Vineri,
02.12.2022
Parțial Noros
Acum
2°C

O poveste de o zi – locomotivele-tezaur

 

Muzeul locomotivelor cu aburi de la Sibiu. A ieșit iar în presă, zilele trecute, după ce directorul Muzeului Național Brukenthal a acuzat că de acolo a fost aproape furată o locomotivă-tezaur. Muzeu? Nimeni, dar absolut nimeni din Gara Sibiu nu îți poate numi un responsabil de așa-zis muzeu. Noroc că afară este iarnă, altfel bălăriile naturii ar acoperi imensele locomotive declarate acum bijuterii. În fapt, mormane de fier neîntreținut, de pe care vopseaua s-a scorojit demult, iar rugina curge râuri.

S-au agitat puțin apele, au apărut comunicate de presă, ceva articole și un anunț că s-ar deschide un dosar de cercetare penală. Împotriva cui? Împotriva primarului din Zlatna care vrea să investească cel puțin 150.000 de euro (din banii publici, nu ai lui) alături de cei 4.000 pe care i-a dat pentru locomotivă, pentru a o repune în funcțiune pe un traseu turistic? Cel puțin omul are un interes pentru care acționează. Altfel, doar ploile mai acționează pe locomotivele din Sibiu.

Am mers mai departe pe firul ”vânzării la bucată a tezaurului industrial”, după cum a fost prezentată povestea în public. Nici măcar corect nu a fost livrată: autoritățile habar nu aveau cine a vândut locomotiva de 65.000 de euro (asta e altă poveste: cum să pui un astfel de preț pe o locomotivă din care au mai rămas 16 tone de fier și care are nevoie de reparații în valoare de cel puțin 150.000 de euro?). Vânzătoare era o altă societate lichidatoare, decât cea anunțată oficial. La fel, pe bâjbâite scoase de prin te miri ce sertare erau și alte date.

N-are rost. Sunt doar povești. Muzeul locomotivelor cu aburi din Sibiu a devenit deja istorie. În atâția ani de nepăsare să vii să arunci din nou cu vorbe nu cred că are rost. Dacă există cineva cu adevărat interesat de acestea, atunci ar fi bine să apară cu ceva fapte. De discuții legate de sistemul imposibil, de piedicile și interesele miticilor ne sunt sătule forumurile on-line.

 

 

 

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 235

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus