Recentele replici acide ale liderului PNL, Mircea Cazan, sunt puse pe seama alegerilor interne din cadrul organizației, de către colegii social-democrați. ”Mircea Cazan se află în campanie electorală, din acest motiv i se și acceptă unele declarații. Are o campanie internă și o face atacând PSD. Probabil nu se gândește la atmosfera ce va fi în Uniune după ce va fi reales”, susțin surse din cadrul USL. Ce nu știu însă social-democrații, însă, este că liberalii vor să-i facă să sufere pe termen lung. Concret, liberalii vor înlocuirea prefectului Ovidiu Sitterli, dar înlocuitorul acestuia nu va fi subprefectul Mircea Crețu, dintr-un motiv destul de simplu. Și viclean. Crețu va putea clama funcția de director al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă după ce în urma proceselor el ar putea fi repus în funcție. Doar că funcția este deținută acum de liderul organizației municipale a PSD Sibiu, Gheorghe Suditu.
Până atunci, co-președintele USL Sibiu, Mircea Cazan, i-a cerut public omologului din PSD, Ioan Cindrea, să-și expună punctul de vedere legat de situația de la Mediaș, unde ministrul delegat al Energiei, Constantin Niță a cerut mutarea conducerii Romgaz la București. ”Sunt surprins că, nici câteva ore după ce am discutat personal cu preşedintele Consiliului Judeţean Sibiu, co-preşedintele USL Sibiu, domnul Ioan Cindrea, care m-a asigurat că sediul central al Romgaz nu se va muta la Bucureşti, aflu că ministrul Niţă declară altceva. Probabil nu ştia, sau interesele de partid ale PSD Braşov sunt mai importante decât cele ale judeţului Sibiu”, susține Mircea Cazan. Replica lui Cindrea a fost calmă și a refuzat să facă alte referiri la posibile cauze ale discursului radical al lui Cazan. ”Am vorbit cu domnul Niță, nu se pune problema mutării sediului Romgaz sau Transgaz la București, ele vor rămâne la Mediaș. Există propunerea să se facă la București un sediu secundar, dar atât. Am purtat discuții și cu domnul Vlad Stoica, șeful cancelariei primului ministru și mi-a dat și el asigurări că cele două instituții nu se vor muta la București. Mai mult, legat de ce spune domnul Cazan, eu nu comentez”, a declarant pentru Turnul Sfatului, Ioan Cindrea.
Constantin Niță a declarat la sfârșitul săptămânii trecute că insistă pentru mutarea la București a conducerii Romgaz și Transgaz pentru ca aceste companii să poată avea un rol important în regiune. Doar că Niță s-a referit permanent la conducerea Romgaz și nu la toată unitatea. ”Conducerea Transgaz şi conducerea Romgaz se vor muta la Bucureşti, pentru a se putea implica mai uşor în proiectele viitoare - interconectări, valorificarea resurselor locale în beneficiul economiei locale. Este important ca aceste două companii valoroase să fie parte activă la discuţiile, respectiv la proiectele de perspectivă pentru viitorul sectorului energetic din România. Avem resurse, trebuie să şi jucăm regional pentru a deveni o forţă în această zonă. Această mutare se referă strict la top management, neexistând nicio modificare din punct de vedere al contribuţiei companiilor la economia locală”, a afirmat Constantin Niţă.
La acest schimb de replici se mai adaugă recentele pretenții ale liberalilor privind funcția de prefect a județului. Liberalii nu sunt împăcați cu situația în care PSD are și președintele Consiliului Județean și conducerea prefecturii Sibiu. Ei l-au mandatat pe prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis, să insiste la centru pentru schimbarea prefectului de Sibiu. Doar că primarul Sibiului a declarat într-o conferință de presă că cererea liberalilor nu este oportună în acest moment. ”Când mi se va părea oportun, vom deschide și acest subiect”, a spus Johannis. Prim-vicepreședintele PNL a comentat și el situația din cadrul USL Sibiu, recunoscând că numeroasele bătălii electorale nu pot fi acum închise cu un simplu protocol politic. „Nu colaborează din simplul motiv că cele două formaţiuni au fost adversare timp de mulţi ani, iar aceste adversităţi nu au dispărut. Dar toată lumea a înţeles că acum, dacă se doreşte, şi se doreşte asta, trebuie rezolvate problemele care există. Asta nu înseamnă că toţi din PSD cu toţi din PNL, dintr-o dată, sunt prieteni la cataramă şi se iubesc de nu mai pot. Suntem oameni politici şi trebuie să luăm lucrurile aşa cum sunt şi să le rezolvăm”, a declarat Klaus Johannis.
Mircea Cazan a anunțat încă de săptămâna trecută că va candida pentru un nou mandat la conducerea organizației județene. Atunci avea un potențial contracandidat, în persoana lui Nicolae Neagu. ”Ca voință politică, indiferent pe cine vor alege sorții, eu întotdeauna am un plan. Planul meu poate fi însă și armonizat cu al altor liberali care vor câștiga alegerile. Planul meu nu va fi extraordinar de schimbat. Oricare va fi președintele PNL, el nu va spune nu e bun planul sau e prea mult”, spunea Neagu, lăsând să se înțeleagă o posibilă candidatură. În această săptămână, însă, lucrurile s-au mai cristalizat. Neagu nu mai candidează, iar Cazan îl vede ca un om de echipă. Chiar și în viitoarea echipă. ”Voi candida și voi face o echipă redutabilă cu domnul Nicolae Neagu. Am avut o colaborare foarte bună cu dânsul și nu văd niciun motiv pentru care să nu continuăm împreună. Probabil că vor fi și alți candidați, este posibil să vină și alții, nu va fi niciun fel de problemă”, a declarat Mircea Cazan pentru Turnul Sfatului.
Liderul PNL a explicat și posibilele înlocuiri pentru funcția de prefect, în cazul în care Ovidiu Sitterli va fi demis. ”Noi avem în acest moment două posibilități. Este vorba de actualul subprefect, Mircea Crețu și de domnul Laszlo Sajtos. Amândoi sunt înalți funcționari publici”, a declarat Crețu. Totul ține însă acum de ce va reuși să facă prim-vicepreședintele PNL, Klaus Johannis la nivel central. Dacă va reuși să facă schimbarea prefecților, atunci Crețu poate merge la AJOFM, iar social-democrații vor suferi două înfrângeri în fața liberalilor.
- Mircea Cazan s-a remarcat ca unul din principalii susținători financiari ai PNL și nu vorbim aici numai de organizația locală. Din cele peste 6 milioane de lei, bani declarați ca venituri de PNL anul trecut, peste 26.000 de lei provin exclusiv de la Mircea Cazan. Ca și comparație, președintele partidului, Crin Antonescu a donat partidului 9.500 lei, Ioan Ghișe – 19.410 lei, în timp ce deputatul George Becali, care a părăsit PNL în luna februarie, a făcut o donaţie de 8.000 de lei, aceeaşi sumă ca şi fostul ministru al Apărării, Corneliu Dobriţoiu. Majoritatea parlamentarilor au făcut donaţii cuprinse între şapte şi nouă mii de lei până în luna octombrie a anului trecut.
Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).
Tag-uri: Ocuparea Forţei , Ioan Cindrea , Crin Antonescu , Mircea Cazan , Consiliului Județean , Turnul Sfatului , Consiliului Județean Sibiu , Nicolae Neagu , Klaus Johannis , Ioan Ghișe , Gheorghe Suditu , Agenţiei Judeţene , Ovidiu Sitterli , Constantin Niță , Conducerea Transgaz , George Becali , Mircea Crețu , Vlad Stoica , Laszlo Sajtosz , Corneliu Dobrițoiu
Vizualizari: 343
Ultimele comentarii
Acum 1 oră
Joe Doe
Acum 2 ore
MergeTreaba
Acum 2 ore
Asdfasdf
Acum 2 ore
Georje
Acum 2 ore
Uncas