Joi,
28.03.2024
Partial Noros
Acum
17°C

Coplata: banii spitalelor, revolta pacientilor

Proiect: de luna viitoare, la externare pacienţii trebuie să achite pentru serviciile medicale de care au beneficiat în spital o sumă cuprinsă între 5 şi 10 lei. Reacții: pacienții sunt nemulțumiți, în timp ce managerii spitalelor calculează venituri suplimentare.

 
Potrivit Contractului cadru privind condiţiile acordării asistenţei medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru anii 2013 – 2014, este prevăzută propunerea, suspusă dezbaterii pe site-ul Ministerului Sănătăţii, potrivit căreia, din martie să fie introdusă coplata pentru spitale, iar pacienţii să achite maxim zece lei pentru perioada de spitalizare.
"Pentru serviciile medicale spitaliceşti acordate în regim de spitalizare continuă, nivelul minim al coplăţii este de 5 lei, iar nivelul maxim este de 10 lei. Valoare coplăţii este stabilită de fiecare unitate sanitară cu paturi pe bază de criterii proprii, cu avizul Consiliului de administraţie al unităţii sanitare respective", se menţionează în actul normativ.
 
Minim 188.000 de lei în plus pentru Județean
 
Luând spre exemplu Spitalul Clinic Judeţean Sibiu, în cursul anului 2012, unitatea spitalicească a înregistrat 37.690 de internări şi un număr de 37.637 de externări. Numărul minim de externări într-o lună a fost de 2.797, iar cele mai mult externări au fost făcute în martie, respectiv 3.497 de externări. Astfel, dacă numărul pacienţilor Spitalului Judeţean rămâne constant, asta ar însemna un venit lunar suplimentar de minim 27.970 lei, iar pe an 188.185 dacă fiecare pacient externat ar achita 5 lei şi 376.370 lei, dacă fiecare sibian internat ar plăti 10 lei.
„Coplata serviciilor medicale pentru pacienţii internaţi este una din măsurile care fac parte din reforma sistemului de sănătate. Această coplată înseamnă achitarea de către pacient a unei sume de maxim 10 lei, la externare. Pentru spitale ea va însemna o sursă suplimentară de fonduri. Chiar dacă suma nu este una foarte mare, orice sursă de venit este bine venită în demersul nostru permanent de îmbunătăţire a actului medical. Probabil coplata va fi stipulată în contractul-cadru care va fi încheiat între fiecare spital din ţară şi Casa de Asigurări de Sănătate”, a declarat Decebal Todăriţă, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic Judeţean Sibiu.
 
Pacienţii nemulţumiţi
 
Hotărârea de Guvern ar urma să intre în vigoare 1 martie 2013, aceasta fiind data la care se abrogă HG 1389/2010. Pe holurile spitalelor sibiene pacienţii îşi plimbă durerile şi discută politică. Tot ce au citit în ziare sau au văzut la televizor despre coplată îi nemulţumeşte, pentru că spun ei „s-au săturat să fie furaţi de stat”.
„Asigurări plătim, impozite ne iau, veniturile sunt vai de ele, spitalele româneşti merg pe bază de atenţii, de unde să le dăm şi alţi bani?”, spune o sibiancă de 57 de ani, internată de patru zile în Spitalul Judeţean. Unii pacienţi admit că 10 lei nu reprezintă o sumă foarte mare, dar „când eşti şi bolnav şi sărac, orice leu se simte”.
Serviciile medicale spitaliceşti, acordate în regim de spitalizare continuă, pentru care se va încasa coplata sunt cele prevăzute în pachetul de servicii medicale de bază şi în pachetul de servicii ce se acordă persoanelor care se asigură facultativ. Scutite de coplată vor fi serviciile acordate pacienţilor pentru care criteriul de internare este urgenţa, serviciile medicale spitaliceşti acordate în secţiile sau compartimentele de îngrijiri paliative, serviciile acordate pacienţilor care necesită asistenţă medicală spitalicească de lungă durată (ani), precum şi internările obligatorii pentru bolnavii psihic şi cele dispuse prin ordonanţa procurorului pe timpul judecării sau urmăririi penale.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Dorina Nitu

de Dorina Nitu

Social
Telefon:
0742 381 305

Comentarii

8 comentarii

opinia ta

Acum 11 ani

ne putem sterge la fund cu orice opinie ... ce mai conteaza! Platesti intr-o mie de locuri pentru a fi bagat in seama in spital, ce mai conteaza inca 1 taxa infima, asa-i? DAR ... faptul ca ne calca iar in picioare nu mai este infim!! rusine!
Raspunde

liu

Acum 11 ani

Romanii abuzeaza de orice e gratis. Si 1 LEU daca pune tot e mai bine decat moca
Raspunde

#

Acum 11 ani

Luati banii de la astia: turnulsfatului.ro/18892/asistatii-sociali-au-pacalit-statul-cu-22-000-de-euro.html
Raspunde

Gaga

Acum 11 ani

Si daca nu vreau sa platesc la externare ce patesc ? Ma transfera la Aiud ???
Raspunde

BOBY

Acum 11 ani

In curand o sa ma internez in spital ,si nu le platesc sa vedeti ce-i mai enervez ,ce tensiune nervoasa le creez,o sa fie circul de pe lume!!! chem si presa ,televiziunea, se aduna lumea ,....sa-si prezinte opinia...,ma tavalesc pe jos de ras!!
Raspunde

#

Acum 11 ani

Ceva investitii straine se mai fac prin Sibiu? Scade somajul, dar angajari nu se fac. Vine vreo companie straina care sa angajeze o mie de sibieni?
Raspunde

siby

Acum 11 ani

Ce sa zic, se revigoreaza sistemul deja prabusit al Ministerului Sanatatii cu banii astia de seminte! Veti vedea ca dupa cateva luni suma va creste usor, usor pana ajunge la 50 lei!
Raspunde

pensionara

Acum 11 ani

nu sunt de acord cu coplata,dar cine ma baga in seama,am mai sous,am platit la sanatate 39 de ani si 7 luni,din pensie platesc la sanatate,dar analizele pe care trebuia sa le fac,ca nu aveam internare,le-am platit(RMN-300LEI+ ALTE ANALIZE)
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus