Marţi,
19.03.2024
Partial Noros
Acum
9°C

Johannis, urmarit din nou de ANI

Agenţia Naţională de Integritate a întocmit un nou raport în care cel vizat este primarul Sibiului, Klaus Johannis.

"În urma evaluărilor efectuate, s-a constatat faptul că IOHANNIS KLAUS-WERNER se află în stare de incompatibilitate, întrucât deține, simultan, atât funcția de Primar al Municipiului Sibiu, cât și calitatea de reprezentant al Municipiului Sibiu în Adunarea Generală a Acționarilor în cadrul S.C. APĂ CANAL S.A. Sibiu (începând cu 30.04.2009 și până în prezent) și S.C. PIEȚE S.A. (începând cu 05.08.2010 și până în prezent), încălcând, astfel, dispozițiile art. 87, alin. (1), lit. f) din Legea nr. 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei, cu modificările şi completările ulterioare", se arată în comunicatul remis astăzi de Agenţia Naţională de Integritate.

Potrivit reprezentanţilor ANI, Johannis ar fi incompatibil, pentru că încalcă Legea nr. 161/2003, care stipulează că „Funcţia de primar şi viceprimar (...) este incompatibilă cu (...) funcţia de reprezentant al unităţii administrativ-teritoriale în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau de reprezentant al statului în adunarea generală a unei societăţi comerciale de interes naţional”.

Primarul Klaus Johannis a refuzat să facă astăzi declaraţii pe această temă. "Primarul Klaus Johannis a luat la cunoștință comunicatul ANI. Domnia sa consideră că acuzaţiile sunt nefondate şi a formulat deja un răspuns către ANI", a spus purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Dacă instanţa nu îi va da dreptate, Klaus Johannis nu ar mai putea candida pentru încă un mandat. Potrivit legii, „persoana (...) față de care s-a constatat (...) starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcție sau o demnitate publică (...) pe o perioadă de 3 ani de la data eliberării, destituirii din funcția ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcție pe o perioadă de 3 ani de la încetarea mandatului”.

Agenţia Naţională de Integritate l-a mai declarat incompatibil pe Johannis şi în anul 2009. Atunci, inspectorii ANI au susţinut că primarul Sibiului s-a aflat în incompatibilitate între 2003 - 2004, perioadă în care a fost atât primar, cât şi administrator al firmei Parcuri Industriale Şura Mică. Johannis a respins acuzaţiile ANI, pe care le-a catalogat drept "nefondate" şi a dat în judecată Agenţia.

În 2011, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis definitiv că primarul Sibiului nu a fost în stare de incompatibilitate, după ce a respins recursul ANI împotriva deciziei Curţii de Apel Alba Iulia, care anulase actul de constatare emis în cazul edilului.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

24 comentarii

brasovean

Acum 10 ani

pacat... nu o sa se mai poata bucura de titlul de guvernator... asa se intampla daca intri in conflict cu Brasovul si cetatenii lui...
Raspunde

corect

Acum 10 ani

daca nu a luat nici un leu este corect si a lucrat voluntar !
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Hotii la puscarieee !!!
Raspunde

bzn

Acum 10 ani

A luat bani, ca-i lacom din calea afara: cate 15.000 de lei pe luna de la fiecare CA, deci 30.000 de lei lunar, in afara de salariu si chiriile de la spatiile comerciale si conacele boieresti pe care le are in proprietate. Despre averea sa enorma, pe care a dobandit-o de cand este primar (din anul 2000 incoace) si pe care nu o poate justifica, ANI nu are nimic de spus?
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

Pai se pare ca ii poate justifica pe toti din moment ce ANI nu-l ataca la conturi ci numai la functii detinute. Avem primar nu hot ca altii care se infrupta din banii publici. Pana la urma nu-l condamn ca se gandeste si la el, as fi facut la fel, pentru oras dar si pentru mine.
Raspunde

mica rectificare

Acum 10 ani

din aceasta situatie o balanganea cu ,romgazul si transgazul , se stia ca mielul la trei oi , find crispat si cu privirea ascunsa , vorbind in parabole . Oare ce se mai ascunde ?
Raspunde

billy

Acum 10 ani

Meteahna veche in Romania.Tot ce-i bun sa stricam si sa impiedicam.Tare mi-e ca in spate sint interese meschine puse la cale de oameni meschini.
Raspunde

sibian

Acum 10 ani

Duşmani nu încearcă să facă mai bine ca tine, ci caută numai să te împiedice pe tine...
Raspunde

cel corect

Acum 10 ani

Die sasen a muscat din slanina , si a vrut si die ciolanen. Treaba estem puturasen.....
Raspunde

$

Acum 10 ani

Deranjeaza pe cineva?
Raspunde

Ani

Acum 10 ani

Apa canal este operator regional incluzând si brasovul , iar incompatibilitatea de care face vorbire ani privește doar o societate de interes local .deci nu sta in picioare acuzatia.
Raspunde

Cetateanul turmentat

Acum 10 ani

Der Untergang ...
Raspunde

cugetator

Acum 10 ani

sa mearga la TVR -1 - cum a fost la inscrierea in PNL sa declare ca nu este adevarat si nu a luat nici un leu
Raspunde

klaus

Acum 10 ani

Foto:Nicht grăbier,nicht forţier,langsam claxonier!
Raspunde

crin

Acum 10 ani

barbat viril Iohannis, îl urmareşte domnisoara Ani
Raspunde

horica

Acum 10 ani

ba da prosti ne mai cred astia de ii votam din 4 in 4 ani voi nu vedeti ce se intimpla in tara jale mare si ca s-a acopere incompetenta si lipsa de viziune economica ataca singuru primar si politicean cu viziune din tara cu tot felu de gainari orcum credibilitatea lui JOHANNIS CRESTE CA IN BASMELE copilariei in 3 luni cit alti in 24 de ani s-a ne bucuram ca il ia in seama mitici si frustati sunt disperati va dati seama daca ajunge PRIM -MINISTRU ce dezvaluiri si aflari de deturnari de fonduri s-a facut in 24 de ani orcum tot cu 90 la suta cistiga alegerile si in 2016
Raspunde

@ horica

Acum 10 ani

Ba, cred ca ai baut horinca de dimineata la halul in care ai scris! Este groaznic modul in care chinuiesti limba romana. Te iertam pentru ca esti sas si inca unul prost, nu cu ochelari sau bicicleta!Chiar crezi ca o sa faca Iohannis dezvaluiri despre deturnari de fonduri, adica o sa se dea singur in gat? Unde castiga alegerile cu 90%, la voi la FDGR? Nu mai tine nici acolo, ca nu cred ca-l mai lasa finul Porr sa linga unde a scuipat. Cat despre gainarii, tocmai asta a descoperit ANI, ca domnul \"politicean\" Johannis a comis astfel de gainarii penibile.
Raspunde

istoric

Acum 10 ani

F.D.G.R. = NUMARA cu toti 1400 suflete , adica babe , mosi ,copii si cetateni, cei de tita ,toata suflarea , adica mai putin 1/100 din populatie , oare toti sint membri de partid
Raspunde

cetatean

Acum 10 ani

Romani, sasi, unguri,de ce nu puteti trai impreuna, uniti si sa luptati pentru o Romanie civilzata, recunoscuta in lume, ca o tara frumoasa, bogata, cu oameni ospitalieri. Nu va mai batjocoriti unii pe altii, ginditi-va ca o viata avem fiecare si e bine sa o traim frumos si in intelegere.
Raspunde

liu

Acum 10 ani

pentru ca e tarani
Raspunde

ia dreptate

Acum 10 ani

Este un lucru prost pentru noi, nu are rost să ne facem iluzii. Este un lucru prost şi pentru ei, că au ajuns în această situaţie. Dacă pe bună dreptate sau nu, vor stabili instanţele. Dar la noi, unde o bună parte din distracţia de la televizor se numeşte telejustiţie, este un lucru foarte prost. Sunt foarte nemulţumit de această chestiune şi le recomand domnilor Cindrea şi Ariton, fiindcă la Parchet nu te duci ca şi preşedinte sau fost preşedinte, te duci ca şi persoană fizică, le recomand cu căldură şi insistenţă să-şi clarifice repede situaţia proprie
Raspunde

joseph

Acum 10 ani

Io cre\'c-o sa-l prinda, deoarece o femeie cu fustele ridicate, sigur fuge mai repede decat un barbat cu pantalonii in vine.
Raspunde

ANI si banii

Acum 10 ani

Mi–e indiferent daca ramane asta primar sau vine alt bandit in locul lui. Cat despre spagile prin intermediul AGA sau CA de la societatile subordonate CL, vedeti ca si madam viceprimar, Astrid Fodor – tot de la FDGR, si–a bagat fiul, pe Ioan Fodor, in Consiliul de Administratie de la Apa – Canal. Niste jeguri care pozeaza in sasi corecti.Mai sunt si alte anomalii din acestea. Sapati voi, ca de aia sunteti ziaristi, nu ca sa–i pupati in***pe baronii locali!
Raspunde

$

Acum 10 ani

Primarul nu trebuia sa dea vreo 9.000 de lei inapoi? Banii primiti ca sa-si cumpere cravate. Asa scria presa, dar nu s-a mai spus nimic despre asta. Sau era o inventie de-a presei?
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus