Vineri,
19.04.2024
Cer Senin
Acum
1°C

Gradul de indatorare al Sibiului a scazut iar. Urmeaza un nou credit

De la aproape 24 de procente, cât era preconizat în 2009 a fi gradul de îndatorare al bugetului local al municipiului Sibiu în 2014 (anul de vârf), noile previziuni ale autorităților locale consideră că anul viitor Sibiul va avea un grad de îndatorare de 13,44%. Gradul de îndatorare al municipiului se calculează raportând sumele ce trebuie plătite anual pentru creditele existente la nivelul veniturilor proprii realizate într-un an. Nivelul maxim stabilit prin lege pentru îndatorarea unei administrații locale este de 30%.

Pentru anul în curs, sumele ce trebuie returnate de pe urma creditelor accesate de Sibiu sunt de aproape 23 de milioane de lei, din care 15,3 milioane de lei reprezintă rambursările, 7,5 milioane de lei – dobânzile și 68.000 de lei – comisioane. Veniturile proprii estimate la bugetul local în acest an sunt estimate la 221 de milioane de lei. În aceste condiții, gradul de îndatorare este calculat la 10,36%.
Pentru anul viitor, sumele ce trebuie plătite în contul creditelor vor crește la 29,7 milioane de lei, ceea ce face ca gradul de îndatorare să urce la 13,44%, acesta fiind ”vârful” registrului datoriei publice a Sibiului pentru următorii 30 de ani.
Primarul Sibiului, Klaus Johannis, a anunțat că în perioada imediat următoare, Sibiul va accesa un nou credit de la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, a cărui valoare ar urma să fie tot de aproximativ 11,5 milioane de euro. Banii vor fi folosiți, în următorii trei ani, pentru proiectele de modernizare și reabilitare a infrastructurii Sibiului.
 

An accesare Destinație Valoare Banca finanțatoare Rambursare/termen de grație
2007 Modernizare Aeroport 70 mil. lei Dexia Bank 20 ani/5 ani
2007 Modernizare străzi 10 mil. euro BERD 10 ani/3 ani
2008 Modernizare Aeroport 20 mil. lei Dexia Bank 20 ani/5 ani
2011 Modernizare străzi 11,5 mil. euro BERD 7 ani/3 ani

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

13 comentarii

K.Samuel

Acum 10 ani

Foarte putin. S-ar putea face credite pentru mult asteptatul AquaPark, deoarece strandul actual din Sibiu este, bland fiind, comic...
Raspunde

roman

Acum 10 ani

frate pe ce strada locuiesti de vrei aqua magic, caci strada mea e neasfaltata de 30 de ani, si locuiesc in sibiu, iar in aeroport s-au bagat 90 de mil lei si tot nu au curse care sa satisfaca si alte regiuni precum face tg mures. deci unde traim?????????daca nu credeti vizitati comuna lazaret din orasul european sibiu si nu veti regreta.
Raspunde

max

Acum 10 ani

orice parc de distractii trebuie finantat in mod exclusiv din bani privati, nu publici.. daca vre-unui amator financiar ii suride ideea de a investi zeci de miliona de Euro intr-un parc de distractive care poate functiona cel mult 5 luni pe ani ( asa ne lunind in calcul zilele ploioase)... good luck! In nici un caz nu trebuie bagat banul public in proiecte fantasmogoreice care nu au un return on investment de cel putin 7%-8% pe an. Nu vad cum un asemenea proiect ar fii profitabil cu Ocna Sibiului la 15 min de mers cu masina.
Raspunde

$

Acum 10 ani

Poate se mai construisc niste blocuri ANL, pentru cei care sunt inca tineri...
Raspunde

atat ma duce capu

Acum 10 ani

cred ca o telegondola prin centrul sibiului ar fi ok. adica sa fie ceva retro, medieval. cred ca telegondola ar fi ideala. o alta idee ar fi sa se faca daca se poate cat mai aproape de centru si un centru de pastrare deseuri radioactive si alte blestematii.
Raspunde

biliboaca

Acum 10 ani

felicitari PRIMARULUI adevarat gospodar si econom cu bani publici bai eu stau de 65 ani in SIBIU lazaretu ,gusterita,turnisor j gara mica si alte cartiere pina s-a vina JOHANNIS aratau jalnic fara canalizare cu cismeaua de apa la capatu strazi asa ca mai laso bine ca au ales SIBIENI cu capu in 2000 de nu eram varza se huluiau cladirile si aveam un somaj de 40 la suta pot s-a spun fara modestie ca SIBIUL LA ora actuala este pe departe cel mai frumos si functionabil oras din tara chiciurilor [romania] si numai comenta pe net apucate de marile proecte nu de sabotarea lor
Raspunde

@ biliboaca

Acum 10 ani

Domnule sas anlfabet, cand ti-au dat aia de la FDGR calculator ca sa-i faci propaganda lui iohANUS, trebuiau sa-ti dea si un manual de limba romana. Sa ajungi la 65 de ani traiti in Romania si sa nu te poti exprima corect, este trist! Mai trist este ca un bosorog, asa ca tine, insista sa posteze aceleasi comentarii, cu aceleasi texte idioate si cu aceleasi greseli gramaticale.
Raspunde

ovidiu

Acum 10 ani

Adevarul ii ca despre Johannis nu exista nici macar suspiciunea ca ar fi furat din bani publici, asta este un lucru rar printre primari, parlamentari, etc. Ca a cumparat drepturi litigioase asupra unor imobile, nu ma pot pronunta dar nici de pierdut nu am ca cetatean, ori el proprietar ori vreun sas, mai conteaza? Pe mine ma intereseaza sa avem strazi, canalizare apa curenta, parcuri si un oras curat. Sibiul in ultimii ani s-a dezvoltat economic vazand cu ochii, multe firme, locuri de munca si somaj mic. Ce ma deranjeaza ii ca actualele lucrari de infrastuctura se desfasoara intr-un mod lent si cineva din Primarie ar trebui sa supervizeze aceste lucruri. Da este nevoie de un strand mai mare, de un cinema modern, sala de teatru moderna, DAR mai intai este nevoie de infrastructura pusa la punct, parcuri aranjate si curate, crese, gradinite si scoli bine puse la punct, spitale curate, etc. Prefer un oras bine pus la punct, bogat in cultura si curat, decat un oras plin de distractii ieftine, kitchos si murdar gen Bucuresti sau alte exemple.
Raspunde

Biliboc

Acum 10 ani

Dar de ce sa nu ne comparam cu Brasov sau cu Arad, unde nu mai sunt strazi de pamant? In cati zeci de ani va ajunge si Sibiul sa nu mai aiba strazi de pamant? E adevarat, acele \"zilele orasului\" X sau Y, sunt niste tampenii sau mai binezis un alt fel de-a fura niste bani publici. Dar oare \"Festivalul de Teatru \" si \"Sibiu Smart\" unde se incadreaza? Putem spune ca acele asa zise spectacole stradale merita atatea milioane de euro de la bugetul local? De ce nu se construieste un teatru modern,(adica balta) ca vor veni apoi spectacole de calitate (adica broastele)?
Raspunde

horea closca

Acum 10 ani

bai gaina de ma tot corectezi tu ala cu multe diplome gatat scoala la 50 ani profesor de limba gramatica vrei s-a dai numai tu si postaci tai cu zoale si stropi se vede ce vocabular de boschetar ai iti doresc s-a nu ajungi batrin tarane cu diplome nu tiai schimbat comportamentu vinzatorule date deoparte si lasa s-a conduca cine stie nu te mai crampona de putere asta de il tot denigrezi JOHANNIS INTRUN AN a modernizat 15 strazi complect cu infrastuctura subterana[electricitate gaze apa] tu nu ai reusit nici s-a vopsesti gardu spitalului salveazane marile proecte de dat din clanta analfabetule cu diplome
Raspunde

K.Samuel

Acum 10 ani

Corect, un astfel de proiect ar trebui finantat din surse private. Ideal ar fi sa nu se mai bage bete in roate. <br><br>Cat despre strazile de pamant din oras, se datoreaza probabil tocmai acestui grad mic de indatorare al orasului. Orasele mentionate mai sus, Brasov si Arad, s-au imprumutat masiv pentru a-si reface infrastructura. Brasovul a reusit din plin. Nu stiu daca mai sunt strazi de pamant, dar cu siguranta arata foarte bine si strazile sunt de calitate.<br><br>Sunt de acord cu sugestia de mai sus de a se face o sala moderna de spectacole in Sibiu. Parca se vorbea de un asemenea proiect pe terenul fostului Liceu CFR sau am inteles eu gresit? Ar fi nevoie de o sala care sa poata gazdui si opera. Sau decat sa construim o sala noua, poate modernizam Casa de Cultura. Dar acolo ma gandesc a sunt niste increngaturi birocratice de-ti vine rau.
Raspunde

@11

Acum 10 ani

Imi pare rau sa te dezamagesc dar Brasovul are grad de indatorare mult mai mic decat Sibiul. Acum , nu stiu daca e bine sau nu lucrul acesta. Dezvoltarea Brasovului a fost insa gandita ..se pare tot de niste specialist din Germania in mod diferit ..adica dinspre exterior spe centru ..Centrul Vechi al Brasovului fiind lasat sa se finanteze singur...Din nou e discutabila modalitatea.. In orice caz ..structura Brasovului a fost conceputa de catre Primarie dupa principiul noi facem infrastructura ( strazi , acces ,, utilitati) si voi veniti cu investitiile.. Coroborat cu bugetul orasului care e dublu fata de cel al Sibiului prima impresie e de bunastare. In plus majoritatea investiitilor in infrastructura sociala(Sala Polivalenta, bazin Olimpic, Sala de Concerte Filarmonica, Patinoar Olimpic , Gradina zoological . Teatru .Opera au fost facute cu fonduri europene deci aportul Primariei a fost mic. Dezavantaj a fost cand s a facut Soseaua de centura a Brasovului facuta din banii comunitatii locale ..insa acum ajuta mult la definitivarea celei cu bani de la Guvern. Oricum daca te uiti suma care e accesata din fondurile UE e infima la Sibiu. Trebuie sa recunosc ca Brasovul a beneficiat de categoria de Zona Metropolitana..si Pol de crestere..dar ceva ceva nu e cosher cu fondurile la Sibiu de ce nu se acceseaza. Oricu sa stii ca toti credem ca va trebui sa se imprumute pentru aeroport asa ca in 2013 va avea cam acelasi grad de indatorare ca si Sibiul Daca te ajuta linkul...Sibiu nu avea prinse in statistica cele 43 mil Ron luate pt reparative strazilor
Raspunde

@11

Acum 10 ani

***media.rtv.net/other/201203/tabel-datorii-orase_73848400_65164700.pdf
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus