Joi,
07.11.2024
Cer Senin
Acum
-1°C

15 sibieni muscati de capuse. Zilnic

În fiecare zi, cel puțin 15 sibieni se prezintă la Urgențe, pentru că au fost mușcați de căpușe. Cifra reală a celor care sunt înțepați este, însă, mult mai mare. Unii dintre ei aleg să meargă la medicul de familie, iar alții, să-și extragă singuri insecta, din piele.

Zona Sibiului este considerată de risc maxim, în privința incidenței bolii Lyme, cauzată de înțepătura de căpușă.

Chiar dacă aproape 20 de pacienți din Sibiu au contractat deja boala Lyme, anul acesta, sibienii nu își iau nici acum toate măsurile de precauție. Pentru mulți, este suficient ce au învățat de la părinți.

„Trebuie să le scoți, neapărat, să folosești o lamă, eventual, ca să scoți capul la căpușă și să nu tragi de ea. Sau o pensetă, să poți s-o scoți afară. Dacă nu folosești o pensetă și riști să rămână acolo, se infectează. Și poți să dai în boala Lyme din cauza lor și e complicat... tratamentu-i scump...”, este de părere un sibian care se plimba astăzi prin Parcul Sub Arini.

Medicii de la secția de Urgențe a Spitalului Clinic Județean din Sibiu au avut de-a face cu un val de pacienți mușcați de căpușe, în ultimele zile.

„O medie de 15 pacienți pe zi vin de... două săptămâni încoace, constant. Ce le putem recomanda la acești pacienți – în momentul în care văd căpușa sau știu că au fost mușcați, să vină cât mai repede la un medic, să fie consultați. Dacă, într-adevăr, este căpușă, căpușa să fie îndepărtată și categoric să înceapă tratamentul antibiotic, dar numai la recomandarea medicului”, spune medicul UPU, dr. Ovidiu Roșca.

Sibienii au fost mușcați de căpușe nu numai în zonele tradiționale de grătar, dar chiar și în parcurile din oraș. Ca să limiteze fenomenul, Primăria începe, de miercuri, dezinsecția generală.

„Toate zonele verzi, nu numai parcurile și scuarurile, ci și zonele verzi din cartierele de blocuri vor fi supuse acestei acțiuni, de împrăștiere a substanțelor pentru dezinsecție. În cadrul aceleiași acțiuni vor fi împrăștiate și substanțe împotriva căpușelor”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Sibiu, Mirela Gligore.

Potrivit unui raport al Ministerului Sănătăţii, la nivelul întregii ţări, anul trecut au fost confirmate peste 800 de cazuri de boală Lyme, care apare ca urmare a înţepăturii de căpuşă. Cele mai multe dintre acestea, peste 300, au fost înregistrate la Sibiu.
 

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Comentarii

1 comentarii

Mihai

Acum 11 ani

Mi se pare normal. Sibiul e plin de javre care poarta boala de ici colo..
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus