Vineri,
17.09.2021
Partial Noros
Acum
23°C

Zona industriala vest in fotografii din satelit. De la camp, la industrie

După ce întreprinderile-mamut ale Sibiului au fost închise una câte una în epoca ”sălbaticului capitalism postdecembrist”, industria locală a fost relocată cu investiții străine în vestul orașului, pe ceea ce, în 2004, era un teren agricol. Imaginile din satelit realizate de-a lungul anilor de cei de la Google ilustrează  evoluția Zonei Industriale Vest, unde cele aproape 30 de companii existente acum funcționează în majoritate în domeniul auto.
Investițiile au început în 2004, la finele cărui an în ZIV lucrau aproximativ 1000 de sibieni. Acum, estimările indică peste 7.000 de sibieni care lucrează aici. ”În fiecare nouă mașină produsă în Europa se regăsește o componentă fabricată la Sibiu. Cred că sunt cifre impresionante”, spunea la finele anului trecut Oswald Kolb, directorul general al Continental Automotive Systems Sibiu. În cei nouă ani de la ”punerea în funcțiune” a Zonei industriale vest s-a ajuns de la ”câmp agricol” la ”umplerea spațiului disponibil”, cum este cazul celor de la Marquardt. Aceștia au inaugurat recent o nouă extindere, prin care suprafața de producție și birouri a ajuns să ocupe 36.000 de mp. ”Sunt impresionat de viteza cu care lucrurile s-au derulat aici. În opt ani, filiala din Sibiu a devenit cea mai mare din străinătate”,  amintea dr. Harald Marquardt, CEO-ul companiei, la finele lunii trecute.
De altfel, Marquardt Schaltsysteme S.C.S, alături de Continental AS și Takata Petri  sunt cele mai importante trei companii care funcționează în Zona Industrială Vest. Împreună, cele trei companii rulează mai bine de 70% din cifra de afaceri cumulată a firmelor din ZIV, adunând jumătate din forţa de muncă angrenată în această parte a Sibiului.

Deocamdată pentru Zona Industrială Vest nu s-au anunțat noi investitori, cei existenți având, în schimb, în derulare programe de extindere. Proxima nouă investiție anunțată aici este a celor de la Tursib – compania de transport local își va construi în perioada următoare o nouă autobază în Zona Industrială Vest, cea existentă pe Calea Dumbrăvii urmând a fi vândută.

Foto: Google Earth

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

3 comentarii

unu\'

Acum 8 ani

De ce nu ia primaria inapoi terenul firmelor care au sistat investitiile si sa il dea altor investitori?...vezi cazurile Harting unde au o hala mica si teren pentru inca 4.
Raspunde

un sibian @ unu

Acum 8 ani

poate pentru ca terenul este al firmelor respective...??? in proprietate privata...ce spui tu se numeste nationalizare...sa nu mai vorbim de respect pentru proprietatea privata, etc.
Raspunde

Alex

Acum 8 ani

Lipseste un investitor care sa asambleze masini. Este langa autostrada si langa renumitele piese.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus