Joi,
28.03.2024
Cer Senin
Acum
6°C

Ceviche de somon cu salata de fenicul

Acest preparat minunat și elegant are o aromă deosebită și este foarte potrivit pentru a da startul unei petreceri.

Ingrediente:

Pentru ceviche:

- 250g file de somon, curățat

- 2 linguri de sare gemă

- 1 lingură de ardei iute roșu, fin tocat

- 75ml suc de grapefruit roz

- 1 lingură de coajă de lime

- 150ml suc de lămâie

- 20g zahăr pudră

- 30 de frunze de coriandru, tocate marunt

Pentru salată:

- 1 bulb de fenicul, fin feliat

- Salată verde, 110g frunze

Metodă de preparare:

Pentru ceviche, se presară ușor sare peste somon. Apoi se bagă în frigider și se lasă timp de 20 de minute.

După aceea se scoate somonul, se spală cu atenție peste tot de sare și se pune la uscat.

Într-un castron mic, se amestecă ardeiul iute, sucul de grapefruit, coaja de lime și sucul, apoi se adaugă zahărul. După aceea se pune coriandru în ultimul moment și se amestecă din nou pentru a se combina.

Se feliază somonul în bucăți cu o grosime de 2-3mm. Se așează feliile uniform, în linie dreaptă, pe farfuria de servire.

Se pune dressing-ul preparat anterior (din care păstrăm două linguri pentru salată) peste somon după care se lasă deoparte pentru aproximativ 30 de minute.

Pentru salată, se înmoaie fenicul feliat în apă cu gheață timp de 2-3 minute, înainte de a-l scoate și usca. Se amestecă cu frunzele de salată și cele două linguri de dressing.

Apoi se așează salata de fenicul deasupra somonului și se servește.

Sursa: http://www.bbc.co.uk/food/recipes/salmoncevichewithfen_85539

Ceviche

Este un preparat originar din America de Sud, pe bază de fructe de mare sau peşte, marinate în suc de citrice. Metoda tradiţională presupune o marinare de trei ore, timp în care acidul citric denaturează proteina din carne (adică o „găteşte" la rece). Abordarea modernă a redus timpul chiar şi la câteva minute.

Fenicul

Feniculul (Foeniculum vulgare) ocupă un loc secundar în bucătăria românească în detrimentul altor plante şi legume, iar pentru unii poate părea chiar o plantă exotică. Contrar credinţei largi, de la fenicul nu se consumă doar partea superioară, adică micile frunzuliţe, asemanătoare cu cele ale mărarului, ci şi partea imediat adiacentă rădăcinei, mai exact bulbul alb, considerat în lumea gastronomiei, în particular în bucătăria italiană şi în cea franceză, o legumă gustoasă.

Tulpina poate fi folosită cu succes la supe şi ciorbe, ca şi tulpina de ţelină sau la mâncăruri la cuptor. Seminţele fenicului, după uscare, sunt folosite în alcătuirea unor combinaţii inedite de condimente, în special în bucătăria asiatică.

Iată acum câteva idei de utilizare a fenicului în bucătăria de zi de zi:

-sotaţi bulbul, se taie felii subţiri, alături de ceapă, pentru a obţine o gustoasă dar şi sănătoasă garnitură;

-bulbul de fenicul făcut la cuptor se potriveşte de minune cu preparatele pe bază de fructe de mare;

-data viitoare când vă faceţi un sandviş sănătos, adăugaţi şi felii subţiri din bulbul de fenicul, alături de tradiţionalele roşii sau frunze de salată;

-amestecaţi fenicul mărunţit cu iaurt proaspăt natural şi cu frunze de mentă;

-veţi constata cât de gustos devine somonul afumat atunci când este presărat cu frunzuliţe de fenicul proaspăt;

-seminţele de fenicul se uzitează des în Italia ca şi ingredient pentru cârnaţi sau pentru chiftele, dar şi în pâinea pe bază de secară.

Coriandru

Coriandrul este încă una dintre ierburile aromatice foarte folosite în bucătărie. Coriandrul este folosit în bucătăriile din Europa, de pe continentul american, Orientul Mijlociu și Africa de Sud, iar în Asia este ceea ce se numește pătrunjel. Plantă este cultivată mai ales în Maroc și România, deși cele cantități mari provin și din Egipt și China. Frunzele au un gust deosebit de al semințelor, cu un plus de nuanță acidă, însă întreaga plantă poate fi folosită.

Abonează-te la canalul de WhatsApp al Turnul Sfatului pentru a afla în timp real știrile relevante de la Sibiu: accesează linkul de aici și apasă opțiunea Follow (Urmăriți).

Vizualizari: 686

Comentarii

0 comentarii

Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus