Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
15°C

Germanii, principalii clienti ai sibienilor

 

La fel ca în 2011 - primul an în care exporturile sibiene au depășit importurile în relațiile comerciale cu statele membre ale Uniunii Europene – și pe tot parcursul anului trecut, companiile din Sibiu (inclusiv marii contribuabili) au livrat către UE mai multe produse și servicii decât au achiziționat. Mai bine de o treime din ceea ce sibienii vând sau cumpără (inclusiv servicii) are destinația sau provine din Germania.

Potrivit datelor comparative ale Direcție Generale a Finanțelor Publice Sibiu, pe primele 11 ale ultimilor doi ani, volumul livrărilor făcute de firmele sibiene către UE a crescut cu peste 110 milioane de lei, ajungând la un total de peste 2,48 miliarde de lei. În ceea ce privește achizițiile din spațiul intracomunitar, volumul acestora a crescut cu mai bine de 184 de milioane de lei, ajungând la un total de peste 1,711 miliarde de lei. Aceste cifre arată că după un prim 2011 în care vânzările au fost mai mari decât achizițiile, a urmat un an în care diferența dintre cei doi indicatori a început să scadă. Procentual,volumul livrărilor către statele membre UE au crescut cu 4,7 procente, în timp ce volumul achizițiilor a crescut în primele 11 luni ale lui 2012 cu mai bine de 12 procente, față de primele 11 luni ale lui 2011. ”Cifrele arată că județul Sibiu prosperă. Am încasat în 2012 cu peste 10% mai mult decât anul anterior, pe o inflație de cinci procente. E bine”, spune Grigore Popescu, directorul executiv al DGFP Sibiu.

Über Alles

Aproape 45 la sută din cele 2,49 de miliarde de lei încasate de firmele sibiene în primele 11 luni ale anului trecut provin din Germania, principalul partener al firmelor din Sibiu. La fel, mai bine de două treimi din banii firmelor din Sibiu care au avut de cumpărat produse sau servicii au mers înapoi în Germania (aproximativ 645 de milioane de lei). Faptul că Germania este principalul partener de afaceri al Sibiului o dovedește diferența față de următoarea țară cu care sibienii au relații comerciale. Aceasta este Italia, aflată pe locul doi atât în topul livrărilor (13,4%), cât și în cel al achizițiilor (15,6%). În fine, locul trei diferă în funcție de indicatorul ales, livrări sau achiziții. Astfel, în topul livrărilor, pe locul III se află Franța (7,2% din total), în timp ce la achiziții, topul întocmit de Fisc poziționează Ungaria pe locul trei (10,5%).

Oferim transport, cumpărăm consultanță

Pentru prima dată, Fiscul sibian a defalcat livrările și achiziții de produse de cele de servicii. Așa se observă că din totalul schimburilor comerciale, aproape jumătate din livrări înseamnă, de fapt, prestări de servicii, trendul fiind unul crescător: 1,02 miliarde în 2011 (primele 11 luni), respectiv 1,17 miliarde de lei în 2012 (tot primele 11 luni). Statisticile sunt total diferite în ceea ce privește achizițiile de servicii, care au o pondere mult mai puțin relevantă din totalul achizițiilor din UE. Valoarea serviciilor achiziționate în primele 11 luni ale lui 2011 a fost de 190 de milioane de lei, iar în perioada similară a lui 2012, volumul serviciilor achiziționate a fost de 238 de milioane de lei.

Potrivit datelor Fiscului, serviciile vândute de sibieni sunt cele de transport, lohn-ul (sub denumirea prestări de servicii asupra bunurilor mobile corporale) și serviciile de detașare de personal. De cumpărat, serviciile achiziționate de firmele sibiene din UE sunt cele de consultanță și management, montaj, instalare, testare și întreținere de echipamente, precum și cele de închirieri de utilaje.

 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

1 comentarii

hooopaaaaaaaaaaa mitica

Acum 11 ani

Este foarte adevarat.Din night-cluburile sibiene se exporta moldovence la greu in Germania,apoi Italia..........harnice si capaible,adevarate patrioate sub si peste.......Marfa de export made in romanika.....Bienvenuti in M...........UE
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus