Sâmbătă,
27.04.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Sibianul Dan Perjovschi laureat cu premiul "printesa Margriet" al Fundatiei Culturale Europene.

Lia şi Dan Perjovschi şi dirijorul german Yoel Gamzou au fost desemnaţi laureaţii celei de-a cincea ediţii a premiului "prinţesa Margriet" al Fundaţiei Culturale Europene.

Ceremonia de decernare a premiilor va avea loc pe 19 martie, la Bruxelles, în prezenţa prinţesei Margriet a Olandei. Premiul "prinţesa Margriet" este decernat anual, începând din 2008, artiştilor, intelectualilor şi activiştilor culturali europeni a căror muncă demonstrează importanţa culturii în construirea unei Europe democratice şi cuprinzătoare, informează un comunicat remis MEDIAFAX.

Premiul se vrea a fi o platformă pentru sprijinul acordat de Fundaţia Culturală Europeană acelor artişti a căror creaţie poate avea o influenţă în cadrul societăţilor europene.

Valoarea premiului este de 25.000 de euro pentru fiecare laureat.

Lia şi Dan Perjovschi sunt artişti vizuali cu o importantă contribuţie la construirea unei scene de artă româneşti şi internaţionale. Cei doi artişti au fost selectaţi de juriu atât pentru rolul activ pe care arta lor l-a jucat în construirea unei comunităţi culturale în România, cât şi pentru relevanţa europeană a acesteia. Lucrând împreună, soţii Perjovschi şi-au transformat studioul într-un spaţiu accesibil în care acţiunile culturale şi educaţia să fie susţinute, cunoştinţele să fie împărtăşite, iar publicul să devină conştient de importanţa istorică şi culturală a rolului artei în societate.

Germanul Yoel Gamzou este director artistic, dirijor al International Mahler Orchestra, capelmaistru şi director muzical adjunct al Staatstheater Kassel. Juriul premiului prinţesa Margriet l-a ales pe Yoel Gamzou pentru excepţionalul său talent şi pentru energia cu care inspiră generaţii de muzicieni şi de spectatori din întreaga Europă. Gamzou provoacă structurile convenţionale ale muzicii clasice, dezvăluindu-i astfel potenţialul democratic.

"Am încercat să am grijă de răniţii de pe câmpul de luptă (românesc). Am construit cum am putut ceea ce am crezut că-i lipseşte. Oferta mea a devenit utilă şi în Occident. Sunt răsplătită de o fundaţie europeană, nu pot decât să mă bucur. Sper ca nonconformiştii să se simtă inspiraţi şi încurajaţi. Sper să nu mă invidieze nimeni - a fost greu", a declarat Lia Perjovschi.

La rândul său, Dan Perjovschi a spus: "Ca artist, până la 35 de ani, iei burse şi după 50 (dacă rezişti), premii. Banii vin la fix să mai achitam din datoriile pentru casa-atelier-arhivă-centru-de-artă din Sibiu, că de bătăi tandre pe umăr şi de strângeri de mâini ne-am săturat. E bine când primeşti un premiu internaţional. Noi îl primim pentru carierele noastre de artişti, pentru că am rămas cu tot cu ele în România şi pentru activitatea publică grupată sub sigla CAA/CAA (Arhiva de Artă Contemporană, Centrul de Analiză a Artei). În 2010 am fost daţi afară din atelier de UNA (Universitatea de Artă), deşi atelierul nostru din Bucureşti era sediul unde activa CAA/CAA, de care beneficiau studenţii şi tinerii (sau mai maturii) artişti, ziarişti sau profesionişti din varii domenii.

Am stat în curtea UNA 21 de ani şi n-am fost o dată invitaţi să ne prezentăm activitatea (aia pentru care luăm premiu). Cum este aşa ceva posibil? Să fim bine înţeleşi, nu ne interesează să predăm, nu vrem să fim doctori şi, har domnului, avem unde conferenţia pe tot mapamondul. E bine când un premiu internaţional repară miopia naţională. Eu şi Lia nu am câştigat niciun premiu naţional de artă. Toate premiile şi bursele noastre sunt internaţionale. Premiul ECF-Princess Margriet nu face decât să confirme trendul. De aia stăm aici. Un ghimpe în coastă. O piatră în pantof. O revoluţie la cotitură".

La ediţiile anterioare ale premiului "prinţesa Margriet", laureaţi au fost teoreticianul Stuart Hall, coregrafii Jérôme Bel şi Pichet Klunchun, dramaturga şi activista Borka Pavićević, regizorul Stefan Kaegi (din Rimini Protokoll), artiştii Kutluğ Ataman şi Šejla Kamerić, regizorul de film John Akomfrah şi curatorul Charles Esche.

Premiul "prinţesa Margriet" a fost decernat pentru prima oară în 2008, de Fundaţia Culturală Europeană, şi poartă numele celei care, timp de peste 24 de ani, a fost preşedinta fundaţiei. Pentru prinţesa Margriet, cultura este întotdeauna un mijloc de evidenţiere a diversităţii europene. Premiul este un parteneriat între Ministerul olandez al Educaţiei, Culturii şi Ştiinţei şi Ministerul olandez al Afacerilor Externe.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

9 comentarii

tr

Acum 11 ani

Din pacate Sibiul nu stie sa ii recunoasca valoarea si lucrarile lui de langa teatru au fost considerat infantile de niste neaveniti si inlocuite. Pacat, pentru ca aduceau o nota proaspata artei sibiene.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Sibiul i-o cunoaste, ca de aia e cetatean de onoare. Cativa bivoli nu inseamna Sibiul.
Raspunde

tr

Acum 11 ani

Faptul ca e cetatean de onoare nu inseamna, din pacate, ca ii recunoastem valoarea. Inseamna ca stim ca e un om valoros, din pacate nu ne prea dam seama de ce. Altfel nu imi pot explica inlocuirea lucrarii lui.
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

tr, lucrarile lui Perjo au mai mult caracterul de happening. Ai venit, ai luat la cunostinta, ai plecat. Nu sunt eterne, dpdv material...
Raspunde

laura

Acum 11 ani

desenele de langa teatru erau penibile. un copil de 4 ani face exact acelasi lucru, poate chiar mai bine. diferenta dintre un copil de 4 ani si acest \"artist\" este ca respectivul poate vorbi ore intregi despre munca lui. cu alte cuvinte este un papagal. talent ioc. faptul ca primeste premii se datoreaza altora din lumea asta care gandesc la fel ca el
Raspunde

@laura

Acum 11 ani

chiar crezi ca un copil de 4 ani poate face exact acelasi lucru? de ce nu le faci tu atunci, decat sa stai sa scrii cretineli pe net mai bine ai desena si tu exact ca dan perjovschi si ai lua niste premii si n-ai mai fi doar o vitica.
Raspunde

@@laura

Acum 11 ani

nu desenez asemenea ineptii pentru ca am alte lucruri mai serioase de facut in viata. spre deosebire de alti ratati, eu traiesc o viata normala
Raspunde

joseph

Acum 11 ani

Laura vezi-ti de telenovele tale si traieste-ti cosmarul vietii tale in liniste. Si lasa-ne si pe noi sa traim. Oricum, desenele alea nu erau pentru tine.
Raspunde

crestin

Acum 11 ani

Dacă vei muri în noaptea asta unde vei merge? Vei merge în rai sau în chinul veşnic al iadului? . Mă veţi căuta, şi Mă veţi găsi, dacă Mă veţi căuta cu toată inima. – spune Dumnezeu în Biblie -Ieremia 29:13. Căutaţi pe Dumnezeu, căci doar cine ÎL cunoaşte personal va fi mântuit. Dacă nu ştiţi cum să ÎL căutaţi citirea Bibliei vă va ajuta ( pe internet se găsesc o serie de siteuri unde se poate citi Biblia în limba română).
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus