Sâmbătă,
09.12.2023
Innorat
Acum
1°C

1 iulie: a fi sau a nu fi fericit ca ai credit la banca

De săptămâna viitoare, potrivit legilor, orice client al unei bănci de la care a luat împrumut ar trebui să primească veşti bune: fie că îi este scăzută dobânda, fie că îi sunt anulate nişte comisioane la credit, fie chiar şi că va avea de luat bani înapoi.
 
Pentru 1 iulie 2013 a fost amânată aplicarea noilor prevederi din Codul de procedură civilă, care obligă la modificarea tuturor contractele unei bănci, dacă o instanţă de judecată a decis definitiv şi irevocabil că una sau mai multe clauze din respectivele contracte sunt abuzive. Altfel spus, dacă un client câştigă un proces cu banca pe tema unei anumite clauze, instituţia creditoare va fi obligată să modifice contractele similare încheiate şi altor clienţi.
Aceste prevederi ar fi trebuit aplicate din februarie, dar la presiunea băncilor şi a FMI, s-a decis amânarea, pentru efectuarea unui studiu de impact. Până la finele săptămânii trecute, BNR nu publicase încă rezultatele respectivului studiu.
 
"Nu cred că se va întâmpla"
 
Turnul Sfatului a discutat pe tema modificărilor legislative cu directorul unei sucursale bancare din judeţul Sibiu. Cum pentru orice declaraţie e nevoie de aprobarea "centralei", directorul a cerut să nu îi fie publicat numele. "Eu nu cred că această prevedere va fi aplicată. Ar fi un şoc prea mare pentru sistemul bancar. Orice bancă şi-a făcut planuri, a făcut cheltuieli, promoţii şi a vândut produse. Să vii să îi ceri acum, spre exemplu, să dea retroactiv bani înapoi clienţilor va fi foarte dificil", spune directorul de bancă. "În prezent, sistemul bancar este foarte afectat de insolvenţe. Afaceri de succes, cu rezultate evidente pe termen lung, sunt acum în insolvenţă, iar pe de altă parte provizioanele sunt tot mai mari pentru creditele neperformante. Sunt bănci mari care raportează pierderi, din cauza acestor provizioane, consider eu. Ei, peste această imagine, aplicarea noilor prevederi ar dăuna şi mediului de afaceri, pentru că băncile ar intra în dificultăţi şi mai mari". Bancherii din România susţin că, de la punerea în aplicare a OG 50/2010, clauze  abuzive nu mai există. "Ce a fost înainte a fost. De acum există nişte reguli clare şi nu poţi să vii peste acestea retroactiv.
 
Premieră juridică
 
Prin noile amendamente aduse Codului de procedură civilă în ceea ce priveşte relaţia cu băncile se introduce de fapt o premieră în Justiţia din România: precedentul judiciar. "În România nu există precedentul judiciar. Prin urmare este interesant de urmărit dacă acesta se va aplica strict pentru clauzele contractuale în relaţia cu băncile. Oricum, eu sunt de părere că, dacă va intra în modificare noul cod pe aceste speţe, băncile se vor feri să şi respecte legea. Vor prefera să plătească amenzi, decât să modifice contractele, aşa că probabil tot în instanţe se va ajunge", este de părere un jurist sibian.
De cealaltă parte, mai toţi sibienii cu credite bancare privesc cu dezinteres impactul unor astfel de modificări asupra sistemului bancar. "Puţin îmi pasă că vor crăpa. Cum nu îmi poartă grija surselor din care îmi plătesc rata, de ce să fiu eu îngrijorat asupra impactului negativ asupra profitului lor. Au băgat clauze abuzive în trecut, să plătească acum", este sinteza câtorva declaraţii ale unor sibieni cu rate lunare.

Ai fost martorul unui eveniment care crezi că ar merita să fie prezentat în ziar?
Folosește modulul de sesizări din TS App, aplicația de mobil Turnul Sfatului, iar noi vom prelua și aprofunda subiectul.
Descarcă aplicația de aici: https://tsfatului.app.link/download

Urmăriți-ne pe Instagram / Facebook / YouTube

Vizualizari: 294

Traian Deleanu

de Traian Deleanu

Investigații, Administrație
Telefon:
0740 039 148
E-mail: traian[at]turnulsfatului.ro

Comentarii

8 comentarii

un sibian

Acum 10 ani

mdaaaaa... \"cum sa nu luam pielea de pe oameni?? Nu avem prime si bonusuri de platit?!?!? Sa plateasca sarantocii!!\" Cand scapam de jugul bancilor?
Raspunde

BUNA

Acum 10 ani

O veste si mai buna dupa marea idexare a pensilor cu 4 la suta de la 1 iulie se scumpesc gazele cu 8 la suta cea ce inseamna ca per total de la inceputul anului scumpirile au ajuns undeva la 30 la suta concluzia o tragem singuri
Raspunde

@2

Acum 10 ani

Nu inteleg ce vrei sa zici, scumpirea la gaz a ajuns la 30%?
Raspunde

marius

Acum 10 ani

sa inteleg ca daca vrei sa-ti reduca din comisioane sau dobanzi trebuie sa actionezi banca in judecata sau pur si simplu sunt obligate conform legii sa faca ajustarile obligatorii???
Raspunde

Pop Gabi

Acum 10 ani

Am citit articolul de 3 ori. N-am inteles nimic!!! Ori ii alba ori ii neagra. In articol se lasa totul la voia intamplarii, nimic concret.
Raspunde

@all

Acum 10 ani

@1 - Maestre, de ce jug al bancilor vorbesti? te-au pus sa iei imprumuturi cu forta? @ rest - este foarte clar - daca un client castiga un proces cu banca (de reducere sau anulare a comisioanelor) aceasta (banca) este obligata sa aplice noua regula tuturor clientilor (conform hotararii instantei). Deci, este o veste buna pentru clienti, dar de..... ne ia gura ( scrisul pe unii) pe dinainte si dan din \'fleanca\' si comentam negativ mereu orice 9unii o fac). bafta!!
Raspunde

Rodica

Acum 10 ani

Bancile sunt foarteee vinovate ca au dat,iar clientii ca au luat .Clientii au platit destul,trebuie si bancile sa plateasca.........
Raspunde

siby

Acum 10 ani

Stati cu totii linistiti, vor pierde pe de-o parte si vor castiga pe doua parti putin mai tarziu, fara macar sa ne dam seama!
Raspunde
Anuleaza raspuns

Lasa un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de postarea pe site, pentru a elimina limbajul agresiv de pe această platformă. Mulțumim. Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sus