Vineri,
26.04.2024
Parțial Noros
Acum
13°C

”Prin mediere poate rezolva problema clientului mult mai repede”

Ana Maria Tuluc, președintele Asociației Profesionale a Mediatorilor Transilvania-Sibiu, spune că au apărut deja primele cazuri concrete de mediere la Sibiu și că piața este din ce în ce mai atractivă. Cât privește piața medierii, Ana Maria Tuluc spune că treptat se formează parteneriate de tip avocat-mediator, în ciuda unor mici tensiuni și rezerve de moment. Iar cei mai avantajați sunt sibienii care ajung, dintr-un motiv sau altul, în instanță.

Reporter: Ați intrat efectiv în pâine, au apărut primele cazuri de mediere la Sibiu?
Ana Maria Tuluc: Au apărut primele cazuri de mediere și într-adevar, telefoanele sună mult mai des de la 15 februarie (intrarea în vigoare a Noului Cod de Procedură Civilă n. r.) încoace, decât înainte. În această perioadă chiar și colegii avocați au început să se intereseze mai serios de mediatori cu care să înceapă să lucreze. Mediere a existat și înainte de 15 februarie dar după această dată, în mod clar, interesul este mai mare. Pentru început vorbim despre procese-verbale de informare-mediere, de care este nevoie pentru a se putea continua procedurile în instanță. Se dezvoltă o piață a medierii și vor fi clar și cazuri numeroase de mediere.

Rep.: Cum vă înțelegeți cu avocații cu care trebuie să colaborați? Nu toți au o părere foarte bună despre mediatori.
A.M. T.: Este normal să apară parteneriate avocat-mediator și invers, în ideea în care o atmosferă tensionată între mediatori și avocați nu este în ajutorul nimănui. Noi, ca mediatori, avem nevoie de ei și ei, ca avocați, au nevoie de noi. Parteneriatele probabil că se vor înmulți, dar ce este important pentru un avocat este să știe că prin mediere poate rezolva problema clientului mult mai repede, iar noi ne bucurăm de prezența avocatului pentru că ne faciliteaza oarecum munca. Înaintea procedurii de mediere avocatul clar îi explică clientului că în instanță se va întâmpla asta, iar daca ne împăcăm se poate întâmpla altfel. Avocații ne ajută prin prezența lor, ne ajută cu acordul de mediere – să fie întocmit corect și de colegii mediatori care nu sunt juriști - și eu zic că este un câștig de ambele părți. Nu știu dacă există tensiuni, mai degrabă colegilor avocați le este teamă de posibilitatea ca meditorii să nu fie suficient de bine pregătiți. Și să nu îngreuneze procedura în loc să o ajute. Faptul că mediatorii provin și din alte profesii și nu toți au studii juridice este principala abordare a lor. Ei spun că dacă mediatorul nu este jurist o să ne încurce în redactarea acordului, sau poate să permită o mediere în care, nedându-și seama, să se întâmple o chestie ilegală, sau neconformă cu legea. Eu din acest motiv spun că ne bucurăm de prezența avocaților în mediere, ca avocați ai părților, și îi asigurăm că noi avem oameni foarte calificați și nou vor exista dificultăți.

Rep.: Care este reacția oamenilor când merg pentru un proces și află că trebui să încerce să se împace cu adversarii lor?
A.M. T.: Am primit un feed-back extraordinar de bun de la oamenii care aud de mediere și vin să se intereseze despre ce este vorba. În general oamenii sunt foarte încântați de faptul că își pot rezolva o problemă mai repede decât în instanță, în principal acesta este lucrul care îi arde, oricare ar fi conflictul, litigiu de muncă, orice altceva, oamenii vor să scape repede. <>. Spre deosebire de instanță, unde se împarte problema în două, sau se acordă dreptatea într-o parte și așa rămâne. Medierea spune că împărțim problema în funcție de nevoile noastre. Și amânoi plecăm împăcați. Omul pleacă cu ideea că <>. În concluzie, medierea începe să funcționeze, iar la Sibiu asociația noastră si membrii noștri sunt pregătiți să preia cazurile. Sunt în acest moment 37 de membri cu toate formalitățiile îndeplinite și mai avem înca 15 membri care au dosarele la consiliu pentru autorizare.

Rep.: Nu există și oameni care să fie nemulțumiți?
A.M. T.:  Este și o problemă cu informarea în mediere. Sunt și oameni care o văd ca pe o corvoadă în plus, ceva de genul <>. Mai ales că la noi nu-și pot trimite avocații. Dimpotrivă, trebuie să vină partea implicată în proces. La început, la primul contact, se simte o reținere, dar profesia de mediator este o profesie liberală, ne putem plia pe programul părții, și când ajung în birou sunt oameni care spun că e interesant, dar nu pentru ei, și sunt oameni care spun că n-au nimic de pierdut, că oricum primesc un termen lung în instanță.

Rep.: Care este situația din punct de vedere financiar? Bănuiesc faptul că nimeni nu se face mediator și plătește mii de lei pe cursuri fără să se aștepte la câștiguri.
A.M. T.: Evident că nici eu și nici colegii mei nu muncim pe gratis. Clar avem onorarii. Într-adevăr, este o piață la început, și ca orice afacere în sistem privat, necesită foarte multe investiții pentru început, dacă vrei să te pregătești într-un cadru bun. Profitul va fi un pic mai târziu. Dar este o piață care se mișcă, este o meserie care începe să se miște, este foarte ofertantă, foarte diferită de la un caz la altul, și atractivă. Pentru început însă este clar că nu vorbim despre profituri extraordinar de mari.

Despre Asociația Profesională a Mediatorilor Trasilvania-Sibiu

Asociația Profesională a Mediatorilor Transilvania are 37 de membri și două sedii în Sibiu. Membrii nu sunt obligați să-și deschidă birouri individuale, asociația oferindu-le acestora propriile spații. Periodic asociația organizează o serie de evenimente la nivel de Sibiu și sudul Transilvaniei pentru promovarea profesiei de mediator, precum conferințe, work-shop-uri și programe de formare continuă. Asociația colaborează și cu alți mediatori, avocați, notari publici, executori judecătorești, experți judiciari, precum și traducători de limba germană, engleză și franceză.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus