stand al României chiar dacă nu era sigur că vor și primi bani pentru asta, iar Sibiul a adus cei mai mulți expozanți, precum și spectacolul de deschiderea Târgului de Turism de la Viena. Evenimentul a avut România drept țară parteneră, iar responsabilii Autorității de turism au anunțat cu două zile înainte că nu mai dau bani pentru participare.

Cu toate că participarea la Ferien Messe (Viena, 10 – 13 ianuarie 2013) a fost aprobată de fostul Minister al Dezvoltării Regionale și Turismului încă de anul trecut, banii necesari erau incerți cu două zile înainte de eveniment. Asta în condițiile în care România a fost desemnată țară parteneră a evenimentului fapt care, printre altele, a însemnat decorarea scenei principale din cadrul târgului cu imagini din țara noastră. Tot ca țară parteneră, România a fost responsabilă și de organizarea spectacolului de deschidere a târgului. Cu două zile înainte de deschidere, însă, expozanții români ajunși la Viena au aflat că banii pentru standurile unde ar trebui să se așeze nu mai vin.

Austriecii n-au mai așteptat după români

La Târgul de turism de la Viena, cei de la Austrian Airlines au reconstruit o jumătate de avion. Grecii au avut un stand cu ecrane imense, amplasate în așa fel încât să redea panorame la 360 de grade. Iar deasupra bogatului stand al turcilor, zburau mini-zeppeline teleghidate. Cum pentru standul României nu se mai știa dacă vin banii, cei de la Reed Exhibition, organizatorii târgului, au gândit că nu se cade ca tocmai țara parteneră să nu aibă chiar nimic. ”Până la urmă, firma care amenajează târgul și-a asumat riscul de a face niște lucrări pentru care nu se știa dacă va fi plătită”, a amintit primarul Sibiului, orașul cu cea mai importantă prezență în rândul expozanților români. Doar că standul a avut dotări minime: mese simple, mochetă fără pretenții, iluminat simplu și panouri pentru fotografii. Nici măcar aceste panouri nu au fost toate decorate cu imagini din România.

Concurenții direcți au avut standuri mai bune

La Târgul de la Viena a participat și Dragoș Anastasiu, președintele grupului Eurolines România și cel care a readus TUI în România. ”Am văzut că România a fost țară parteneră și că au fost oameni în standul nostru. Acesta putea fi mai frumos, având în vedere cum și-au amenajat locurile concurenții noștri direcți. Cred că în turism contează  imaginea, iar ca țară parteneră a acestui eveniment cu bani mai mulți se puteau face lucruri cu rezultate mai bine. Dar e important că, totuși, România s-a văzut”, spune Anastasiu, care susține că nu știe de problemele legate de finanțare. ”Probabil că acest târg a venit și într-un moment nepotrivit, în sensul că are loc această trecere de la o instituție la alta. Doar că participarea la un astfel de târg nu se pregătește de pe o zi pe alta, ci cu luni înainte”, arată Anastasiu. Odată cu noul Guvern, Autoritatea națională de turism a trecut de la Ministerul Dezvoltării, la cel al Economiei.

Johannis: ”Sibiul s-a descurcat foarte bine”

Imaginea centrului Sibiului a decorat scena principală a târgului, Junii Sibiului au deschis cu un spectacol evenimentul, o trupă din Sibiu a cântat în fiecare zi pe scenă, cei mai mulți expozanți ai standului României au fost din Sibiu. În aceste condiții, primarul orașului, Klaus Johannis, s-a arătat nemulțumit de atitudinea autorităților centrale. ”Îmi displace profund că noi tot țopăim de la o strategie la alta, chiar dacă trebuie, chiar dacă nu trebuie. Ce dacă s-a schimbat Guvernul? Acesta aere dreptul să schimbe strategia, dar o face pentru peste doi ani, nu de pe o zi pe alta. Sibiul s-a descurcat foarte bine la Viena, pentru că Biroul nostru de turism s-a dus cu materialele noastre”, a declarat Johannis. Primarul orașului care a investit imens în imagine pentru turiști crede că situația de la Viena ar fi fost ”inimaginabilă în orice altă țară cu apă caldă sau chiar și cu apă rece”.

750 de expozanți

Potrivit organizatorilor, în cele trei zile ale Târgului de la Viena, cele 750 de standuri din 70 de țări au fost vizitate de peste 148.000 de potențiali turiști. Turnul Sfatului a transmis o solicitare de declarații reprezentanților Ministerului Economiei, în subordinea căruia funcționează acum Autoritatea de turism, dar un răspuns nu a fost, deocamdată, oferit.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

14 comentarii

zexe

Acum 11 ani

Glumita asta de doi bani cu apa calda a mai spus-o Johannis recent. Penibila exprimare pentru un primar provenit din invatamant si apoi ne miram ca au iesit generatii de tembeli. Pai cu profi ca Joha.... Are si asta cultura inalta.... pana la genunchiul broastei!
Raspunde

Vasile

Acum 11 ani

Măi ”zexe”, n-ai putea matale să-ți vezi de treabă! S-au poate ești de la ministerul economiei, turismului, turismului economicos și incompetent...
Raspunde

pt zexe

Acum 11 ani

Îţi place sau nu glumita, cam are dreptate... În plus, nu cred că înţelegi sensul cuvândului \"penibil\", dacă îl foloseşti în acest context. Dă-mi voie să te ajut: \"Care provoacă o impresie neplăcută, supărătoare; greu de suportat, apăsător, jenant.\"
Raspunde

hopa

Acum 11 ani

hopa pinochio..ups ponta....normal k nu vor neocomunistii sa vina cei din afara sa le incurce tzpele din romanica....asa a facut si tati iliescu in 1990 cand a inabusit cu mineriada libertatea din tara.........ce a urmat se vade si in ziua de astazi............saracie,hotzi si manelisti plimband cu jepane pitzipoance ,in timp ce asa zisele neveste sunt acasa facand videochat ,mizerie,tzepe si nesimtire in masa......rezultatul ?emigrare in masa a celor harnici si destepti...k prostii , lingaii si mafiotii au loc in romanika....
Raspunde

Biroul Central USL

Acum 11 ani

Iohannis asta cam are tupeu. Poate il ia Antena3 la zmotocit un pic. Prea si-a luat nasul la purtare. Chiar astazi o sa incepem actiunea pe trustul Intact in privinta d-lui Iohannis. Viva la Revolucion ! Traiasca USL !
Raspunde

callas

Acum 11 ani

spre deosebire de \"provincialii\" Ponta and Co., Johannis stie cu ce se mananca turismul international si chiar ii pasa de imaginea Romaniei in strainatate. Cei ce se zbat acum pentru ciolan au dovedit in vara ca li se rupe de imaginea Romaniei, iar pentru turism au facut doar atat: au demonizat-o pe Udrea. Ceea ce-i intereseaza dupa ce-si vor pune bavetica sa se imfrupte din posturi si avantaje, este lupta pentru supravietuire in posturi si avantaje, mai o minciunica pe la FMI, mai o barfa pe la Schulz, si uite asa, da-i si lupta si da-i si lupta nenicule!
Raspunde

ha ha

Acum 11 ani

va meritati soarta fraierilor....asai cu comunistii la putere...tot inainte tovarasi .....
Raspunde

Johann

Acum 11 ani

daca nu intervenea Johannis ar fi fost un dezastru. inca o dovada ca nemtzii isi fac treaba. in rest.. no comment.
Raspunde

pt. Johann

Acum 11 ani

care nemti, ca Johannis e evreu?!
Raspunde

lavinia

Acum 11 ani

ce ar fi ca sibiul sa aiba autonomie???ce ati zice?cred ca am fi cei mai bogati din tara!!!!si afara cu oltenii si moldovenii din sibiu!!!!!
Raspunde

laviniu

Acum 11 ani

ce ar fi daca lavinia si-ar obtine autonomia si independenta ? ar fi cea mai desteapta fiinta de la ea din camera , cu conditia sa aibe lumina stinsa.
Raspunde

mitica

Acum 11 ani

SIBIENI voi nu vedeti cita frustare au toti care ajung la cascaval [ putere] devin cei mai inversunati dusmani la toate proectele propuse de administratia SIBIULUI SABOTAJ LA INTRAREA IN PATRIMONIU MONDIAL UNESCO STITI DE UNDE PROVINE TANTI GTAPINI TOT DINTRO ZONA DE FRUSTATI PE STATUTU SBIULUI DE SINGURU ORAS DE 3 STELE DIN TARA CU TOATE SABOTARILE CU CONCURSU COZILOR DE TOPOR DIN INTERIOR VORBIM DE SOVINISM JOHANNIS SINGURU CARE SE LUPTA PENTRU IMAGINEA TARI RUSINE FRUSTATILOR SI LIBIDIDINOSI
Raspunde

@ mitica

Acum 11 ani

Ba insecta analfabeta si rasista, daca dam cu DTT scapam de tine?
Raspunde

Popescu Aurelian

Acum 11 ani

Situatia prezentata, pentru mine nu este o noutate. \"Ei\" se cearta iar poporul o trage. \"Madam\" ministru delegat, trebuia sa stea pe metereze si sa lupte pentru rezolvarea problemei, nu pe la televiziuni, la loc caldut. Nu exista problema fara solutie exista oameni competenti sau incompetenti. Se dovedeste ca \"madam\" nu este facuta pentru nici un post de conducere indiferent despre ce domeniu vorbim. Ea poate eventul sa fie responsabila de vorbe-n vant pe la televiziuni. Mi-a placut atitudinea primarului din Sibiu. Este o atitudine responsabila care vrea ceva si realizeaza ceva. Desi putea linistit sa lase toata responsabilitatea nerealizarii in carca guvernatilor el a iesit in fata si a facut tot ce putea sa faca un primar pentru a evita esecul si a pune tara intr-o postura extrem de proasta. Asa ar trebui fiecare sa procedeze atunci cand \"de la CENTRU\" se pierde controlul din lipsa de loialitate si responsabilitate.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus