Vineri,
09.12.2022
Partial Noros
Acum
2°C

SONDAJ: Romanii n-au nimic cu maghiarii, doar cu liderii UDMR

Majoritatea românilor sunt de acord să aibă prieteni maghiari şi chiar membri ai familiei, dar sunt mai rezervaţi în privinţa liderilor UDMR, relevă un studiu sociologic realizat de Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES).

“Românii nu sunt ostili faţă de maghiari, majoritatea dintre ei fiind de acord să aibă colegi de muncă maghiari (85%), vecini maghiari (78%), prieteni maghiari (80%) şi chiar membri ai familiei maghiari (71%). Românii sunt mai rezervaţi în ceea ce priveşte reprezentarea politică de către lideri maghiari, 51% nu ar accepta să aibă reprezentanţi politici maghiari. 50% dintre participanţii la studiu consideră că rolul UDMR în politica românească este unul negativ, şi doar 39% cred că acesta este unul pozitiv. 48% dintre participanţii la studiu consideră că este bine, iar 45% că este rău ca cetăţenii români de etnie maghiară să sărbătorească Ziua Ungariei”, se arată în concluziile studiului.

Potrivit sondajului IRES, românii spun că cele mai bune relaţii le au cu germanii.

“În ceea ce privesc relaţiile interetnice, studiul arată că dintre etniile reprezentative din România, cele mai bune relaţii le au românii cu germanii, cu sârbii şi ucrainienii, urmate de cele cu maghiarii şi rromii. Relaţiile dintre români şi etnicii germani sunt văzute drept bune sau foarte bune de către majoritatea intervievaţilor - 89%. (...) Aproape două treimi dintre participanţii la acest studiu au o părere bună sau foarte bună despre maghiarii din România. (...) Relaţiile actuale dintre românii şi maghiarii din România sunt considerate a fi mai proaste decât înainte de 1989 de către 38% dintre participanţii la studiu şi mai bune de către 32% dintre aceştia”, relevă sondajul IRES.

Cercetarea IRES a fost realizat în cursul lunii martie, pe un eşantion reprezentativ de 1.267 de persoane şi cu o marjă de eroare de 2,8%.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 222

Comentarii

1 comentarii

Prostul

Acum 9 ani

Centralismul tine de DICTATURA !!! AUTONOMIE = DEMOCRATIE !!!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus