Joi,
28.03.2024
Innorat
Acum
11°C

Internationalizare in cercetare: pasi marunti, dar siguri

 

”Nu vă hazardați în proiecte mari, mergeți cu pași mărunți, iar după un parteneriat de 7, 8, 10 ani, vă veți bucura de rezultate”, acesta a fost sfatul dat de Horațiu Rusu, moderatorul work-shop-ului Internaționalizare în cercetare, organizat luni la Universitatea Lucian Blaga. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilelor Internaționale ale Universității și a strâns studenți și profesori, mulți peste capacitatea sălii. Moderatorul întâlnirii a făcut o prezentare a ceea ce înseamnă accesul la finanțări externe pentru cercetare, pornind de la calitățile individului sau grupului care dorește finanțare pentru cercetare. Cunoașterea la perfecție a unei limbi străine și stăpânirea până la excelență a domeniului de activitate sunt principalele criterii pe care trebuie să le aibă orice pretendent. Iar pentru ca șansele lor să crească este nevoie ca instituția de învățământ să-și crească gradul de încredere în lumea academică. Iar exemplul a fost dat de către moderator a fost Universitatea Babeș Bolyai din Cluj, care a reușit în ultima perioadă să-și crească foarte mult gradul de vizibilitate pe plan extern.     
O problemă semnalată de către participanții la work-shop a fost cea legată de legislația în continuă schimbare în România și de lipsa unor specialiști pe legislație europeană. În plus, reprezentanții facultății de Inginerie au observat faptul că România va pierde primele poziții în ceea ce privește pregătirea de specialiști în software, deoarece în viitor tot mai multe programe vor avea licențe tot mai costisitoare, imposibil de achitat de o facultate sau chiar universitate. ”Noile tehnologii software nu se mai învață în universități, iar pentru munca de cercetare pe aceste programe noi nu vom mai găsi studenți”, a fost tras semnalul de alarmă.  
Zilele Internaționale ale ULBS continuă și mâine cu prezentările susținute de lector Dr. Viorel Vulturescu, consilier în cadrul Autorității Naționale de Cercetare Științifică, dr. José Carlos Tiago de Oliveira, din partea Universității din Evora, prof. Călin Deneş, din partea ULBS, și cea a lui Emil Hurezeanu.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Alin Bratu

de Alin Bratu

Politic
Telefon:
0745 590 991

alin[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

2 comentarii

Student sociologie

Acum 11 ani

Pe Horatiu Rusu asta din poza l-am avut prof la master, bun cercetator, dar atat, ca prof, la fel ca si om, o nulitate..
Raspunde

Ciuf

Acum 11 ani

Majoritatea sunt buni cercetatori dar nuli ca pedagogi. Una e sa stii cum functioneaza ceva si alta e sa stii sa explici cum functioneaza. Din pacate profesorii universitari sunt doar cercetatori si nimic mai mult.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus