Vineri,
27.01.2023
Ceata
Acum
-0°C

Ioana Vantu, sibianca ajunsa cantareata la New York: "Nici nu tin minte cand am avut o intreaga zi libera"

Plecată din Mediaș în 2005 pentru a preda limba germană în Statele Unite ale Americii, Ioana Vântu a ajuns astăzi lidera trupei ”Nuf’ Said” și concertează o dată la câteva zile în diverse spații din New York. Muzica Ioanei se bucură de aprecieri pozitive în diferite publicații din New York, precum News Blaze.com sau New York Local Music Examiner. Mai mult decât atât,  în 2013 Ioana Vântu a lansat albumul de jazz şi funk „My kind”. Și tot cu trupa ”Nuf’ Said” a avut turnee și concerte în țări precum China, Malaiezia, Indonezia, Singapore și Hong Kong. Cum trăiește Ioana Vântu la New York și ce-i lipsește mai mult din România, aflați în rândurile următoare.

Reporter: Când ai plecat din România și de ce? De la bun început ai vrut să te stabilești în Statele Unite?
Ioana Vântu: Am plecat în vara anului 2005 în America,  crezând că voi preda limba germană, ceea ce am și făcut. Am venit la New York în 2008, unde locuiesc și acum. La început, am crezut că voi cânta ocazional, la câte un jam session, însă cu timpul am cunoscut multă lume și am reușit să întâlnesc și să colaborez cu artiști excepționali din toată lumea, ceea ce m-a inspirat și m-a ambiționat să învăț și să muncesc din ce în ce mai mult.

Rep.: Cum te-ai acomodat? Ți s-a părut greu, ușor, interesant...
I.V.: Nu mi-a fost deloc ușor să mă acomodez la viața agitată din New York și la concurența de aici. Au trecut câţiva ani până când am avut ocazia să urc pe scenă pentru prima dată cântând melodii originale. Mai am încă multe de învățat și sper să fiu în stare să continui pe drumul ales. Sunt nespus de recunoscătoare tuturor celor ce îmi sunt alături și mă sprijină în continuare.

Rep.: Cum decurge o zi obișnuită pentru tine, ce program zilnic ai?
I.V.:  Am un program foarte încărcat. Nici nu țin minte când am avut o întreagă zi liberă. Ziua mea începe devreme cu repetiții, cursurile de limba germană pe care încă le mai predau din când în când, repetiții cu trupa, emailuri și întâlniri de business. Îmi place să merg seara la concerte și expoziții în oraş, așa că de multe ori nu ajung acasă până târziu. New York City poate fi un oraș fascinant, însă agitația orașului poate deveni copleșitoare uneori.

Rep.: Cum ai ajuns la trupa Nuf' Said? E greu să cânţi într-o trupă în New York?
I.V.:  Am început să scriu versuri și să cânt cu diferite trupe în New York City, iar acum doi ani l-am întâlnit pe chitaristul de jazz din Hong Kong, Teriver Cheung. Am colaborat cu el câteva săptămâni, după care ne-am hotărât să formăm această trupă. De atunci scriem, cântăm și plecăm în turnee împreună.

Rep.: Se poate trăi doar din muzică în New York?
I.V.:  Cred că se poate trăi doar din muzică, însă nu doar în New York City. Sunt multe trupe și artiști din întreaga lume în oraș. Concurența este foarte mare. Din cauza aceasta, majoritatea trupelor merg în turneuri și cântă în afara orașului. Cred că New York City este un loc ideal pentru a crea, a te dezvolta ca artist și pentru a intra în legătură cu industria muzicii, însă a trăi doar din muzică, este foarte greu aici – aproape imposibil.

Rep.: Pe unde cântați de obicei? Aveţi concerte?
I.V.:  Noi cântăm în general în Manhattan, în cluburi ca The Bitter End, The Groove, The Sugar Bar , The Red Lion – și ne aventurăm din când în când spre Boston și împrejurimile orașului. Sperăm să plecăm spre Canada și spre Europa spre sfârșitul anului sau la începutul anului 2014. Totul depinde însă de lansarea albumului. Sperăm ca în curând să repetăm turneul din 2012, în care am plecat spre China, Hong Kong, Indonesia și Malaezia. De obicei anunțăm concertele, apariții și apariții TV pe siteul nostru: www.nufsaidmusic.com sau pe siteul meu: ioanavintu.com.

Rep.: Când ai fost ultima oară în țară? Îți lipseşte ceva de acasă şi ce anume?
I.V.:  Mi-e foarte, foarte dor de familie și de prieteni. Nu i-am văzut de doi ani și abia aștept să vin acasă. Mi-e tare dor și de mâncarea de acasă. Încă nu am găsit mâncare ca acasă în America.

Rep.: Ai recomanda unei tinere talentate din Sibiu, acum, să încerce să îți calce pe urme, adică să-și urmărească visul în SUA?
I.V.:  Cred că este important să-ți urmezi visele și să nu renunți orice ai face. Eu mi-am dorit mereu să cânt, nu m-am gândit că voi ajunge la New York. Nu cred că este important unde îți realizezi visul, însă este important să fii pregătit să muncești mult și să faci sacrificii.
 

  • Auzind trupa live, te bucuri că Ioana iese în față – îți veselește privirea și conduce o voce mare care te prinde prin public și îți spune: Pune-ți jos băutura și ascultă! Este româncă, iar tatăl ei a cântat în mai multe orchestre țigănești. Dar în scurt timp îți dai seama că nu este singură pe scenă. Creativitatea lui Phil și stilul său unic de a cânta la chitară îți semnalează că este un chitarist de luat în seamă, în vreme ce fiecare din ceilalți membri ai trupei strălucesc în propriile lor momente”, Kevin Johnston, New York Local Music Examiner.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Stefan Dobre

de Stefan Dobre

Administrație
Telefon:
0724 605 815

Comentarii

5 comentarii

joseph

Acum 9 ani

Foarte ciudat, nimic pe youtube despre Ioana Vantu si trupa ei.
Raspunde

joseph

Acum 9 ani

In schimb pe saitul Ioanei, trupa suna foarte bine.
Raspunde

Mircea Hodarnau

Acum 9 ani

Un interviu video cu Ioana gasesti la ***www.mirceahodarnau.ro/interviu-cu-ioana-vantu-din-new-york-video/
Raspunde

ana

Acum 9 ani

Ioana are o voce extraordinara! Am avut ocazia si bucuria sa o ascult live la New York, la un jam session! E incredibila! Sper sa o putem asculta la un moment dat si in Romania!
Raspunde

Ramona

Acum 9 ani

Găsește si pe YouTube melodi cu Ioana Joseph...are o voce foarte buna
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus