Duminică,
21.04.2024
Partial Noros
Acum
12°C

Daca ai bani, stii unde ii tii?

 

Dacă ești printre acei sibieni fericiți cu depozite în bănci, s-ar putea să ai surpriza de a afla abia acum cine îți garantează depozitul până la 100.000 de euro. Spunem surpriză, deoarece în unele cazuri nici măcar angajații băncilor nu știu cu care fond de garantare lucrează.

Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar (FGDP) din România garantează depozitele plasate la instituțiile de credit din România, altele decât cele de tip sucursală. Abia după criza din Cipru (adusă în România prin intermediul Bank of Cyprus), în spațiul public românesc a început să se discute despre această diferențiere, bănci cu capital străin, pe de o parte, și sucursalele unor bănci străine, de cealaltă parte. Care ar fi interesul sibienilor: cine le garantează banii depuși în bancă în cazul în care această instituție financiară întâmpină probleme, după cum e cazul băncii cipriote.

Trei cazuri ”de cealaltă parte”

"În România funcționează și sucursale ale băncilor din state membre ale Uniunii Europene. Ele participă la schemele de garantare din țările de proveniență, iar depozitele la aceste instituții sunt garantate de schemele de garantare din țările respective", lămureşte, pe site-ul propriu, FGDB. În Sibiu, funcţionează prin agenţii trei astfel de sucursale ale unor bănci din alte state: ING Bank (Olanda), Banca Italo Romena (Italia) şi Citibank Europe (Irlanda). În România, mai activează, însă, alte șase astfel de bănci care operează în regim de sucursală: BNP Paribas Fortis (Belgia), TRI Bank (Bulgaria), Bank of Cyprus (Cipru),  Blom Bank (Franța), Montepio Credito (Portugalia) şi Caixabank (Spania).

Am sunat la agenţiile din Sibiu ale sucursalelor străine pentru a afla cine garantează depozitele în limita a 100.000 de euro (o limită aplicată la nivel european).

"Din câte ştiu..."

Banca Italo Romena are agenţia de la Sibiu pe Calea Dumbrăvii. La telefon, persoana care a răspuns a fost sigură. "Depozitele sunt garantate în limita a 100.000 de euro de către fondul de garantare italian".

La Citybank, însă, informaţiile au fost mai puţin certe. ”Din câte ştiu eu, cel irlandez. Trebuie totuşi să vă informez că portofoliul de persoane fizice al Citybank va fi preluat de Raiffeisen, în următoarele luni. Asta cred că este informația cea mai importantă. Noi chiar acum am început să migrăm clienții, deci între iulie și octombrie o să migrăm toți clienții. Să deschideți acum un cont trebuie să acceptați migrarea la Raiffeisen”, a oferit o paletă mai largă de informaţii reprezentanta agenţiei.

La ING lucrurile nu sunt atât de clare

Cu trei sucursale deschise la Sibiu, ING Bank este cea mai prezentă sucursală de bancă străină. Întâmplarea a făcut să nimerim cu cererea de informaţii chiar la o angajată care nu prea ştia despre ce este vorba. "Fondul de garantare român", a fost răspunsul hotărât, dat greşit, al angajatei ING. Fiind vorba de o sucursală străină, în cazul ING Bank, "economiile sunt garantate prin Schema de Garantare a Depozitelor din Olanda", după cum scrie şi în ofertele băncii amintite. Prin urmare, am revenit cu un al doilea telefon, nimerind la aceeaşi persoană. "Noi suntem sucursală. Dacă doriți mai multe informații vă pot da un număr de telefon de la București", a spus angajata băncii, după ce i-am spus că ne îndoim de acurateţea informaţiilor pe care le furnizează.

La sucursala ING Bank de pe strada Emil Cioran (în incinta hotelului Ramada), răspunsul a fost altul când am întrebat de cine garantează depozitele de la ei. "Amsterdam", a fost răspunsul la întrebarea care fond de garantare stă în spatele depozitelor create la ING Bank.

Doar la cerere

Într-un reportaj al celor de la Ziarul financiar, publicat săptămâna trecută, ziariştii din Bucureşti au arătat că băncile, în majoritatea cazurilor, oferă informaţii despre fondurile de garantare doar la cerere şi doar în momentul semnării actelor de deschidere a depozitului.

Până acum, FGDB (înfiinţat în 1996) a plătit compensaţii pentru clienţii a şapte bănci care au dat faliment: Banca Albina, Bankcoop, Banca Internațională a Religiilor, Banca Română de Scont, Banca Turco-Română, Banca Columna şi Nova Bank.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus