Sâmbătă,
28.05.2022
Acum
0°C

Premierul Ponta pune in carca lui Ariton pagube de 170 de milioane de lei

Printr-un raport care ”nimicește” miniștrii și secretarii de stat numiți de PD-L, Corpul de control al primului ministru Victor Ponta a calculat că, din cauza unor contracte ilegal impuse conducerii Hidroelectrica SA, Ion Ariton a produs societății pagube calculate la 169,7 milioane de lei. Raportul de control a fost trimis DNA, ai cărei procurori sunt chemați să cerceteze presupusele ”elemente constitutive ale unor infracțiuni”.
Fără a-i pronunța numele, Corpul de control al premierului lasă de înțeles că pentru ”abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată” este reclamat și Constantin Trihenea, numit de Ariton director general al Hidroelectrica SA, societate a statului român aflată acum în insolvență pentru a se proteja de valul imens de datorii scadente. Alături de Ariton, nominalizați ca responsabili de ”pierderi însemnate” provocate SC Hidroelectrica SA mai sunt Adriean Videanu, ministru care a condus Economia înaintea lui Ariton, și un fost secretar de stat, Tudor Șerban. După cum remarcă și jurnaliștii de la Hotnews, chiar dacă în raportul de control sunt enumerate și pierderi generate de decizii păguboase luate în timpul ministeriatului lui Varujan Vosganian (PNL) sau a directoratului lui Mihai David (PSD), numele acestora nu este inclus în ”lista vinovaților”.

Decizii proaste: cumperi scump, vinzi ieftin

Strict referitor la Ion Ariton, raportul Corpului de control arată că fostul ministru al Economiei a intervenit în mod direct pentru a obliga reprezentanți SC Hidroelectrica SA să achiziționeze energie electrică produsă de societăți precum Termoelectrica SA, Complex Energetic Craiova SA, Complex Energetic Turceni SA, Electrocentrale Deva SA sau Nuclearelectrica SA. Potrivit concluziilor prezentate, energia cumpărată de Hidroelectrica SA de la aceste societăți avea un preț mai mare decât cel cu care, la rându-i, Hidroelectrica vindea mai departe energia electrică. Merită remarcat faptul că toate societățile de la care Hidroelectrica a cumpărat diferite cantități de energie electrică aparțin Statului Român.

Explicație: era interesul statului

Subiectul contractelor păguboase pentru Hidroelectrica nu este la prima discuție. Cei care au preluat, în urma insolvenței, administrarea societății au discutat public posibilitatea atragerii răspunderii directorilor pentru deciziile de a cumpăra scump și de a vinde ieftin. Constantin Trihenea, fostul director al Hidroelectrica, a explicat, în trecut, rațiunea unor astfel de decizii. ”Preluarea unor cantități de energie de la termocentrale a fost dictată de interesul Guvernului, al statului și nu de cel al directorilor generali. Iar energia astfel produsă a fost preluată de instituții ale Statului. Nici nu se pune problema răspunderii personale din moment ce AGA a respins această propunere”, a declarat Constantin Trihenea, pentru Turnul Sfatului, în toamna anului trecut.

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

5 comentarii

io

Acum 9 ani

cititi vreau dreptate despre el ,tocmai acum . bani ii platim noi babe chioare .
Raspunde

gheorg

Acum 9 ani

de minciunile lui ponta -plagiatorul -hot -dovedit , ne-am cam saturat , agita doar spiritele pe la tv , unde munceste el???? la tv-vedeta.in afara sa dea vina pe altii si sa faca planuri cum va candida el la prezidentiale , atacand pe crin repetentul si viceversa , acesti 2 mascarici au prostit si prostesc romanii cu tot felul de minciuni.In ce hal au adus tata e strigator la cer , ne-am intors cu 10 ani in urma ,Santem izolati pe plan extern, iar de schengen nici nu poate fi vorba atata timp cand in guvern si parlament , penalii sant tinuti ca inalti demnitari.Asteptam o atitudine ferma din partea lui Johanis care are o functie mare in pnl , sa ia atitudine.
Raspunde

K.Samuel

Acum 9 ani

USL-ul nu a facut NIMIC de cand sunt la putere. Cam toate proiectele in derulare au inghetat, sau sunt prost finantate, dar Ponta face ce a facut tot timpul: face galagie! Sunt de un am la putere si nu se vede nimic... Doar vorbe.
Raspunde

FONDURI NERAMBURSABILE UE

Acum 9 ani

2013 este anul in care Fondurile Europene NERAMBURSABILE se acorda si la noi la fel de usor ca in statele membre ale Uniunii Europene ! Detalii pe site-ul: fondurieuropenenerambursabile.ro
Raspunde

Victor

Acum 9 ani

Singurul motiv pentru care USL a ajuns la putere este generat de masurile de austeritate luate de precedentul guvern, nefiind vorba de nici un merit al vreunui USL-ist.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus