Printr-un raport care ”nimicește” miniștrii și secretarii de stat numiți de PD-L, Corpul de control al primului ministru Victor Ponta a calculat că, din cauza unor contracte ilegal impuse conducerii Hidroelectrica SA, Ion Ariton a produs societății pagube calculate la 169,7 milioane de lei. Raportul de control a fost trimis DNA, ai cărei procurori sunt chemați să cerceteze presupusele ”elemente constitutive ale unor infracțiuni”.
Fără a-i pronunța numele, Corpul de control al premierului lasă de înțeles că pentru ”abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată” este reclamat și Constantin Trihenea, numit de Ariton director general al Hidroelectrica SA, societate a statului român aflată acum în insolvență pentru a se proteja de valul imens de datorii scadente. Alături de Ariton, nominalizați ca responsabili de ”pierderi însemnate” provocate SC Hidroelectrica SA mai sunt Adriean Videanu, ministru care a condus Economia înaintea lui Ariton, și un fost secretar de stat, Tudor Șerban. După cum remarcă și jurnaliștii de la Hotnews, chiar dacă în raportul de control sunt enumerate și pierderi generate de decizii păguboase luate în timpul ministeriatului lui Varujan Vosganian (PNL) sau a directoratului lui Mihai David (PSD), numele acestora nu este inclus în ”lista vinovaților”.
Decizii proaste: cumperi scump, vinzi ieftin
Strict referitor la Ion Ariton, raportul Corpului de control arată că fostul ministru al Economiei a intervenit în mod direct pentru a obliga reprezentanți SC Hidroelectrica SA să achiziționeze energie electrică produsă de societăți precum Termoelectrica SA, Complex Energetic Craiova SA, Complex Energetic Turceni SA, Electrocentrale Deva SA sau Nuclearelectrica SA. Potrivit concluziilor prezentate, energia cumpărată de Hidroelectrica SA de la aceste societăți avea un preț mai mare decât cel cu care, la rându-i, Hidroelectrica vindea mai departe energia electrică. Merită remarcat faptul că toate societățile de la care Hidroelectrica a cumpărat diferite cantități de energie electrică aparțin Statului Român.
Explicație: era interesul statului
Subiectul contractelor păguboase pentru Hidroelectrica nu este la prima discuție. Cei care au preluat, în urma insolvenței, administrarea societății au discutat public posibilitatea atragerii răspunderii directorilor pentru deciziile de a cumpăra scump și de a vinde ieftin. Constantin Trihenea, fostul director al Hidroelectrica, a explicat, în trecut, rațiunea unor astfel de decizii. ”Preluarea unor cantități de energie de la termocentrale a fost dictată de interesul Guvernului, al statului și nu de cel al directorilor generali. Iar energia astfel produsă a fost preluată de instituții ale Statului. Nici nu se pune problema răspunderii personale din moment ce AGA a respins această propunere”, a declarat Constantin Trihenea, pentru Turnul Sfatului, în toamna anului trecut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Dacă ți-a plăcut, distribuie articolul și prietenilor tăi
Tag-uri: Victor Ponta , Ion Ariton , Varujan Vosganian , Turnul Sfatului , Mihai David , Tudor Șerban , Electrocentrale Deva , Constantin Trihenea , Adriean Videanu , Complex Energetic Craiova , Complex Energetic Turceni , Statului Român
Vizualizari: 521
Ultimele comentarii
Acum 56 minute
Vlad
Acum 1 oră
Elen
Acum 2 ore
AndreiM
Acum 2 ore
Clotlida Menestrel_Prajeala
Acum 3 ore
Romania ca o prada