Sâmbătă,
20.07.2024
Partial Noros
Acum
31°C

Interviu cu Bogdan Dumitrache, "copilul" din Pozitia copilului: "Cred ca mi-as putea gasi un loc in Sibiu"

Actorii principali din filmul ”Poziția copilului” de Călin Peter Netzer, premiat la Berlin cu Ursul de Aur -  Luminița Gheorghiu, Bogdan Dumitrache și Ilinca Goia, s-au aflat la finalul săptămânii trecute la Sibiu. S-au întâlnit cu spectatorii sibieni, au răspuns la întrebările și curiozitățile lor, și s-au arătat mirați că fosta Capitala Culturală a Europei are un singur cinematograf, și acela nu într-o stare foarte bună. La final, Bogdan Dumitrache, interpretul lui ”Barbu” din film, ne-a acordat un interviu.

Reporter: Când ai fost ultima oară la Sibiu?

Bogdan Dumitrache: Acum nu foarte mult timp. Cred că în urmă cu un an și am venit la Festivalul de Jazz.

Rep.: Festivalul de Jazz? Aș fi crezut că la cel de teatru?

B. D.: Nu, de data asta la cel de jazz, dar mi-a plăcut foarte mult. În general îmi place Sibiul, cu excepția unei mici discuții legată de lipsa cinematografelor sau starea deloc bună a celui care există. Sibiul mi se pare un oraș activ, în care există multă activitate culturală. Eu fiind bucureștean get-beget, mi-ar fi foarte greu să mă mut din București în alt oraș tocmai din cauza acestui motiv, lipsa unor activități culturale, faptul că practic nu ai ce să faci. România este plină de orașe aproape moarte din acest punct de vedere. Ori Sibiul nu este deloc așa, aici se întâmplă destul de multe lucruri, lucruri buni, frumoase, cred că mi-aș putea găsi un loc în Sibiu, ceva de făcut.

Rep.: Deci te simți bine pe la noi.

B. D.: Da, foarte bine.

Rep.: Cum ți s-a părut reacția sibienilor la film? A fost cum te așteptai, a fost altfel decât în alte orașe prin țară?

B. D.: Oarecum este cam același lucru prin toate orașele prin care mergem și este firesc să fie așa. De obicei se întâmplă ca o parte din întrebările pe care le primim din parte publicului să se repete, așa cum se repetă o parte dintre răspunsurile noastre, doar vorbim despre același lucru. Să zicem să suntm chit aici (râde n. r.). Spre deosebire de alte orașe, mi s-a părut mai matur publicul sibian. Sau cel puțin asta am văzut eu, sala a fost cam la același nivel cu noi nu putem vedea foarte departe în spate. Reacțiile sibienilor mi s-au părut bune, au fost însă ceva mai puține întrebări. Însă, cum am mai spus, filmul are și această calitate, nu rămân foarte multe lucruri de întrebat la finalul lui.

Rep.: Care parte ți se pare mai interesantă: procesul de creeare a filmului în sine sau munca de după, faptul că mergeți prin mai toate orașele țării, prin străinătate? Călătoriți foarte mult în perioada asta.

B. D.: Cred că amândouă părți sunt foarte interesante și ambele îmi fac plăcere în aceași măsură. Evident că filmările în sine reprezintă partea cea mai consistentă, este vorba despre meseria mea în primul rând, este artă, acolo mă simt cel mai bine. Dar nu neg că îmi place să călătoresc mult, să văd atâtea orașe, să cunosc o mulțime de oameni interesanți și amabili. Aplauzele, până la urmă, sunt cea mai mare satisfacție pentru noi.

Rep.: Cum s-a schimbat viața ta după filmul acesta și premiul primit la Berlin? Te simți celebru? Te oprește lumea pe stradă?

B. D.: Da! Pe scurt. Este greu să spun cum mi s-a schimbat viața. Simt o schimbare însă perioada este scurtă, am tot călătorit și n-am apucat să mă așez un pic și să mă gânde la tot ceea ce se întâmplă. Evident, văd pe stradă sau în alte locuri oameni care mă privesc mai insistent, mă urmăresc. Pe de o parte asta îmi provoacă plăcere, pe de altă parte nu-mi place. Atunci când ești, să zicem, privit continuu te responsabilizează. Este greu să mai evidezi într-o realitate continuă și să fii tu însuți. Poate că de multe ori îmi vine să mă scarpin în cap, e banal. Dar când ești urmărit constant de oameni trebuie să fii mult mai prezent și mai atent cu tine. Eu asta simt. Și eu sunt un artist care evadează de multe ori din prezent.

Rep.: Te stânjenește.

B. D.: Da, asta se întâmplă.

Rep.: Ce vei face de acum înainte? Bănuiesc că ai primit deja o mulțime de oferte pentru filme viitoare.

B. D.: Am primit câteva propuneri pentru roluri și acum sunt la nivelul la care citesc, pentru că am de citit câteva scenarii, analizez. Eu am mai lucrat între timp la un film cu Corneliu Porumboiu, film cu care probabil că vom ieși destul de curând, deci îmi voi dedica o parte din timp și acelui film. De fapt, în funcție de ce se va întâmpla cu acel film, voi pleca iarăși printr-un fel de turneu de promovare prin țară, ceea ce, cum am spus, nu-mi displace deloc. Este posibil. Apoi o să vedem. În principiu am foarte multe lcururi de făcut și acasă. Am un copil mic, de doi ani, cu care vreau să petrec cât mai mult timp pentru că este într-o perioadă adorabilă. Am și o agenție de casting unde muncesc ca la serviciu, mă duc ca orice om dimineața și mă întorc seara. O să văd cum le organziez dar ceva treaba este.

Rep.: Dacă ar fi să restrângi la o idee, pe înțelesul tuturor, care crezi tu că este mesajul filmului ”Poziția copilului”? Cu ce ar trebui să rămână spectatorii?

B. D.: Nu cred că există un mesaj al filmului, tocami de aceea este și finalul care nu o lasă nicicum, este un final deschis. Poți să îți imaginezi ce vrei tu că urmează să se întâmple, poate se împacă cu maică-sa, poate nu. N-ai de unde să știi. Un lucru este clar, în fiecare dintre ei s-a întâmplat ceva. Însă ceea ce aș spune eu că propune acest film este să te pună pe gânduri. Și asta reușește. Cred că te face să reconsideri un pic lucrurile, relația, fie că ești de partea părintelui sau de partea copilului.

Rep.: Pentru că amintit de copil, ți s-ar părea interesant un city-break la Sibiu cu familia, fără film, doar plimbări și relaxare?

B. D.: Sigur că da, numai să am timp. Acum suntem cu copilul după noi, din păcate nu avem timp. De aici urmează să plecăm la Arad și Timișoara, apoi mai departe.

Record de spectatori

Filmul "Poziţia copilului", în regia lui Călin Peter Netzer, a avut un număr record de spectatori în cinematografele din ţară, în primul weekend de lansare - 19.729 de oameni au vizionat pelicula premiată cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin 2013."Poziţia copilului" este filmul românesc cu cel mai mare succes la premieră, în ultimul deceniu, surclasând producţii ca "Minte-mă frumos", de Iura Luncaşu (14.011 în primul weekend) şi "Despre oameni şi melci", în regia lui Tudor Giurgiu (13.929 spectatori), cele două titluri autohtone aflate în topul box office-ului pe 2012. "Poziţia copilului" a excelat şi la capitolul încasări, cu 259.217 lei, cele mai mari pentru un film românesc, în primul weekend, în ultimii 20 de ani.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus