Sâmbătă,
18.09.2021
Parțial Noros
Acum
19°C

CJP Sibiu despre doctorul Adrian Ienea: contractul de munca suspendat si dosarele reexaminate. "Acest individ nu mai poate fi numit medic!"

Cazul de luare de mită în care este implicat Adrian Ienea, medic primar expert al asigurărilor sociale în cadrul Biroului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu, se va lăsa cu urmări în ceea ce privește angajarea viitorilor doctori. De asemenea, la finalizarea cazului, dosarele celor cu pensie de invaliditate, care au trecut prin mâna medicului Ienea, vor fi reanalizate de colegele acestuia.

Potrivit directorului executiv al CJPS, Dorel Aldea, medicului Ienea, arestat pentru 29 de zile, în urma unui flagrant pus la cale de echipe mixte formate din procurori, polițiști sau angajați ai Serviciului Român de Informații, i se va suspenda contractul de muncă, dat fiind că sancțiunile într-un astfel de caz trebuie să fie conforme cu prevederile Codului Muncii. „Angajații Biroului de Expertiză Medicală nu sunt funcționari publici. Nefiind funcționari publici, nu se pot lua, de mine direct, măsuri. Trebuie să recurgem la cele din Codul Muncii. Măsurile care se puteau lua pe partea de funcționari publici erau foarte clare, foarte rapide și foarte drastice. Acum, trebuie să așteptăm decizia DIICOT-ului. Am înțeles că este arestat preventiv pentru 29 de zile. În acest moment, noi putem suspenda contractul de muncă până la terminarea anchetei, cu decizia finală, trimiterea în judecată. Eu cred că va fi o arestare. Atunci, măsurile decurg din această decizie a DIICOT”, a declarat Aldea, directorul CJPS, în cadrul unei conferințe de presă din 7 martie 2013.

Adus la Sibiu, pentru a se ocupa de Mediaș

Doctorul Ienea a ajuns la Casa Județeană de Pensii Sibiu, ca medic de expertiză medicală, în urma unei solicitări a conducerii instituției, care se vedea nevoită să angajeze o persoană pe acest domeniu în urma plecării, prin demisie, a unui alt doctor. „Dânsul a venit la noi din cauza faptului că, prin demisie, am pierdut un medic de expertiză medicală, care era la Mediaș, deservea acea zonă. Neavând posibilitatea să facem angajări, din cauza legislației în vigoare, am putut să detașăm un medic, care s-a nimerit de la Brașov. Dânșii aveau cinci medici. Casa județeană de Pensii a avut un punct de lucru, la Mediaș, ca să nu îi mai punem pe drumuri pe oameni”, a spus Dorel Aldea.

Însă, doctorul asupra căruia planează suspiciunea de luare de mită trebuia să îi investigheze, din punct de vedere medical, pe cetățenii din Mediaș. Ienea nu s-a dus la Mediaș, iar actualul director al CJPS spune că nu cunoaște motivul. „Nu vă pot răspunde, întrebați fosta conducere. În momentul când i-am prelungit detașarea, convenția mea cu dumnealui a fost să meargă la Mediaș, altfel nu i-o prelungeam”, a mai spus Dorel Aldea.

Schimbări: controale, interviuri de angajare, verificări...

În acest moment, CJPS se află în aceeași situație ca cea de dinaintea angajării lui Adrian Ienea. Ca și atunci, și acum în Biroul de Expertiză Medicală au rămas doi doctori.

Întrebat cum se poate feri, pe viitor, instituția de astfel de medici, directorul Aldea a spus că, la angajare, se vor cere referințe despre candidați, iar aceștia vor fi trecuți printr-o serie de teste. „În primul rând, trebuie să ne gândim să ajungem și noi ca sistemul privat. Când angajezi un om, efectiv trebuie să ai niște referințe de la ceilalți angajatori, de la colegii de serviciu, de la un interviu foarte bine structurat, nu doar partea tehnică, în care sunt niște subiecte de concurs, pe meserie. Trebuie să ai o discuție cu acel om și să găsești un mod integrat de a-l expertiza. (...) Dacă eram în funcție la momentul la care a venit, verificam!”, a declarat Dorel Aldea, directorul executiv al CJPS, care a subliniat cu o siguranță debordantă că „Nu o să se mai întâmple așa ceva!”.

Dosarele, reanalizate

În plus, dosarele care au trecut prin mâna medicului Ienea vor fi reevaluate, la finalul anchetei. „Când vom ști toate datele, dosarele vor trece prin filtrul celor doi medici”, a mai spus Aldea, care nu consideră necesar ca cei cu pensii de invaliditate să fie rechemați pentru o nouă examinare. „Sunt decizii medicale pe cazuistică clară, care se pot vedea, pentru că în spatele unui dosar de pensie de invaliditate sunt nişte acte medicale. Actul medical nu vine de la domnul Ienea, vine de la medicul specialist de interne, de la medicul specialist de cardiologie, poate să vină de la Direcţia de Recuperare a Capacităţii de Muncă”, a adăugat Aldea.

Să iasă din sistem uscăciunile!

Deși nu au existat reclamații scrise împotriva nici unui medic de la Expertiză Medicală, directorul Casei Județene de Pensii spune că acuzațiile care i se aduc lui Adrian Ienea afectează imaginea instituției, care se dorește a fi în slujba cetățeanului. „Din cauza unor indivizi, Casele de Pensii în care se muncește foarte mult și este foarte greu să faci lucruri bune, profesioniste cu privire la tot ce ne trece prin mână la acest nivel, au de suferit. Din această cauză, din nou Casele Județene de Pensii și cea Națională sunt puse într-o lumină proastă și nu merităm. E foarte greu!”, subliniază Aldea.

În plus, directorul consideră că activitatea anchetatorilor au rolul de a rejecta „uscăciunile” din sistem.  „Trăind în lumea medicală, cine face acest lucru nu mai poate fi numit medic sau doctor, pentru că a depus un jurământ(n.r. - jurământul lui Hipocrate) și acest jurământ însemna a face bine, nu a face bine pe bani, din punctul meu de vedere, și pe șpagă. (...) Le mulțumesc(n.r. - organelor de anchetă) că și-au făcut treaba foarte bine și s-au descoperit toate aceste lucruri. Sper ca la un moment dat toate aceste uscăciuni să iasă din sistem. Nu mă refer la Sibiu, ci la întreaga țară”, spune Aldea.

„Îmi pare rău...”

În conferința de presă de joi, 7 martie, directorul CJPS nu a putut să prezinte cu exactitate numărul persoanelor de la care medicul Adrian Ienea a cerut, respectiv, luat mită. Potrivit anchetatorilor, doar în decurs de o lună, între 22 ianuarie 2013 - 26 februarie 2013, peste 150 de persoane cu pensie de invaliditate au dat șpagă medicului. „Nu știm câți pensionari de invaliditate i-au trecut prin mână ca șpagă. Nu pot să vă spun unde a intervenit acest medic. Să nu fie depensionat? Să i se mențină gradul? Nu pot să vă spun acest lucru, pentru că nu avem datele necesare”, a mai spus Dorel Aldea, care și-a cerut scuze, în numele instituției, față de persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor doctorului Adrian Ienea. „Părerea mea e că este un caz trist, pentru noi. Îmi cer scuze, dacă acești pensionari de invaliditate au suferit de pe urma diagnosticului sau a încadrării într-un grad de invaliditate. Încercăm să descoperim toate neregulile care au fost făcute și să le punem pe făgaș pe care trebuie să fie”.

În fapt, medicii Biroului de Expertiză Medicală analizează posibilitatea schimbărilor de grad de invaliditate. Persoanele pot fi încadrate în trei grade de invaliditate, iar această încadrare aduce cu ea și posibilitatea sau imposibilitatea de a lucra.

Astfel, dacă o persoană este încadrată la gradul 1, ea este în imposibilitatea de a se îngriji și, totodată, a pierdut total sau aproape total capacitatea de muncă. Persoanele din gradul 2 de invaliditate sunt cele care și-au pierdut  capacitatea de muncă, însă se pot îngriji. Ultima categorie, respectiv gradul 3, este destinată celor care, în funcție de expertiza medicului, pot să revină în câmpul muncii, cu jumătate de normă. Evident, în acest caz, persoana în cauză trece la activitatea de muncă, prin depensionare.„Din gradul trei se poate trece, prin depensionare, la activitatea de muncă, și putem să redăm pensionarul de invaliditate în circuitul productiv, iar din gradul doi putem să îl depensionăm în gradul trei și astfel poate să muncească cu jumătate de normă”.

Comentarii

29 comentarii

alexia

Acum 8 ani

Felicitari d-nul Aldea,pentru claritatea informatiilor transmise.Este o diferenta intre pensie de invaliditate si certificat de handicap,pe care o sesiseaza numai un profesionist. Popelta sa-si pezinte demisia pentru dezinformare!!!!Deruteaza o tara intreaga,rusine!
Raspunde

ha .ha,,

Acum 8 ani

dar voi unde ati fost ,strutilor . nu beti cafele inpreuna .aduceti-l pe medicul legist ,al judetului..el tine o expertiza 60 zile ,pina ii vine mina si dupa aceia ,mai gaseste fisul dintr-o strecuratoare , sa vedem pe unde a trecut.
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

Alt mare fisss!Nu s-a mai discutat,nu de mult,despre fraude in sistemul pensiilor de handicap sau invaliditate?Si?S-a rezolvat ceva?
Raspunde

pt 3

Acum 8 ani

mergeti in piata la medias si ii gasiti vinzatori la baraci , tarabe ,trebuie si un card evidenta pe program ,sa controleze in timp real ,garda , nu politia ca-i stie pe dinafara , la ei cind se ingroase glumele intr-o parte , schimba ciorapi , intre ei . nu-i face bine decit cazanul cu zmoala.
Raspunde

adevar 2013

Acum 8 ani

nea dorele il suspenzi , trei minute si dai cartonasul galben ca la turca ..bravos niculitule . halal sef . oameni aia au prins pisica de coada si jici miine ca au lipsa de sare pe rana si ca te-au jignit . tu dece nu ai facut implozie [ curatenie ] in biroul de alaturi . ii dai ,tai ,etc . ,trei la suta din salariu .bravos .
Raspunde

unu\'

Acum 8 ani

@4:N-am inteles nimic!N-am drum in Medias!Am ciorapii mei,ii schimb zilnic(nu intre ei,evident!).In rest,s-auzim numai de bine!
Raspunde

MIMI

Acum 8 ani

Papagalule nu tie rusine?Tu esti ce-l mai mare spagar,coruptule ar trebui sa dispari tu din sistem.Intradevar vrei sa te scoti USCACIUNE.
Raspunde

joseph

Acum 8 ani

De ce l-ati luat de langa voi, ma, netrebnicilor, n-a mai vrut sa-mparta spaga? Toti sunteti putrezi, manca-v-ar boala!
Raspunde

L.

Acum 8 ani

NU STII CA LA DOCTOR NU SE VINE CU MAMA GOALA? -DR, IENEA , IN 13.09.12AM DAT 100 EURO CA SA NU TAIE PENSIA. AM PARAPAREZA SPASTICA ,TAHICARDIE SI LEUCEMIE. MERITA PEDEAPSA MAXIMA. IN 2011 A SPUS CA DACA NU APARE CEVA SPECTACULOS.... NU MAI AM PENSIE .....
Raspunde

lampa

Acum 8 ani

Mai Petrut nu ai nici o informatie despre noile arestari din clanul camatarilor, cu haiduc catalin marian in frunte
Raspunde

un sibian

Acum 8 ani

Da pe Boitan cand o intreaba cineva de sanatate ?
Raspunde

p 9

Acum 8 ani

va doresc sanatate ,nu va mai suparati,mai mult dauneza sanatati d-tra ,circul dureaza 2-3 zile, o mina spala pe alta . ati avut curaj.succes.
Raspunde

ina

Acum 8 ani

mai sunt doua hoate la pensi care nu au avut loc de ienea trebuie sa le faca lor loc
Raspunde

ica24

Acum 8 ani

sint in pensie de boala din 2005 (infart- implantare stent), tahicardie, diabet (300-400 glicemie), glanda tiroida(gusa) am beneficiat pina in 2011de gr 2, dar neavind banii100 de euro) dl dr ienea ma trecut in gr 3spunindumi sa ma multumesc cu atit iar la anul daca nu vin cu ce trebuie pot sa stau acasa sami caut de lucru. nu stiu daca cineva aude , va rog verificati dosarele si din 2011 toate pensiile taiate se datoreaza nca nu iau dat banii. va rog mult sa ma credeti ce spun
Raspunde

Guvernul

Acum 8 ani

Tuturor celor afectati le dorim grabnica insanatosire si noi si mari succese in munca.
Raspunde

FONDURI NERAMBURSABILE UE

Acum 8 ani

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro
Raspunde

ani

Acum 8 ani

taie la cine nu trebuie hotiii si mai sint doctori care iau spaga
Raspunde

dan

Acum 8 ani

ce sa spun, ceilalti doctori n-or fi luat bani ,toti sunt o apa si un pamint
Raspunde

ion

Acum 8 ani

verificati din2011 ,de atunci au inceput sa puna oamenii pe drumuri sa-si faca fel de fel de analize , la anumite cabinete pe bani grei pentru posibilitatile lor ,si sa le dea si lor spaga cuvenita , cei care nu au avut atat cat au cerut , le-a taiat gradul.Din pensia de 480 de ron au taiat la380 , si ei cereau 200euro, Nimeni nu misca in front, oameni cu boli grele , bolnavi si in jur de 60 de ani . Daca e sa fim sinceri sa fim pana la capat.Cum sa traiesti cu 380 ron,sa dai si spagi si unde si ce sa lucrezi paralizat , la 58-60 de ani?????????asta se numeste bataie de joc ,ar fi bn sa se faca dreptate,
Raspunde

io

Acum 8 ani

este din brasov , sa inceput extirparea maselei de minte ,dar creste alta . bani sint din traista guvernului , de la ragateni ,asa ca pe ei neamule . vine altul din cumetrie si ii ia locul . dar amariti adevarati ,vor da si mai mult .
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Am insotit la inceputul lui 2012 o persoana operata pe creerul mic de cateva saptamani din MEDIAS ,greu transportabila care mai avea siHODKING gradul 4 si n-a fost multumit de ce documente avea si am umblat pe la CLUJ dei-am adus ce-a mai cerut de a incadrat-o in gradul 2
Raspunde

gigi

Acum 8 ani

Nu era prost,dar inteligenta n-are nimic cu,caracterul ,cred ca-i sicana sa cotizeze pe ce-i ce aveau si acte de la medici ce erau corespunzatoare.Unii spuneau ca mai bine -i dau ca daca nu-i dau ce-mi cere ma costa de 3ori mai mult.
Raspunde

LUCICA

Acum 8 ani

l-am cunoscut la Fagaras-pacat pentru ceia ce i s-a intimplat.om credincios.nu cersetor.nu spagar.apoi care medic nu ia daca i se ofera?inca nu s-a nascut ala.ii doresc m.succes si sa se rezolve in favoarea sa.
Raspunde

COSTEL

Acum 8 ani

Pentru LUCICA esti cumva sora lui Ienea SA PUTREZEASCA IN INCHISOARE SI SA NU II CADA SAPUNUL PE JOS SA IL IA DRACU DAR NU IL IA CA E TOT DRAC DE AL LUI
Raspunde

pdf

Acum 8 ani

bine va facut dr ienea asta da dreptate ca le-a facut dreptate la hotii care nu muncesc si asteapta bani de la stat.oare de ce tot astia sunt indignati?de ce nu a scris aici un om corect cum este de exemplu INA SI LUCICA .MULTUMESC ACESTOR PERSOANE CARE AU VAZUT CU ADEVARAT CE DOCTOR AVEM BUN DREPT SI CU SUFLET.LEPRA DINAINTE COSTEL SE VEDE CA E PE INVERS ASTIA SA DISPARA DIN TARA PE TOATA VIATA SI TOTI MINCINOSII SPURCATI .
Raspunde

fhk

Acum 8 ani

lepre imputite si ordinare sunt toti care au scris contra dr ienea.SA-I AJUNGA CU ADEVARAT CELE MAI GRAVE BOLI EXISTENTE PE ACEST PAMINT SI SA-SI ADUCA CU TOTI AMINTE CAND OR FI BOLNAVI DE UNDE LI SE TRAG TOATE.FOCUL IADULUI SA VA ARDA FARA INCETARE PE TOTI ZISII BOLNAVI
Raspunde

ira

Acum 8 ani

nu pe dr ienea trebuia sa-l caute ci pe Ghiteasca si pe boitana care iau secat pe toti bolnavii si au niste vile de nu crezi ochilor .Pe hoatele astea trebuie ridicate si puse la zid sa demonstreze cu ce bani au facut vilele?unde e oare dreptatea ?secavar inima in voi ..
Raspunde

ica24

Acum 7 ani

catre dr casei de pensii sibiu - verivica-le si pe cele doua asa zise Dr-ori pentru ca sint surori cu Dr IENEA si ele iau spaga
Raspunde

ivan daniel

Acum 6 ani

toti se dau bolnavi cand e vorba de munca,avem o tara plina cu bolnavi.flagrant ha ha ha,pai daca va aducea cineva voua bani iy refuzati nu?eu cred ca puteti fi incadrati in gradul 1 de handicap.....mintal desigur.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus