Cazul de luare de mită în care este implicat Adrian Ienea, medic primar expert al asigurărilor sociale în cadrul Biroului de Expertiză Medicală și Recuperarea Capacității de Muncă din cadrul Casei Județene de Pensii Sibiu, se va lăsa cu urmări în ceea ce privește angajarea viitorilor doctori. De asemenea, la finalizarea cazului, dosarele celor cu pensie de invaliditate, care au trecut prin mâna medicului Ienea, vor fi reanalizate de colegele acestuia.
Potrivit directorului executiv al CJPS, Dorel Aldea, medicului Ienea, arestat pentru 29 de zile, în urma unui flagrant pus la cale de echipe mixte formate din procurori, polițiști sau angajați ai Serviciului Român de Informații, i se va suspenda contractul de muncă, dat fiind că sancțiunile într-un astfel de caz trebuie să fie conforme cu prevederile Codului Muncii. „Angajații Biroului de Expertiză Medicală nu sunt funcționari publici. Nefiind funcționari publici, nu se pot lua, de mine direct, măsuri. Trebuie să recurgem la cele din Codul Muncii. Măsurile care se puteau lua pe partea de funcționari publici erau foarte clare, foarte rapide și foarte drastice. Acum, trebuie să așteptăm decizia DIICOT-ului. Am înțeles că este arestat preventiv pentru 29 de zile. În acest moment, noi putem suspenda contractul de muncă până la terminarea anchetei, cu decizia finală, trimiterea în judecată. Eu cred că va fi o arestare. Atunci, măsurile decurg din această decizie a DIICOT”, a declarat Aldea, directorul CJPS, în cadrul unei conferințe de presă din 7 martie 2013.
Adus la Sibiu, pentru a se ocupa de Mediaș
Doctorul Ienea a ajuns la Casa Județeană de Pensii Sibiu, ca medic de expertiză medicală, în urma unei solicitări a conducerii instituției, care se vedea nevoită să angajeze o persoană pe acest domeniu în urma plecării, prin demisie, a unui alt doctor. „Dânsul a venit la noi din cauza faptului că, prin demisie, am pierdut un medic de expertiză medicală, care era la Mediaș, deservea acea zonă. Neavând posibilitatea să facem angajări, din cauza legislației în vigoare, am putut să detașăm un medic, care s-a nimerit de la Brașov. Dânșii aveau cinci medici. Casa județeană de Pensii a avut un punct de lucru, la Mediaș, ca să nu îi mai punem pe drumuri pe oameni”, a spus Dorel Aldea.
Însă, doctorul asupra căruia planează suspiciunea de luare de mită trebuia să îi investigheze, din punct de vedere medical, pe cetățenii din Mediaș. Ienea nu s-a dus la Mediaș, iar actualul director al CJPS spune că nu cunoaște motivul. „Nu vă pot răspunde, întrebați fosta conducere. În momentul când i-am prelungit detașarea, convenția mea cu dumnealui a fost să meargă la Mediaș, altfel nu i-o prelungeam”, a mai spus Dorel Aldea.
Schimbări: controale, interviuri de angajare, verificări...
În acest moment, CJPS se află în aceeași situație ca cea de dinaintea angajării lui Adrian Ienea. Ca și atunci, și acum în Biroul de Expertiză Medicală au rămas doi doctori.
Întrebat cum se poate feri, pe viitor, instituția de astfel de medici, directorul Aldea a spus că, la angajare, se vor cere referințe despre candidați, iar aceștia vor fi trecuți printr-o serie de teste. „În primul rând, trebuie să ne gândim să ajungem și noi ca sistemul privat. Când angajezi un om, efectiv trebuie să ai niște referințe de la ceilalți angajatori, de la colegii de serviciu, de la un interviu foarte bine structurat, nu doar partea tehnică, în care sunt niște subiecte de concurs, pe meserie. Trebuie să ai o discuție cu acel om și să găsești un mod integrat de a-l expertiza. (...) Dacă eram în funcție la momentul la care a venit, verificam!”, a declarat Dorel Aldea, directorul executiv al CJPS, care a subliniat cu o siguranță debordantă că „Nu o să se mai întâmple așa ceva!”.
Dosarele, reanalizate
În plus, dosarele care au trecut prin mâna medicului Ienea vor fi reevaluate, la finalul anchetei. „Când vom ști toate datele, dosarele vor trece prin filtrul celor doi medici”, a mai spus Aldea, care nu consideră necesar ca cei cu pensii de invaliditate să fie rechemați pentru o nouă examinare. „Sunt decizii medicale pe cazuistică clară, care se pot vedea, pentru că în spatele unui dosar de pensie de invaliditate sunt nişte acte medicale. Actul medical nu vine de la domnul Ienea, vine de la medicul specialist de interne, de la medicul specialist de cardiologie, poate să vină de la Direcţia de Recuperare a Capacităţii de Muncă”, a adăugat Aldea.
Să iasă din sistem uscăciunile!
Deși nu au existat reclamații scrise împotriva nici unui medic de la Expertiză Medicală, directorul Casei Județene de Pensii spune că acuzațiile care i se aduc lui Adrian Ienea afectează imaginea instituției, care se dorește a fi în slujba cetățeanului. „Din cauza unor indivizi, Casele de Pensii în care se muncește foarte mult și este foarte greu să faci lucruri bune, profesioniste cu privire la tot ce ne trece prin mână la acest nivel, au de suferit. Din această cauză, din nou Casele Județene de Pensii și cea Națională sunt puse într-o lumină proastă și nu merităm. E foarte greu!”, subliniază Aldea.
În plus, directorul consideră că activitatea anchetatorilor au rolul de a rejecta „uscăciunile” din sistem. „Trăind în lumea medicală, cine face acest lucru nu mai poate fi numit medic sau doctor, pentru că a depus un jurământ(n.r. - jurământul lui Hipocrate) și acest jurământ însemna a face bine, nu a face bine pe bani, din punctul meu de vedere, și pe șpagă. (...) Le mulțumesc(n.r. - organelor de anchetă) că și-au făcut treaba foarte bine și s-au descoperit toate aceste lucruri. Sper ca la un moment dat toate aceste uscăciuni să iasă din sistem. Nu mă refer la Sibiu, ci la întreaga țară”, spune Aldea.
„Îmi pare rău...”
În conferința de presă de joi, 7 martie, directorul CJPS nu a putut să prezinte cu exactitate numărul persoanelor de la care medicul Adrian Ienea a cerut, respectiv, luat mită. Potrivit anchetatorilor, doar în decurs de o lună, între 22 ianuarie 2013 - 26 februarie 2013, peste 150 de persoane cu pensie de invaliditate au dat șpagă medicului. „Nu știm câți pensionari de invaliditate i-au trecut prin mână ca șpagă. Nu pot să vă spun unde a intervenit acest medic. Să nu fie depensionat? Să i se mențină gradul? Nu pot să vă spun acest lucru, pentru că nu avem datele necesare”, a mai spus Dorel Aldea, care și-a cerut scuze, în numele instituției, față de persoanele care au avut de suferit în urma acțiunilor doctorului Adrian Ienea. „Părerea mea e că este un caz trist, pentru noi. Îmi cer scuze, dacă acești pensionari de invaliditate au suferit de pe urma diagnosticului sau a încadrării într-un grad de invaliditate. Încercăm să descoperim toate neregulile care au fost făcute și să le punem pe făgaș pe care trebuie să fie”.
În fapt, medicii Biroului de Expertiză Medicală analizează posibilitatea schimbărilor de grad de invaliditate. Persoanele pot fi încadrate în trei grade de invaliditate, iar această încadrare aduce cu ea și posibilitatea sau imposibilitatea de a lucra.
Astfel, dacă o persoană este încadrată la gradul 1, ea este în imposibilitatea de a se îngriji și, totodată, a pierdut total sau aproape total capacitatea de muncă. Persoanele din gradul 2 de invaliditate sunt cele care și-au pierdut capacitatea de muncă, însă se pot îngriji. Ultima categorie, respectiv gradul 3, este destinată celor care, în funcție de expertiza medicului, pot să revină în câmpul muncii, cu jumătate de normă. Evident, în acest caz, persoana în cauză trece la activitatea de muncă, prin depensionare.„Din gradul trei se poate trece, prin depensionare, la activitatea de muncă, și putem să redăm pensionarul de invaliditate în circuitul productiv, iar din gradul doi putem să îl depensionăm în gradul trei și astfel poate să muncească cu jumătate de normă”.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Expertiză Medicală , Casei Judeţene , Serviciului Român , Casa Județeană , Doctorul Adrian Ienea , Codului Muncii , Codul Muncii , Dorel Aldea , Angajații Biroului Rutier Sibi , Recuperarea Capacităţii , Pensii Sibiu , Casele Județene , Doctorul Ienea
Vizualizari: 1951
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Pintilie
Acum 1 oră
Emil
Acum 1 oră
Xxx
Acum 2 ore
Nobody
Acum 2 ore
Claudiu