Miercuri,
03.06.2020
Parțial Noros
Acum
6°C

Hoti din locuinta: scapi de "muncitor", dai de "oportunist". Il eviti pe "intelectual", te ataca "semimascatul"

15 Mai 2013 14:56

„Intelectualul”, „muncitorul”, „oportunistul” și „semimascatul” - feriți-vă de ei! 

Cele patru denumiri nu vizează breslele în sine, ci profilurile de hoți din locuințe care acționează atât la nivel național, cât și în Sibiu.

Mihalea Huzoaica, inspector în cadrul Compartimentuuil de Analiză şi Prevenire a criminalităţii Sibiu al Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Sibiu (IPJ Sibiu), a declarat făcut diferențierea între hoții din locuință, în cadrul conferinței de marţi, 14 mai. Astfel, cea mai întâlnită tipologie a hoțului care pătrunde în locuinţele oamenilor, fără acordul acestora, este cea a „semimascatului”. “Intelectualul” câștigă, într-un mod facil, încrederea oamenilor, în timp ce hoţul „muncitor” acționează, cel mai adesea, în județ, în timpul zilei, şi îşi declină identitatea pentru a intra în discuție cu proprietarul. 

Profiluri de hoți

Poliţiştii au identificat patru tipuri de hoţi:

- Hoţul „muncitor”,

-Hoțul „oportunist”

-Hoțul „intelectual”

-Hoțul „semimascat”

 

Hoțul „Muncitor”este „cel care apare la uşa oamenilor de obicei atribuindu-şi calităţi şi identităţi false, îmbrăcat de obicei în haine gen salopetă, care poartă asupra lui diverse legitimaţii şi nume diferite pentru a-şi atribui calitatea şi apartenenţa la diferite instituţii. De obicei, acesţia pretind că sunt reprezentanţi ai unor companii de utilităţi, sub acest pretext reuşesc de cele mai multe ori să pătrundă în locuinţele cetăţenilor şi să le cauzeze multiple prejudicii”. 

Hoţul „muncitor” îşi atribuie identităţi false, pentru a afi „mai credibil astfel în faţa cetăţenilor”. 

Hoţul „oportunist”este „cel are profită de neatenţia şi de neglijenţa proprietarilor, în speţă cei care lasă geamurile, uşile deschise, în acest fel facilitând pătrunderea în interior a infractorilor. În general, aceştia sunt îmbrăcaţi în ţinută sport, haine, şepci şi articole de vestimentaţie care imită diverse mărci tocmai pentru a pătrunde mai uşor în locuinţă, a trece cât de cât neobservaţi şi poartă asupra lor instrumente specifice unui furt din locuinţă”.

Hoţul „intelectual”sau „cel îmbrăcat în haine elegante care poartă de obicei asupra lui o geantă diplomat, în intenteriorul căreia se află instrumentele necesare unui furt din locuinţă”.

Hoțul„semimascat” este infractorul „care reprezintă tipul comun de spărgător prin efracţie care pătrunde în locuinţă având asupra lui uneltele necesare deblocării unei uşi, reuşind foarte repede să pătrundă în locuinţa proprietarilor”. 

 

Campanie la nivel național

Stabilirea profilurilor face parte dintr-o campanie de prevenire, care se desfăşoară la nivel naţional, în perioada mai-iulie, în mediul urban și rural, sub sloganul „Nu-ţi scăpa casa din ochi!”. Astfel, 6.000 de scrisori vor ajunge în cutiile poştale ale blocurilor și caselor din zonele în care s-au petrecut fărădelegi de această natură.

Mai mult, 3.000 de broşuri vor fi distribuite cetăţenilor, iar 100 de afişe vor exista la sediile Poliției, la cele ale unităților comerciale și ale asociaţiilor de proprietari din Municipiu.

„Mesajele preventive pe care poliţiştii din structura de prevenire împreună cu poliţiştii din structura de proximitate şi ordine publică le vor transmite cetăţenilor vor fi însoţite de explicaţii sugestive în ceea ce priveşte profilul unui hoţ de locuinţă, astfel cetăţeanul va avea posibilitatea să facă o diferenţă între mai multe tipuri de roluri şi abordare folosite de infractorii care le apar la uşă”, a punctat Mihaela Huzoaica.

 

Numărul furturilor crește de la lună la lună, în 2013

O comparație a primului trimestru din 2013 și a celui din 2012 relevă faptul că  numărul de furturi din locuinţă din 2013 este în scădere. Însă, la nivel naţional, cateoria infraţciunilor de furt, în special a categoriei de furt din locuinţă, constituie o prioritate a oamenilor legii. Însă, dacă e să ne raportăm doar la perioada anului 2013, acest fenoment crește de la lună la lună.

 

Cam ce se fură

Din locuinţă se fură, în general, aparatură electrocasnică, telefoane mobile, bijuterii şi sume de bani. Obiectele au, de cele mai multe ori, dimensiuni mici ce pot fi sustrase rapid şi scoase din imobil. „Am constatat faptul că cetăţenii încă nu realizează riscurile la care se expun foarte mulţi dintre ei au fost păgubiţi din cauza faptului că au păstrat în locuinţă bijuterii din aur de valoare sau smemari de bani”, a mai spus inspectorul de Poliție.

În ceea ce privește şansele de a se recupera prejudiciul, acestea nu sunt foarte mari, „însă în măsura indiciilor care există se recuperează şi o parte din bunuri”.

 

Cum să previi?

Poliția recomandă fiecărui cetăţean ca, în momentul în care părăseşte domiciliu,  să închidă şi să asigure toate uşile de acces în locuinţă: uşa principală, uşile de la balcon, ferestre, alte guri de aerisire prin care se poate pătrunde, atât la apartamentele de bloc, cât şi la casă.

Foarte important este că bunurile de o valoare mai mare, lăsate în apartament, pot fi „pagube cu care cetăţenii se aleg în urma unei spargeri de locuinţe, motiv pentru care le recomandăm ca în situaţia în care deţin sume mari de bani, cetăţenii să le depună la unităţile bancare. Vor fi astfel protejate”.

 

Blocurile, deloc ferite

Zona blocurilor din mediul urban nu este deloc ocolită de infractori. Aceștia „preferă” blocurile cu mai multe etaje şi cu mai multe apartamente, deoarece știu că vecinii nu se prea cunosc între ei. În această situație au, de asemenea, posibilitatea să oscileze între un etaj şi celălalt, să observe oamenii care ies din imobil. „Uneori acţionează de la un etaj superior, urmăresc celelalte etaje, aşteaptă să vadă dacă iese cineva din imobil, dacă se incuie sau nu uşa, după care pătrund în interior. Au fost şi situaţii de acest gen”, a mai subliniat inspectorul IPJ Sibiu.

 

Ziua, la oraș. Noaptea, la sat

În mediul urban, hoții atacă ziua, în timp ce astfel de infracţiuni se săvârșesc, în mediul rural, pe timp de noapte.

 

sursă foto: ziarebotosani.ro

Comentarii

1 comentarii

OfiIhUS6yRsU

Acum 5 ani

That inigsht would have saved us a lot of effort early on.
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus