Vineri,
29.03.2024
Cer Senin
Acum
19°C

Cand studentii se apuca de afaceri cu masini de curse

”Mai aproape de lumea reală decât atât nu se poate”. Este unul din sfaturile pe care un student suedez l-a transmis studenților  de la Sibiu, invitați să vadă cum se poate face o afacere din construirea de mașini de curse.

 
La Formula Student, o competiție destinată studenților din lumea întreagă ce își construiesc mașini de curse de dimensiuni mai mici, o echipă de la Karlstad University (Suedia) participă din 2007. A reușit asta deoarece studenții de la inginerie au construit mașina, cei de la economie au întocmit un plan de afaceri, cei de la marketing l-au ”vândut” obținând finanțare, iar cei de la management s-au ținut de capul tuturor în respectarea unor termene. An de an, echipa care participă la cursele ce au loc pe circuitul de Formula 1 de la Silverstone își schimbă componența, iar mașina reconstruită.
 
De la niciun ban la 50.000 de euro
 
”Când le-am prezentat ideea, decanul Facultății mi-a spus «la ce rost?». Eu i-am spus că nu îi costă nimic, doar să îmi lase spațiile necesare la dispoziție. «Numai să nu îmi ceri bani»”, a povestit la Sibiu profesorul Göran Karlsson, cel care coordonează echipa universității suedeze Clear River Racing. Studenții au fost entuziasmați de proiect și au căutat ei înșiși sponsori și parteneri pentru a strânge banii necesari construirii unei mașini de curse și participării la Silverstone. Acum, bugetul anual a ajuns la 50.000 de euro, bani strânși de la aproximativ 40 de parteneri – companii din Suedia. Pentru a ajunge la astfel de performanțe, echipa de aproape 50 de studenți a muncit, anul trecut, 23.000 de ore în total. Și niciuna nu s-a suprapus cu orele de curs. Mașina cu care au participat la ediția de anul trecut a Formula Student cântărea 229 de kg, atinge maxim 160 de km/h și accelerează de la 0 la 100 de km/h în mai puțin de patru secunde.
 
Se poate și la Sibiu?
 
Participarea Universității ”Lucian Blaga” din Sibiu la Formula Student este o ideea a rectorului Ioan Bondrea, după ce acesta a descoperit echipa din Suedia – Universitatea Karlstad este parteneră celei sibiene în cadrul programului Erasmus. La invitația rectorului Bondrea, studenții suedezi însoțiți de profesorii lor au venit, săptămâna trecută, pentru a povesti față în față cu studenții sibieni despre ce înseamnă demararea unui astfel de proiect. La întâlnire, conducerea ULBS a invitat și companiile sibiene care ar putea participa la o astfel de idee - Continental Automotive, Takata, Fritzmeier Engineering, SNR Rulmenți, Kromberg & Schubert, Wittenstein au avut reprezentanți din conducere la întâlnire. Totodată, au fost invitați și studenții străini care studiază la Sibiu prin intermediul programului Erasmus.
”Așa cum avem echipele de roboți, așa putem avea și aceste echipe pentru Formula Student. Este un mod excepțional de a îmbina teoria cu practica. Și la roboți am început cu o singură echipă, iar acum sunt patru. Într-un proiect precum Formula Student, însă, nu mai e vorba numai de inginerie, ci și de marketing, management, științe economice, mai multe discipline. Eu văd acest proiect realizat cu o singură condiție: să se implice și companiile. Fără acestea nu se poate”, spune Ioan Bondrea, rectorul Universității ”Lucian Blaga”. În cursul lunii viitoare este programată o întâlnire cu potențialele companii partenere, pentru a stabili eventuale termene concrete, în ideea în care, de anul viitor, și la Sibiu va exista o echipă Formula Student. ”Pentru studenții noștri ar fi o carte de vizită extraordinară. Cunoștințe teoretice au, iar acestea pot fi aplicate printr-un astfel de proiect”.
 
Airbus, Mercedes, 100 de echipe
 
La ediția din 2012 a Formula Student, au participat aproape 100 de echipe studențești. Au oferit premii (pentru prezentarea economică a echipei, pentru designul mașini, pentru accelerație etc) companii precum Airbus, Mercedes, Shell, Nissan sau Jaguar. Competiția a fost câștigată de o echipă din Suedia.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus